Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑντρέας Βρυωνίδης: Ο αιώνιος καρναβαλιστής

Αντρέας Βρυωνίδης: Ο αιώνιος καρναβαλιστής

«Τα καπέλα τα φτιάχνω εδώ και χρόνια. Από ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς! Και μην νομίζεις, αυτοδίδακτος είμαι. Αρχικά τα έφτιαχνα και τα δώριζα σε φίλους και γνωστούς. Έπαιρνα ιδέες από τα πάντα, άλλα τα φαντάζομαι».

Βασιλιάς, King ή απλά o Ανδρέας Βρυωνίδης, ο αιώνιος καρναβαλιστής. Ο κ. Βρυωνίδης είναι ίσως ο πιο γνωστός και επιτυχημένος βασιλιάς καρνάβαλος που πέρασε από την Λεμεσό τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και εάν περπατήσεις μαζί του στη πόλη, πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα τον αναγνωρίσουν και θα τον προσφωνήσουν με τους πιο πάνω τίτλους. Από παιδί στις παρελάσεις και τα άρματα, ο ίδιος εξηγεί στο Limassol Today, ότι πάντα θυμάται τον εαυτό του να εντυπωσιάζεται από τα χρώματα, τα γέλια και τις φωνές τις ημέρες των καρναβαλιών.

Ο ίδιος μιλά στο Limassol Today και εξηγεί τι σημαίνουν για τον ίδιο τα καρναβάλια, πώς αποφάσισε να αρχίσει να φτιάχνει καπέλα ειδικά γι’ αυτήν την γιορτή και τι άλλαξε με τη πάροδο του χρόνου…

«Από μωρό θυμάμαι τον εαυτό μου να ενθουσιάζεται όποτε άρχιζαν οι προετοιμασίες για τα καρναβάλια. Από παιδί, ως βέρος Λεμεσιανός, μυήθηκα από την οικογένεια μου σε αυτό. Από τη γιαγιά μου ακόμα. Μέχρι σήμερα, τα καρναβάλια για εμένα ξεκινούν τρεις μήνες πριν. Είναι μια γιορτή που αγαπώ. Η γιορτή της πόλης και των ανθρώπων της. Απο μωρό ήμουν στα άρματα. Μου άρεσε η διαδικασία, οι στολές, τα περίεργα ρούχα και καπέλα, τα χρώματα… Όλα!».

«Τα καπέλα τα φτιάχνω εδώ και χρόνια. Από ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς! Και μην νομίζεις, αυτοδίδακτος είμαι. Αρχικά τα έφτιαχνα και τα δώριζα σε φίλους και γνωστούς. Έπαιρνα ιδέες από τα πάντα, άλλα τα φαντάζομαι. Πλέον στο μαγαζί έρχονται από 8 με 10 ετών παιδιά, μέχρι μεγάλοι άνθρωποι. Πλέον ορισμένα τα φτιάχνω εγώ από την αρχή, αλλά σπάνια επειδή δεν υπάρχει χρόνος. Όμως τώρα, τα τελευταία χρόνια δηλαδή, βρήκα άλλον τρόπο. Παίρνω τη βάση και φτιάχνω επάνω τους με διάφορα υλικά. Από σφουγγάρι μέχρι κουμπιά. Θα δεις για παράδειγμα σφουγγάρι που το κόβω και το χρησιμοποιώ ανάλογα. Αυτή η διαδικασία μου παίρνει ώρες. Πήγα κι όλας στην Ολλανδία και έκανα σεμινάριο για ένα συγκεκριμένο υλικό για να κατασκευάσω με αυτό καπέλα. Οι καλοί μου οι πελάτες, οι ιδιαίτεροι αν θέλεις, όλοι πληρώνουν για κάτι ιδιαίτερο. Ζητούν το κάτι ιδιαίτερο. Το κοστούμι μου συνήθως το εμπνέομαι από μια ιδέα καλλιτεχνική, αν και παλιά ασχολούμουν με σατιρικά θέματα. Για παράδειγμα πριν χρόνια έφτιαξα την ομάδα «Ο Πεντάμορφος και η τέρας». Δηλαδή μια ομάδα ανδρών ντυμένες γυναίκες πεντάμορφες και αντίστοια τους άντρες ντυμένους άνδρες ως τέρας».

«Το 2015 ήρθε πρόταση από τον Δήμαρχο για να γίνω βασιλιάς. Πήγε η πρόταση στο Δημοτικού Συμβούλιο και με επέλεξαν. Μάλιστα τους είπα ότι επειδή εκείνη την χρονιά θα έκλεινα τα 50 μου, θα ήθελα σημασιολογικά να το κάνω. Για εμένα ήταν τιμή μου και μέχρι σήμερα όπως σου είπα, ο κόσμος της πόλης, όταν με δει θα με φωνάξει «βασιλιά» ή «King». Το συζητούσαμε για χρόνια και το 2015 τους είπα ακριβώς λόγω του ότι έκλεινα τα 50 μου χρόνια θα ήθελα να το κάνω. Το λέω και συγκινούμαι, αλλά για εμένα είναι η ύψιστη τιμή της πόλης για ένα καρναβαλιστή. Εγώ όσο με θυμάμαι πάντα ήμουν καρναβαλιστής»

«Πλέον η ζωή αλλάζει. Τα υλικά που φτιάχνονται οι στολές, ο τρόπος διασκέδασης εξελίσσεται, άλλαξαν γενικά πάρα πολλά πράγματα, απ’ όταν ήμουν εγώ παιδί ως σήμερα. Κάτι που άλλαξε και με στεναχωρεί αφάνταστα είναι η μεγάλη παρέλαση. Έγιναν οι ομάδες τεράστιες σε αριθμό συμμετεχόντων και αν είχαν κοστούμια όπως αυτά που εμείς κάνουμε κάθε χρόνο δεν θα με ενοχλούσε. Ένα αρνητικό του δημαρχείου είναι ότι εγκρίνει για παράδειγμα παντελονάκια και μπλούζες με μια στάμπα επάνω, ενώ δεν είναι στολές καρναβαλίστικες. Δεν έχει να κάνει με το καρναβάλι σίγουρα»

Limassol Today - αντρέας βρυωνίδης 1

«Φέτος θα είμαι στο άρμα του Ναού του Ποσειδώνα. Η ομάδα μου αποτελείται από 70 άτομα και είμαστε βασικά μια παρέα πολλών ετών που καρναβαλιζόμαστε εδώ και χρόνια. Έχουμε χημεία και το διασκεδάζουμε πολύ όλο αυτό. Την ιδέα την πήρα από ένα διαφημιστικό που έπαιξα το περασμένο καλοκαίρι. Θα είμαι ο Ποσειδώνας, γι’ αυτό και άλλαξα και το λουκ μου και μαζί μου θα είναι ιερείς και ιέρειες στον Ναό του Ποσειδώνα. Έφτιαξα επίσης μια τρίαινα και μετράμε ώρες πλέον για τη μεγάλη γιορτή».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης