Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΑθηνά Σπύρου: Μια συνέντευξη στη Λεμεσιανή φωνή της ΓΟΔΗΣΥ

Αθηνά Σπύρου: Μια συνέντευξη στη Λεμεσιανή φωνή της ΓΟΔΗΣΥ

Ρωτήσαμε τις ηγέτιδες των γυναικείων οργανώσεων της Λεμεσού για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή πολιτική, στη σημερινή κοινωνία, στο σημερινό σύστημα δικαιοσύνης, στη σημερινή επαγγελματική δυνατότητα προοπτικής της. Η Αθηνά Σπύρου, κρατώντας τα ηνία της ΓΟΔΗΣΥ Λεμεσού, και ως πολλά χρόνια δικηγόρος, αλλά και με την πολιτική της ταυτότητα ως Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού, μας απαντά με τη δική της σκοπιά και γνώσεις.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την έμφυλη πολιτική;

Προ τριανταπενταετίας όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική απλά γυναικείες παρουσίες στην πολιτική  κατ’ ουσία δεν υπήρχαν.  Στην πορεία μέχρι και σήμερα έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων στην πολιτική αλλά και πάλι δεν με αφήνουν ευχαριστημένη.

Θεωρείτε σωστή την ταύτιση της γυναίκας με το «σπίτι»; Ως κόμματα και ως φορείς άσκησης πολιτικής ενεργείτε με τρόπους που αποδομούν ρόλους;

Η ταύτιση της γυναίκας με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών και με την μερική εργασία έχει θεμελιωθεί τόσο πολύ στην κοινωνία αλλά και στην συνείδηση των πλείστων γυναικών που δυστυχώς πολύ δύσκολο αυτό μπορεί να αλλάξει.  Αν ανατρέξουμε σε τι θέσεις εργασίας επιδιώκουν οι γυναίκες να διοριστούν και / ή αναλάβουν δηλαδή στο δημόσιο και γενικά σε πόστα εργασίας με μειωμένο ωράριο και χωρίς πολύ ιδιαίτερες ευθύνες και καθήκοντα  τότε επαληθεύετε ότι η ίδια η γυναίκα ακόμη δεν έχει την κοινωνική και επαγγελματική αυτοπεποίθηση που θα έπρεπε να είχε. 

Εάν υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην πολιτική της Κύπρου θεωρείτε πως θα ήταν διαφορετική η διαχείριση της χώρας;

Το θέμα για μένα δεν είναι να μιλάμε και να διεκδικούμε για ίσα δικαιώματα με τους άντρες αν οι ίδιες δεν πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις ικανότητες μας και δεν παλέψουμε γι’ αυτό.  Σίγουρα πιστεύω ότι εάν το ποσοστό των γυναικών στην πολιτική της Κύπρου ήταν μεγαλύτερο και οι γυναίκες που θα το αντιπροσώπευαν ήταν οι κατάλληλες τότε η διαχείριση της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη.

Ποσόστωση: Είναι μια μέθοδος που κάποιοι υποστηρίζουν πως ενέχει διάκριση, κάποιοι την στηρίζουν ως καλή ενδιάμεση πρακτική μέχρι η ίση εκπροσώπηση των φύλων να μας γίνει κουλτούρα και συνείδηση, και κάποιοι ως καλή μόνιμη πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται. Ποια η θέση της ΓΟΔΗΣΥ;

Όσο αφορά το θέμα της ποσόστωσης δεν με βρίσκει απολύτως σύμφωνη αλλά μέχρι που η ίση εκπροσώπηση των φύλων ταυτιστεί στην συνείδηση της κοινωνίας είναι καλό να εφαρμόζεται.

Η άδεια της μητρότητας κυμαίνεται στους 4 μήνες, θεωρείτε επαρκή αυτή την άδεια; Και έπειτα, άδεια πατρότητας: Οι 2 εβδομάδες δεν μειώνουν τον ρόλο και τη σημασία του ρόλου του άνδρα στην οικογένεια;

Για το θέμα της άδειας μητρότητας και πατρότητας πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμιστεί με τρόπο πιο αυξητικό.  Το θέμα όμως που γεννιέται ταυτόχρονα με την αύξηση της άδειας μητρότητας είναι ότι στην ελεύθερη αγορά εργασίας θα υπάρχει δυστοκία πρόσληψης γυναικών.

Την δεδομένη στιγμή βλέπουμε να άνοιξε το θέμα εγγραφής των ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες. Ποια η θέση σας ως γυναίκεια οργάνωση;

Όσον αφορά το θέμα της εγγραφής των ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες με βρίσκει σύμφωνη να είναι κατ’ επιλογή.  Αυτό θα έλυνε πολλά κοινωνικά προβλήματα και όχι μόνο,  όπως παραδείγματος χάριν για τα παιδιά τα οποία είναι αγνώστου πατρός.

Εσείς, θεωρείτε πως ως γυναικεία οργάνωση δράτε με τρόπους που αλλάζετε τα στερεότυπα και προωθείτε τις γυναίκες στην πολιτική;

Η ισότητα των φύλων δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί κοινωνικά από κανένα.  Δεν χαρίζονται τα δικαιώματα σε κανένα.  Σταθερά και με την σωστή δυναμική διεκδικούνται και επιτυγχάνονται.

Πιστεύετε πως η ισότητα φύλων υπάρχει στην πολιτική την δεδομένη στιγμή;

Δυστυχώς δεν διακρίνω εκτός μερικών λαμπρών γυναικείων εξαιρέσεων να υπάρχει η επαρκής ουσιαστική γυναικεία διεκδίκηση στο θέμα της ισότητας.

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης