Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΧάρης Κούσιος - Αυτό που με σοκάρει είναι η συντηρητική τέχνη

Χάρης Κούσιος – Αυτό που με σοκάρει είναι η συντηρητική τέχνη

Χάρης Κούσιος - The day after 20'

Παρόλο που δεν είσαι συμφωνείς ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να περνούν από το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης και κριτικής,  ότι η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, σε θεωρεί και φέτος αναπόσπαστο κομμάτι της. Τι φέρνει λοιπόν η «επόμενη μέρα» όπως τιτλοφορείται το νέο σου έργο;

Δε θυμάμαι να έχω πει ποτέ δημόσια ότι δεν συμφωνώ με το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης και κριτικής. Ίσως να αναφέρεστε σε παλαιότερη διαμάχη που είχα με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ή σε εσωτερικές συζητήσεις που όμως μου κάνει εντύπωση να είστε ενήμερος για αυτές. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως όταν έχω την ευκαιρία ανοίγω διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πιστεύοντας ότι έτσι η σχέση είναι πιο ουσιαστική μιας και κοινός επωφελούμαστε από την αλληλεπίδραση. Η «Επόμενη μέρα» που είναι και ο τίτλος του έργου, φωτίζει μια κατεστραμμένη πόλη. Μπορεί να είναι το Κίεβο ή η Γάζα, μπορεί να είναι η Αμμόχωστος. Μπορεί ακόμα η πόλη αυτή να είμαι εγώ ο ίδιος. 

Ανήκεις στους καλλιτέχνες που δεν “μασάς τα λόγια σου” δημιουργικά στήνωντας πάντα ανατρεπτικά κόνσεπτ. Σε εκφράζει η απόψη  ότι η τέχνη για να αξίζει πρέπει να σοκάρει;

Για να είμαι ειλικρινής αυτό που με σοκάρει είναι η συντηρητική τέχνη. Σίγουρα δεν οφείλει να είναι σοκαριστική αλλά ταυτόχρονα πως είναι δυνατόν σε μια τόσο συντηρητική κοινωνία να μην σοκάρει. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι παρατηρώ το αντίθετο να συμβαίνει. Βρίσκω την κοινωνία σοκαριστική και την τέχνη πιο κοντά στα μέτρα μου. 

Limassol Today - χαρης κουσιος 2

Έχοντας παρουσιάσει την δουλειά σου σε διεθνές κοινό, πόσο εύκολο ή δύσκολο βρίσκεις  είναι να το  αγκαλιάσουν το ίδιο δεκτικά και το κοινό του τόπου σου;

Δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα αυτό το μέτρο δυσκολίας ή ευκολίας σαν αίσθηση. Περισσότερο αγωνία αισθάνομαι όταν πρόκειται να μοιραστώ κάτι που έχω δημιουργήσει, σε όποια χώρα κι αν πρόκειται να συμβεί. Όσο για το κοινό της Κύπρου ποτέ δε με έκανε να αισθανθώ αφιλόξενα, κάθε άλλο.

Aν μπορούσες να δώσεις στον εαυτό σου μια αλλη εθνικότητα πέρα της Κυπριακής ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Αυτή η υποθετική πρόθεση μπορεί να γίνει πολύ βασανιστική. Δεν υποβάλω τον εαυτό μου σε αυτή την διαδικασία. Γεννήθηκα στην Κύπρο από Κύπριους γονείς κι αυτό είναι τόσο αρνητικό όσο και θετικό.

Ως χορογράφος έχεις μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή για το πως οι χορευτές σου πρέπει να αντιληφθούν  πρώτα τον λόγο που χορεύουν πριν φέρουν επάνω στην σκηνή τις χορευτικές τους δεξιότητες όσο άρτιες κια να έιναι αυτές. Πόσο συχνά συναντάς αυτό το βάθος στους νέους  χορευτές;

Πάντα συναντώ βάθος όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί και δεν το λέω επειδή βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Όντως υπάρχει βάθος, απλά έχει γεμίσει με σκουπίδια.

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι τα σώματα τα ξέρουν ήδη όλα. Πιστεύω ότι η θέση μου είναι να δημιουργώ τόπους ασφάλειας για να μπορέσει ένα σώμα να ανοίξει. Για αυτό τα πιο ώριμα σώματα κινούνται με λιγότερη ορμή αλλά με περισσότερη ομορφιά, διότι όσο μεγαλώνει ένα σώμα κουράζεται κι αρχίζει να καταλαβαίνει τι αναλογεί, δεν σκορπίζεται στον χώρο. Αυτό προϋποθέτει να αισθάνεται ασφάλεια και να μην κινείται από την ανάγκη του να αποδείξει ή να ξεδιψάσει αλλά από την ανάγκη του να συνδεθεί με τον ίδιο του τον εαυτό.

Limassol Today - χαρης κουσιος 3

Έχεις ως βάση σου την Αθήνα παρόλο που είσαι ενεργός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Θεωρείς ότι στην Ελλάδα ο πολιτισμός έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με την Κύπρο;

Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση γιατί στην Κύπρο έρχομαι συνήθως ως επισκέπτης για λίγες μέρες. Δεν είχα την ευκαιρία ως τώρα να εμβαθύνω στον Πολιτισμό της Κύπρου σε βαθμό που να μου επιτρέπει να απαντήσω αντικειμενικά στην ερώτηση. Όπως και να έχει είναι άλλα μεγέθη, μη συγκρίσιμα. Άλλες αναφορές κι άλλες προσλαμβάνουσες. Γενικότερα πιστεύω ότι το βάδην του Πολιτισμού έχει ταχύτητα ενδιάμεση της νιότης και των γηρατειών, και να είστε σίγουρος ότι δεν αναφέρομαι στην βιολογική ηλικία.

Στα σώου σου δεν αφήνεις  κανένα συνταρακτικό κοινωνικό γεγονός ασχολίαστο, συνδυάζοντας το μάλιστα με ασυνήθιστα θα έλεγα μουσικά παντρέματα διαφόρων δεκαετιών. με Μίλησε μας λίγο για αυτό το χαρακτηριστικό σου.

Με απασχολούν αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Οι βομβαρδισμοί σε πολλές πόλεις του κόσμου, η ενοχική και καταπιεσμένη σεξουαλική συμπεριφορά της κοινωνίας, η στέρηση της ελευθερίας μας σε κάθε επίπεδο, η ακροδεξιά που ανεβαίνει, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί το 2022…  Ότι με τρόμαζε ως παιδί είναι ακόμα γύρω μου αλλά τώρα πια φωτίζεται ως έγκλημα, εξετάζεται από την πλευρά που του αρμόζει. Αποκτά όνομα και βαφτίζεται με το όνομα του.

Tι καινούργιο ετοιμάζεις;

Μετά από την πρεμιέρα της Επόμενης μέρας επιστρέφω στην Αθήνα για τα γυρίσματα του βίντεο του νέου τραγουδιού του επίσης Κύπριου καλλιτέχνη Ody Icon που θα έχω την ιδιότητα του χορογράφου και του σκηνοθέτη. Ταυτόχρονα επιμελούμαι το μουσικό πρόγραμμα της Κατερίνας Παπουτσάκη για μερικές ζωντανές εμφανίσεις τον Δεκέμβρη στην Αθήνα και τέλος ετοιμάζουμε κάποια parties που θα εμφανίζομαι ως DJ.   

Limassol Today - χαρης κουσιος 4

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης