Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΗ πορεία της Ζέτας στην ζωή

Η πορεία της Ζέτας στην ζωή

Η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στις 2/9/1954 στη Λευκωσία και απεβίωσε χθες 6/6/2022 στο Μαρούσι στην Αθηνα μετά από νοσηλεία της με ανεύρισμα εγκεφάλου σε ηλικία 67 ετών. Θυμίζουμε πως αδερφός της κας Αιμιλιανίδου ήταν ο Ουράνιος Ιωαννίδης πρώην Υπουργός Παιδείας. Το 2017 απεβίωσε ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης σε ηλικία 70 ετών ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Ο γιός της οικογένειας Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ακολουθώντας τις σπουδές των γονιών του είναι δικηγόρος στη Λευκωσία.

Γράφει η Μαρία Μιχαήλ

Σήμερα θρηνούμε τον θάνατο της Υπουργός Υγείας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1954. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη και κατόπιν επιτυχίας στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εγγράφηκε επίσημα ως δικηγόρος το 1978. Μετέπειτα απέκτησε δίπλωμα στο Marketing Management από το Cyprus Institute of Marketing.

Το 1979 διορίστηκε στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο υπηρέτησε σε υψηλές θέσεις όπως ανώτερος λειτουργός, πρώτος τελωνειακός λειτουργός, αναπληρώτρια διευθύντρια και ακολούθως διευθύντρια από το 2001 μέχρι και το 2010. Ο ρόλος της ως διευθύντρια σε ένα τέτοιο ανδροκρατούμενο και πολύ απαιτητικό πόστο έχει αναδείξει την κυρία Αιμιλιανίδου στις ικανότερες και μαχητικότερες γυναίκες του τόπου. Επιπλέον, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Από τις θέσεις που πέρασε, η κυρία Αιμιλιανίδου κατέθεσε σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, ηγετικές ικανότητες και αποδοτικότητα. Αυτά της τα χαρακτηριστικά την έκαναν να ξεχωρίσει και να κρίνεται κατάλληλη για να βρίσκεται στην κεφαλή διοικητικών θέσεων δύσκολων. Την περίοδο 2010-2013 διορίστηκε Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού. Επιπρόσθετα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας εξού και οι πολλές τις γνώσεις στα θέματα ενέργειας και οικονομίας.  Ανέλαβε κυρίαρχο ρόλο στη συμφωνία του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου, Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, για την αξιολόγηση αιτήσεων εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον ώστε εν τέλει να υπογραφούν τα συμβόλαια με τα πέντε τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της ΚΔ.

Στις 4 Απριλίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2013 διαδεχόμενη τον Χάρη Γεωργιάδη όταν ο ίδιος μετατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας της, το υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέλαβε Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρέμεινε στη θέση αυτή και στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2018. Το 2022, κατά τη διάρκεια της θητείας της, το υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέλαβε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, εντόπισε όλα τα προβλήμα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας κι έτσι δημιουργήθηκε το Υφυπουργείο Πρόνοιας καθώς έγινε αντιληπτός ο σημαντικός ρόλος που είχε να επιτελέσει. Ήταν η ίδια που απαίτησε κι ολοκληρώθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις για τον ρόλο του υπουργείου. Σημειώνεται πως εκ της ανάληψης των καθηκόντων της δημιουργήθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επιδοματικής πολιτικής που οι ΥΚΕ αδυνατούσαν να διαχειριστούν.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυρίας Αιμιλιανίδου και με καθοριστική της συμβολή, δημιουργήθηκε το Σπίτι του Παιδιού, το οποίο η ίδια έκρινε ως καθοριστική ανάγκη, καθώς οι υποθέσεις που αφορούν παιδιά, η διαδικασία διερεύνησης και η ψυχολογία ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έμπαζαν και έπρεπε να τα παιδιά να προστατευτούν. Τα αυξημένα περιστατικά βίας κατά των γυναικών επίσης, αλλά και η δυσκολίες που αυτές έβρισκαν κατά ή μετά την καταγγελία, ήταν εκείνα που κινητοποίησαν την Υπουργό να δημιουργήσει κατά τη θητεία της το Σπίτι της Γυναίκας.

Η ίδια έχει μεταρρυθμίσει και το συνταξιοδοτική νομοθεσία θεσπίζοντας συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχεια και παρέχοντας επιπρόσθετα προνόμοια στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως δωρεάν μετακινήσεις, παροχή επιδόματος φροντίδας και τετραήμερες επιχορηγημένες διακοπές, πέραν της δημιουργίας του φορέα τρίτης ηλικίας. Έχει εισάξει την τροποποίηση επιδότησης σύνταξης χηρείας και στους άντρες καθώς και την παρογή πατρικής άδειας με απολαβές. Επανέφερε επίσης το επίδομα πολύτεκνης μάνας και έχει παρέχει επίδομα στα άτομα με θαλασσαιμία. Δημιούργησε επίσης τα “Σπίτια στην Κοινότητα” ώστε να μπορούν να στηρίζονται ΑμεΑ άτομα και να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση. Η ίδια θέσπισε και την αναγνώριση ως μητέρας και εκείνων που τεκνοποίησαν με παρένθετη μητέρα. Αύξησε την άδεια μητρότητας για όσες έκαναν περισσότερο από ένα παιδί. Έδωσε αύξηση στους ανάπηρους, αιχμάλωτους και πολεμιστές πολέμου στις συντάξεις.

Limassol Today - Zeta Aimilianidou Lt

Κατά τα τελευταία δύο έτη και όσο η απρόσμενη πανδημία άλλαξε τις ανάγκες και απαιτούσε αντανακλαστικά διαχείρισης, το Υπουργείο της εκσυγχρόνισε και ψηφιοποίησε το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων ώστε να ανταποκριθούν τα ταμεία στήριξης στις ανάγκες του πληθυσμού. Θυμίζουμε ακόμα πως έχει εισάγει το θέμα θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού το οποίο είναι σε πορεία υλοποίησης. Παρέμεινε στη θέση της Υπουργού έως τον θάνατο της στις 6 Ιουνίου 2022.

Πέρα από την πολιτική της καριέρα, ήταν συγγραφέας του βιβλίου Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο, το οποίο εκδόθηκε το 1993 που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η περί ΦΠΑ Νομοθεσία στην Κύπρο. Θυμίζουμε πως η κυρία Αιμιλιανίδου αποτέλεσε μέλος της ομάδας που ετοίμασε την υπάρχουσα τελωνειακή νομοθεσία, ενώ αποτέλεσμα της ίδιας ήταν ο σχεδιασμός της νομοθεσίας για το ΦΠΑ.

Πολιτικά στελέχη, συνεργάτες και απλοί πολίτες μιλούν για την ικανότητα της, την συνεισφορά της στην Κύπρο και την αποτελεσματικότητά της. Η απουσία της συγκλονίζει το Παγκύπριο.

Ο γιος της Ζέτας, Αχιλλέας προ ημερών ενώ ήταν κρίσιμη η κατάστασης της δημοσίευσε για την ημέρα του,

Μοιάζεις τώρα όνειρο μου με του τέλους την αρχή
Κι εσύ ήλιε της μέρας μετανάστης
Οι σκέψεις μου φαντάζουν προσευχή
Κι ο χρόνος ένας άδικος δυνάστης

Κι εσύ ξέγνοιαστε παραβάτη του χρόνου
Αγέρωχος για χρόνια να προσμένεις μιαν άλλη πίστη
ήξερες τι θα σου ζητούσαμε
Οι χαμένοι Θεοί που αρνιόντουσαν να μας αγκαλιάσουν
οι υποσχέσεις που πέθαιναν στην λήθη
τα μαραμένα λουλούδια των μεγάλων ιδεών
Όλα ήταν ζωντανά
Κι εσύ φορούσες εκείνο το γλυκό χαμόγελο και τους έδινες φως ώστε να μπορούμε να αντικρίζουμε την σκιά τους

Χθες με τον θάνατο της με μια φωτογραφία εξέφρασε τη μεγάλη του απώλεια:

Limassol Today - Image 10 11

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρέτησε ψες με ανάρτηση του τη στενή του συνεργάτιδα και φίλη:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και αντιπολιτευτικού κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, επίσης αποχαιρετά με βαθύ σεβασμό την Υπουργό:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου αναρτά τον δικό του αποχαιρετισμό:

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εκφράζεται με λόγια διαχρονικής εκτίμησης:

Ο τέως Υπουργός Υγείας κύριος Παμπορίδης τη χαρακτηρίζει από τα λίγα πραγματικά αντράκια της πολιτικής:

Με ίδια εκτίμηση αποχαιρετά και η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κυρία Ειρήνη Χαραλαμπίδου:

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και ιδρυτικό μέλος τους Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία είχε πολλές φορές συνεργαστεί αλλά και αντιπαρατεθεί με την Υπουργό ώστε να στηρίζονται γυναίκες θυματοποιημένες, με μια ανάρτηση της εκδηλώνει τις ικανότητες της κας Αιμιλιανίδου και αυτό είναι από τις καλύτερες μορφές αναγνώρισης της προσωπικότητας μιας Υπουργού, όταν ακόμα και όσοι διαφώνησε κατά καιρούς ξέρουν να ξεχωρίζουν τη διαφωνία από την αξία στο σύνολο του ρόλου, το κύρος και την αξιόλογη πορεία της:

https://www.facebook.com/argentoula.ioannou/posts/10224388842123339

Συγκινητική επίσης και η ανάρτηση της κυρίας Αναστασίας Παπαδοπούλου:

https://www.facebook.com/stacypapa/posts/10159242893834102

Ο κύριος Παπαδάκης για την Υπουργό:

Ο Υπουργός κύριος Νουρής:

Ο κύριος Παντελίδης για την ακεραιότητα της:

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή:

Η γνωστή δημοσιογράφος του συγκροτήματος του Φιλελεύθερου Άνδρη Δανιήλ αποχαιρετά με τον δικό της τρόπο:

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος για την Υπουργό και φίλη του:

Το Κυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο το οποίο είχε συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεργασία με την Υπουργό:

Με σεβασμό αποχαιρετά και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης:

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου:

Ο Βασίλης Δημητριάδης:

Η Σάββια Ορφανίδου:

Η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη:

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης:

Ο Γιώργος Σαββίδης:

Η Τζόζι Χριστοδούλου με την οποία συνεργάστηκαν για πολλά έμφυλα θέματα βίας:

Ο Λουκάς Φουρλάς από το Ευρωκοινοβούλιο:

Η Ανδρούλλα Βασιλείου:

Ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος ο οποίος την αναπληρώνει όσο περνούσε το θέμα με την Υγεία της:

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της ίδιας και του ΔΗΚΟ:

Ο κύριος Σταύρος Μαλάς:

Ο Δημήτρης Δημητρίου βουλευτής ΔΗΣΥ:

Η ΣΕΚ:

Ο Μάριος Κάρογιαν εκ μέρους της ΔΗΠΑ:

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης