Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΑΝΤΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: "Έχω πολύ περισσότερα να πω μέσω της μουσικής"

ΑΝΤΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: “Έχω πολύ περισσότερα να πω μέσω της μουσικής”

Το 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των σημαντικότερων δημιουργών της Τζαζ και των Μουσικών Κόσμου στην Κύπρο. Στο Showcase θα συμμετέχουν 9 συνολικά σχήματα τα οποία απαρτίζονται από περισσότερους από 40 μουσικούς. Τα 7 σχήματα θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δουλειά στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και τα 2 θα παρουσιαστούν στο Voice (πρώην Κύκλος) χώρος κοντά στο ΡΙΑΛΤΟ.

Η Άντρια Αντωνίου και η μουσική της παρέα θα παρουσιαστούν στο Voice  την Παρασκευή στις 10  το βράδυ. Τα όσα έιχε να μας πει σίγουρα μας ιντρίκαραν  για την μουσική πρόταση που φέρνει στο φετινό Cyprus Jazz and World Music Showcase.

Λάτιν τζαζ η δική σου πρόταση σε συνεργασία με τους Κυριάκος Κέστα στο κοντραμπάσο, Roman Gomez στο πιάνο, Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά και Μιχάλη Κουλουμής στο βιολί. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο φετινό Cyprus Jazz and World Music Showcase;

Θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο φετινό Cyprus jazz & world music showcase το πρότζεκτ μου “Wanderlust”. Η λέξη ‘Wanderlust’ σημαίνει να έχει κανείς την έντονη επιθυμία να γνωρίσει τον κόσμο, να εξερευνήσει με οδηγό την περιέργεια, την πνευματική ανησυχία και ένα ανοικτό μυαλό. Με αυτήν λοιπόν την ενέργεια θα οδηγήσουμε τους θεατές σε ένα μουσικό ταξίδι διασχίζοντας την Μεσόγειο θάλασσα και την Μέση Ανατολή και καταλήγοντας στην Λατινική Αμερική. Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός φέρνουν τα διάφορα μουσικά είδη κοντά και δρουν ως η κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των μουσικών. Το ταξίδι αυτό θα γίνει μέσω των αυθεντικών συνθέσεων του Αργεντίνου μουσικοσυνθέτη Roman Gomez από τον τελευταίο μας δίσκο συνεργασίας ‘Encuentro’ καθώς και συνθέσεις και διασκευές δικές μου.

Πρόσφατα, στιs 28 Νοεμβριου γιορτάσαμε την μέρα της Μεσογείου που αναφέρεται στη στενότερη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Αντιλαμβάνομαι εσύ επισημαίνεις μέσα από το πρότζεκτ Wanderlust ότι οι μουσικές μας ρίζες περισσότερο μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν;

Ναι ακριβώς. Πιστεύω πως αυτά που ενώνουν όλους τους ανθρώπους είναι η αγάπη, ο χωρισμός, η μετανάστευση, η φτώχεια, ο θάνατος, οι καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου, ο πόθος, η λαχτάρα. Είναι οι στιγμές που μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με φίλους ή με την οικογένεια για φαγητό ή για γλέντι, είναι τα συναισθήματα που πηγάζουν από ιστορίες απλών ανθρώπων που συνήθως αφορούν θέματα διαχρονικά, ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικότητας. Αυτά που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά είναι κατά τη γνώμη μου πιο επίκαιρα από ποτέ. Ζούμε σε ένα κόσμο διχασμένο, αποξενωμένο, όπου η μοναξιά αποτελεί μια καινούργια πανδημία. Οπότε τέτοιες ευκαιρίες αρμονικής συνύπαρξης είναι απόλυτα αναγκαίες και έρχονται σε αντιδιαστολή γύρω από τα πολιτικά, ιατρικά και κοινωνικά θέματα του σήμερα.

Limassol Today - αντρια αντωνιου 5

Μίλησε μου για το πως λειτουργεί μέσα σου αυτός ο συνδυασμός τζαζ, της λατινικής μουσικής μαζί με το ελληνικό ελαφρό τραγούδι.

Ο συνδυασμός αυτός καταγράφει ουσιαστικά την πορεία μου στην μουσική, τα ερεθίσματα μου και τις κοινωνικές μου ανησυχίες. Δεν ήρθαν όλα τα είδη ταυτόχρονα στη ζωή μου. Καταρχάς ξεκίνησα σε ηλικία 6 ετών με κλασική παιδεία. Στην πορεία όμως ένιωσα ότι κάτι μου έλειπε. Είχα ανάγκη για περισσότερη ελευθερία και έτσι προέκυψε η παιδεία και οι σπουδές μου στη τζαζ. Με τη τζαζ ήρθε η γνώση και η επαφή με μια “μαθηματική” και πλούσια αρμονία και ένα άπλετο χώρο για αυτοσχεδιασμό. Στη συνέχεια όμως ένιωσα ότι η τζαζ έβαζε περισσότερο το νοητικό μέρος σε λειτουργία παρά το συναισθηματικό. Αναζητώντας το συναισθηματικό και κοινωνικό στοιχείο που μου έλειπε από την τζαζ, ήρθε ο μεγάλος έρωτας με τη Λατινική μουσική.

Μετέπειτα, μια τυχαία επαφή με τη μουσική του Αττίκ με έφερε κοντά στο ελληνικό τανγκό και ελαφρό τραγούδι. Ήταν σχετικά μια ομαλή αλλαγή αφού η μουσική αυτή εμπνεύστηκε από είδη όπως το τανγκό της Αργεντινής, το μπολέρο του Μεξικού, αλλά σε αυτή τη διαδρομή ήρθε ο ελληνικός στίχος που μου μίλησε πολύ πιο άμεσα και έντονα.

Εν τέλει, με τις γνωριμίες, συνεργασίες και συγκυρίες εδώ στο Λονδίνο ήρθα σε επαφή με τον Pavlo Carvalho, κύριο υποστηρικτή, μεταξύ άλλων, της ελληνικής μουσικής και του ρεμπέτικου φεστιβάλ στο Λονδίνο και εξαιρετικό μουσικό με τον οποίο πιο πρόσφατα εμβαθύνω στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Όπως μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό μας παρατηρώντας άλλους ανθρώπους, έτσι συμβαίνει και με τη μουσική. Η τριβή με ένα είδος μουσικής πολλές φορές βοηθά στην καλύτερη κατανόηση ενός άλλου είδους. Για εμένα αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τη λατινική μουσική και το ρεμπέτικο. Μέσω της ενασχόλησης μου με τη λατινική μουσική και τα ταξίδια μου στις χώρες αυτές, συνειδητοποίησα πόσα κοινά έχουμε ως λαός με τους Λατίνους. Το μουσικό μάζεμα γύρω από το τραπέζι, η έντονη εξωτερίκευση συναισθημάτων, το γλέντι, η ρομαντική, ποιητική και βαθιά έκφραση στο στίχο και η κοινωνικοπολιτική σημασία της μουσικής σε δύσκολες εποχές, είναι μερικά από τα κοινά που ένιωσα. Γνωρίζοντας το πώς βιώνουν τη μουσική οι Λατίνοι, κατάλαβα εκ των υστέρων την κοινωνική και ιστορική σημασία του ρεμπέτικου. Μια αντίστροφη πορεία θα έλεγε κανείς. Απλά έτσι έτυχε.

Limassol Today - αντρια αντωνιου 4

Πότε νιώθεις πιο δυνατή ως μουσικός: όταν γράφεις μουσική, όταν ερμηνεύεις επί σκηνής ή όταν διδάσκεις;

Κάθε ένα από αυτά έχει εντελώς διαφορετική δυναμική και μοναδική αξία. Πιο έμπειρη θα έλεγα είμαι στην ερμηνεία και διδασκαλία. Η συγγραφή και σύνθεση δικών μου τραγουδιών είναι πιο πρόσφατη ενασχόληση και μια εσωτερική ανάγκη που πήρε μορφή από μόνη της και όταν αυτή “ήθελε”.

Yπάρχουν άνθρωποι που γράφουν μουσική μόνο σε ένα μέρος που τους αποπνέει σταθερότητα και ασφάλεια και υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέονται περισσότερο ταξιδεύοντας και αλλάζοντας παραστάσεις. Eσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις και πώς το εξηγείς;

Θα έλεγα ότι για εμένα ισχύει ο συνδυασμός των παραπάνω. Τα ταξίδια για εμένα είναι απαραίτητα ως πηγή έμπνευσης και η ηρεμία του σπιτιού μου είναι απαραίτητη για να βάλω όλες τις ιδέες, μελωδίες και στιχάκια σε τάξη. Μέσα από τα ταξίδια γίνεται μια τριβή με διάφορες κουλτούρες, εικόνες, μυρωδιές και τρόπους έκφρασης. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσω αυτό που ήδη γνωρίζω με άλλα χρώματα και να παραμένω ανοιχτόμυαλη, που είναι βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής μου έμπνευσης. Επίσης, ταξιδεύοντας ξεφεύγω από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα και ζω τα πάντα με περισσότερη ένταση, συνδεδεμένη με τις αισθήσεις μου, στο εδώ και τώρα. Με αυτή τη διάθεση μπορώ να είμαι πολύ πιο δημιουργική και νιώθω πως έχω πολύ περισσότερα να πω μέσω της μουσικής.

Limassol Today - αντρια αντωνιου 3

Ακούγωντας το τραγούδι «La Negra» που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Encuentro» με τον Roman Gomez και παρακολουθώντας το βιντεοκλίπ, νιώθει κανείς ότι είναι ένα κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες που νιώθουν διαφόρων ειδών καταπιέση να βρούν το θάρρος και τον τρόπο να οδηγηθούν στην ελευθερία τους. Έτσι είναι;

Ναι ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος μας. Το τραγούδι προβάλλει την ιστορία μιας έγχρωμης γυναίκας η οποία ζούσε κρυμμένη κάτω από μια σκιά, μέσα στη φτώχεια, περιορισμένη, γεμάτη με ανεκπλήρωτες επιθυμίες και που τώρα βρίσκει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της, “ουρλιάζοντας” για τη δικιά της ελευθερία!

Tα τελευταία χρόνια ζεις και εργάζεσαι στο Λονδίνο. Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Κύπρο συναντάς καθόλου βελτίωση στα πολιτιστικά δρώμενα ή νιώθεις μια παρατεταμένη στασιμότητα ή και επανάληψη τόσο επί σκηνής όσο και από πλευράς κοινού;

Αυτό που βλέπω κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο είναι ότι συγκεκριμένες ομάδες μουσικών που έζησαν κι αυτοί  εξωτερικό για χρόνια, επιστρέφουν σταδιακά και με πολύ αγώνα χρόνων οραματίζονται την αλλαγή και καταφέρνουν έτσι να διευρύνουν τη μουσική σκηνή στην Κύπρο. Αυτή η προσπάθεια δεν ξεκίνησε τώρα φυσικά. Χρειάστηκαν χρόνια για να ξεκινήσει ο κόσμος να αγκαλιάζει την τζαζ και τις μουσικές του κόσμου και έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.

Επίσης οργανισμοί και φεστιβάλ όπως αυτά που διοργανώνει το Ριάλτο διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην αναβάθμιση αυτή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Cyprus jazz and world music showcase που έρχεται να αγκαλιάσει τη τζαζ και “world music” και να προωθήσει Κύπριους μουσικούς που εκπροσωπούν τα είδη αυτά στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί επίσης να εκπαιδεύσει το κοινό, να του «ανοίξει» το μυαλό, να τον κάνει να νιώσει την ομορφιά που κρύβεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, τη μοναδικότητα κάθε πολιτισμού αλλά συνάμα και την αξία που έχει ο αρμονικός τρόπος επικοινωνίας στη τζαζ μουσική.

Limassol Today - αντρια αντωνιου 2

Eπειδή διανύουμε τον τελευταίο μήνα του 2022, ποιά είναι τα πλάνα σου για το 2023;

Τα επόμενα μου μουσικά σχέδια εστιάζουν στην ηχογράφηση καινούργιων single, την περαιτέρω προώθηση του πρότζεκτ “Wanderlust” και την ετοιμασία καινούργιων παραστάσεων μαζί με τους “Babesa Cubana”. Επίσης έχουμε ήδη κλειστές παραστάσεις για την καινούργια σεζόν με την μπάντα “Classico Latino”, τον Βραζιλιάνο συνεργάτη μου Mario Bakuna και τον φιλανθρωπικό οργανισμό “Rebetiko Carnival”.

Limassol Today - αντρια αντωνιου 1
Περισσότερες πληροφορίες για το Το 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase:
Παρασκευή | 09.12.2022, 19:30 |

Aris Guitar Trio
Το σχήμα Άρης Κιθάρα Τρίο θα ερμηνεύσει πρωτότυπα κομμάτια που συνέθεσε ο εμπνευστής του μουσικού σχήματος και κιθαρίστας, Άρης Κωνσταντίνου. Αυτές οι αυθεντικές συνθέσεις βασίζονται στο στυλ της bebop μουσικής και της τραγουδοποιίας από τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40 στις ΗΠΑ. Οι ενορχηστρώσεις μιμούνται τον ήχο της Δυτικής Ακτής, ενώ αντλούν έμπνευση από τις ηχογραφήσεις του Poll Winners Trio στο Λος Άντζελες (Contemporary Records), εμποτισμένες παράλληλα με ιδέες από όλα τα μέλη του σχήματος.
Άρης Κωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα Άδωνης Δαβίδ Χρίστου: ντραμς Ιωάννης Καρσεράς: κοντραμπάσο

Quintedo
Το σχήμα θα εκτελέσει αυθεντικές συνθέσεις στο ύφος της modern jazz μουσικής με έντονες επιρροές από το μουσικό έργο των John Coltrane, Kenny Garrett και Ben Wendel. Στη φετινή έκδοση του Showcase, το σχήμα θα παρουσιάσει στο κοινό καινούριες συνθέσεις, οι οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, σε ένα τριαντάλεπτο σετ γεμάτο ενέργεια και έντονη διάθεση για εξερεύνηση. Οι Κουιντέδο θα ερμηνεύσουν αυθεντικές συνθέσεις των Μάριου Χαραλάμπους, Κυριάκου Κέστα και Ερμή Μιχαήλ.
Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο Αντρέας Παντελή: πιάνο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο Όμηρος Μιλτιάδους: τύμπανα

Funkystraat
Μετά από τα «3 χρόνια του Covid-19», τα μέλη του σχήματος έρχονται ξανά μαζί για να ερμηνεύσουν συνθέσεις που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, καθώς και νέα κομμάτια που γράφτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μουσικοί της μπάντας συναντώνται στον φανταστικό δρόμο Funkystraat της Ολλανδίας όπου γνωρίστηκαν, για να παίξουν μαζί, να συνδημιουργήσουν και να αυτοσχεδιάσουν.
Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Αντρέας Παντελή: πλήκτρα Αντρέας Ροδοσθένους: μπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

Cahit Kutrafali featuring Ezgi Akgurgen
Το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει νέες συνθέσεις του Cahit Kutrafali, μπασίστα, συνθέτη και διασκευαστή, τις οποίες δημιούργησε κυρίως κατά το πρώτο lockdown. Οι συνθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μελωδίες με πλούσια αρμονία στις οποίες κυριαρχεί o groove ρυθμός της τζαζ. Στη σκηνή του Ριάλτο, το κουαρτέτο θα συνοδεύσει η φιλοξενούμενη τραγουδίστρια Ezgi Akgurgen.
Cahit Kutrafali: μπάσο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Ανδρέας Παντελή: πιάνο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα Ezgi Akgurgen: φωνητικά

Σάββατο |10.12.2022, 19:30|

Vassilis Philippou – Colourful Emptiness
Το Colourful Emptiness είναι το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Βασίλη Φιλίππου. Οι συνθέσεις διατηρούν την ειλικρίνεια της αρχικής έμπνευσης και των συναισθημάτων, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τον αυτοσχεδιασμό και στοιχεία από την παραδοσιακή και τζαζ μουσική. Η αναζήτηση του αισθήματος της γαλήνης και της πληρότητας μέσα σε ένα άπλετο χώρο και χρόνο, είναι η αφορμή δημιουργίας του Colourful Emptiness, που ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να μεταφέρει στους ακροατές μέσω της μουσικής.

Βασίλης Φιλίππου: πιάνο, συνθέσεις Οδυσσέας Τουμάζου: ηλεκτρική κιθάρα Ηλίας Ιωάννου: φλούγκελχορν, τρομπέτα

Ioanna Troullidou Quartet
Με πηγή έμπνευσης την τζαζ μουσική, η Ιωάννα Τρουλλίδου θα παρουσιάσει και θα ερμηνεύσει αυθεντικές της συνθέσεις, τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική, όπως το Love Conquers All και, για πρώτη φορά, το Free from Εxpectation. Μέσα από τη μουσική και τους στίχους αντικατοπτρίζονται άλλοτε προσωπικές σκέψεις και ερωτήματα, αισθήματα ερωτικά και μη, ενώ άλλοτε μια προσωπική επανάσταση, παραθέτοντας έτσι τη δική της άποψη και εξέλιξη μέσα από την τριβή με το είδος.
Ιωάννα Τρουλλίδου: φωνή Μάριος Τούμπας: πιάνο Ειρηναίος Κουλλουράς: κοντραμπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

Gaba Project ft. Nicolas Tryphonos
Στη νέα αυτή δουλειά οι Gaba Project παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, και μοιράζονται με τους ακροατές νέα ηχοχρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό του handpan, της λύρας και του κοντραμπάσου. Οι συνθέσεις βασίζονται σε μελωδικές γραμμές, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο ρυθμικά όσο και αυτοσχεδιαστικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ακολουθώντας πάντα μία δομή και αφήνοντας παράλληλα ελευθερία για διάλογο ανάμεσα στους τρεις μουσικούς. Αν και το ύφος (tempo, ρυθμική αγωγή, κλίμακα-μακάμ) κάθε σύνθεσης είναι μοναδικό, η δημιουργία χώρου-χρόνου για αυτοσχεδιασμό κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αποτελεί βασικό στοιχείο του σχήματος. Εκτός από δικές τους συνθέσεις, παρουσιάζουν και ένα μικρό μέρος από διασκευές μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία), με μία εντελώς φρέσκια διάθεση, μεταποιώντας ακόμη και τη ρυθμική τους αγωγή. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του σχήματος είναι η χρήση μικτών ρυθμών, κλιμάκων και μακάμ, και έντονων εναλλαγών στη δυναμική.
Βασίλης Βασιλείου: handpan, κρουστά, Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα με συμπαθητικές χορδές Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο

Δημήτρης Τερπιζής Quartet
Μετά το τέλος των παραστάσεων στο Θέατρο Ρίαλτο, το #CJWMS κλείνει με το Κουαρτέτο του Δημήτρη Τερπίζη στο χώρο του Voice (πρώην Κύκλος). Η μουσική της μπάντας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως progressive jazz χάρη στις μοντέρνες αρμονίες και τους εκρηκτικούς ρυθμούς που δημιουργεί. Μετά το τέλος της παρουσίασης του συγκροτήματος ακολουθούν jam sessions!
Δημήτρης Τερπίζης: τύμπανα, Παντελής Κωνσταντίνου: μπάσο, Finn Grah: σαξόφωνο τενόρο, Abhin Iype: πιάνο, συνθεσάιζερ
10/12/2022, 22:00

Διοργανωτές: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο
Συνδιοργάνωνες: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Χορηγοί Επικοινωνίας: Διάλογος, ΡΙΚ
Τεχνική Υποστήριξη: Eventpro
Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea
Στηρίζουν: Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra,

Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Social et. Al

Θέατρο Ριάλτο 9 & 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30
Εισιτήρια: €10 / 8 ( €15 για τις 2 μέρες)
Ταμείο: 77 77 77 45

Πληροφορίες/ Εισιτήρια: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com, www.rialto.com.cy
Facebook page: Cyprus Jazz & World Music Showcase
Instagram: cyjazzandworldmusicshowcase

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης