Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝVideo: Η αποκαρδιωτική στιγμή που ένας μαυρόγυπας ψάχνει το σπίτι του στο...

Video: Η αποκαρδιωτική στιγμή που ένας μαυρόγυπας ψάχνει το σπίτι του στο καμένο δάσος 

Ενας μαυρόγυπας στέκεται στη μέση του δρόμου μη ξέροντας προς τα πού να πάει, ψάχνοντας απορρημένος να βρει το σπίτι του στη Δαδιά μετά την μεγάλη πυργαγιά που έκαψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, προκαλώντας τεράστιες οικολογικές συνέπειες.

Limassol Today - Image 1 1

Τα ζευγάρια μαυρογύπων χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων, που ξεπερνούν τον όροφο του δάσους, όμως η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που φαντάζει απίθανο αυτός ο μαυρόγυπας να βρει ξανά το σπίτι του.

Το συγκεκριμένο είδος γύπα αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα, στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, σύμφωνα με τη WWF, η οποία είχε αναπτύξει δράση στο παρελθόν για να αυξήσει τον πληθυσμό του είδους. Η δράση της μάλιστα είχε στεφθεί με επιτυχία και το απειλούμενο αυτό είδος σημείωσε αύξηση στον πλυθυσμό του.

Ο μαυρόγυπας αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, διότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον».

(Με πληροφορίες από: WWF)

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης