Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΑπό το Μεξικό στη Λεμεσό: Τα dragon fruit και το success story...

Από το Μεξικό στη Λεμεσό: Τα dragon fruit και το success story της CM Dragon Lands

«Αποφάσισα μετά από έρευνα που κάναμε με τον Χρήστο Μανώλη, τον γιό μου, να καταπιαστούμε με τα dragon και τα passion fruit, που τα συναντάς κατά κύριο λόγο στο Μεξικό -που είναι και η «μάνα» τους-, αλλά και σε άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη. Ταξιδέψαμε και φέραμε στη Κύπρο τα πρώτα φυτά και τα φυτέψαμε μαζί με δεκάδες άλλα στην αυλή μας στη Λεμεσό και αναμέναμε να δούμε ποια θα καρποφορήσουν»

Από τη βουή της Λεμεσού, σε μια καταπράσινη πλαγιά κοντά στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου. Πριν από 15 χρόνια ο Κωστάκης Κωνσταντίνου αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και να δημιουργήσει με τον γιο του, τον Χρίστο Μανώλη, ένα πρότυπο θερμοκήπιο -το πρώτο στη Κύπρο- και να καλλιεργήσει dragon fruit, φέρνωντας για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά από το Μεξικό, το φρούτο που θεωρείται super fruit!

Αφιέρωμα: Γιώτα Χατζηκώστα
Photo credits & copyrights: Limassol Today Yvonne Zachariou

Σήμερα, η πρότυπη μονάδα, πέραν των dragon fruit, καλλιεργεί passion fruit, σύκα, παπουτσόσυκα, ακτινίδια, χρυσόμηλα, μούρα, φορμόζες, ακτινίδια, νεκταρίνια και κερασιές. Η CM Dragon Land αποτελεί απτή απόδειξη πως όταν υπάρχει θέληση και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, η επιτυχία είναι δεδομένη.

Το LimassolToday συνάντησε τον κ. Κωστάκη Κωνσταντίνου όπου μας διηγήθηκε το δικό του success story.

«Πριν από 15 χρόνια αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου και να αφήσω πίσω τη δουλειά μου. Εγώ σπούδασα τεχνικός Τροφίμων στην Βρετανία, οπότε είχα σχέση βασικά με τα φρούτα, και όχι μόνο, όπως αντιλαμβάνεστε. Ωστόσο όταν αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη γεωργία και έψαχνα κάτι διαφορετικό. Στην Κύπρο παράγουμε αρκετά είδη φρούτων άρα έψαχνα εκείνο που θα έκανε τη διαφορά στη κυπριακή αγορά και θα μας ανήγαγε σε σημαντικό παίκτη. Αυτό θα το πετυχαίναμε φυσικά μέσα από παραγωγή σημαντικής ποσότητας»

Limassol Today - Dsc08372
Yvonne Zachariou

«Αποφάσισα μετά από έρευνα που κάναμε με τον Χρήστο Μανώλη, τον γιό μου, να καταπιαστούμε με τα dragon και τα passion fruit, που τα συναντάς κατά κύριο λόγο στο Μεξικό -που είναι και η «μάνα» τους-, αλλά και σε άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη. Ταξιδέψαμε και φέραμε στη Κύπρο τα πρώτα φυτά και τα φυτέψαμε μαζί με δεκάδες άλλα στην αυλή μας στη Λεμεσό και αναμέναμε να δούμε ποια θα καρποφορήσουν. Στην συνέχεια αρχίσαμε να τα φυτεύουμε, βλέποντας κατά τη διάρκεια της έρευνας μας, ότι το καλό κλίμα στην Κύπρο βοηθά στην ανάπτυξη τους. Φυσικά στην αρχή ήταν ερασιτεχνική η ενασχόληση μας, ωστόσο με το πέρας των ετών μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μια σταθερή αύξηση της παραγωγής φρούτων κατά περίπου 40% ετησίως.»

«Αυτή τη στιγμή το προσωπικό μας αριθμεί πέντε άτομα, που βρίσκονται στα θερμοκήπια, τα χωράφια και την παραγωγή. Και πλέον παράγουμε όχι μόνο passion και dragon fruit, αλλά και πολλά άλλα, όπως, σύκα, παπουτσόσυκα, ακτινίδια, χρυσόμηλα, μούρα, φορμόζες, ακτινίδια, νεκταρίνια. Ωστόσο η κύρια παραγωγή επικεντρώνεται στα dragon fruit που θεωρούνται και super food. Είναι ένα φρούτο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα στη πτώση της χοληστερόλης και του ζαχάρου».

Η εταιρεία CM Dragon Land βραβεύθηκε δεκάδες φορές, ανάμεσα τους και με το κυπριακό βραβείο καινοτομίας της ΟΕΒ.

«Η μείωση της απαιτούμενης ποσότητας νερού άρδευσης κατά 90% και των λιπασμάτων κατά 70%» ήταν ένας στόχος που αφορούσε τόσο τη καινοτομία, όσο και το περιβάλλον. Εξάλλου η κλιματική κρίση μας απασχολεί, αφού επηρεάζει άμεσα τη γεωργία και συνεπώς τη δουλειάς μας. Μέσω λοιπόν αυτής της καινοτόμας τεχνικής, αποφεύχθηκε η νιτρορύπανση του εδάφους, ενώ μειώθηκε κατά 30% ο χρόνος συλλογής φρούτων στις γραμμές σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται οι διαφορετικές ποικιλίες που αναπτύξαμε, οι οποίες επέτρεψαν την ομαλοποίηση της παραγωγής, καθώς διαφορετικές ποικιλίες παράγουν φρούτα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, που μας επέτρεψαν να κρατήσουμε τα έξοδά μας χαμηλά και να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά».

«Για εμένα αυτό το μέρος αποτελεί το ησυχαστήριο μου, ωστόσο συνεχώς κάνουμε σχέδια με τον Χρήστο για την ανάπτυξη της εταιρίας μας. Από πέρυσι εξάγουμε στην Ελλάδα dragon fruit, με την ανταπόκριση να είναι μεγάλη. Στόχος μας είναι να συνεχίσει η αύξηση των εξαγωγών, η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο των ανθρώπων όσο και των φυτών καθώς  οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, επιζητώντας νέες γεύσεις, καλύτερη εμφάνιση, πιο θρεπτικά προϊόντα και φυσικά καλές τιμές. Για τα πιο πάνω άρχισε η κατασκευή πρόσθετης μονάδας παραγωγής με κύριο στόχο άνοιγμα των εξαγωγών και σε νέες αγορές».

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης