Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΑΥ: H χριστουγεννιάτικη γκαλά συναυλία θα καθιερωθεί ως θεσμός

ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΑΥ: H χριστουγεννιάτικη γκαλά συναυλία θα καθιερωθεί ως θεσμός

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ : XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΚΑΛΑ ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΑΥ- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ , ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού και το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο γκαλά φέρνοντας μας πιο κοντά στην μαγεία των ημερών αυτών, υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Φράνσις Γκάυ. Εξ αφορμής, ο μαέστρος μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και το όραμα του για την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού που ενδεχομένως αξίζει  όχι μόνο να διαβαστούν αλλά και να εισακουστούν.

Μια εορταστική συναυλία γκαλά ετοίμασαν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού και το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο υπό την μουσική και καλλιτεχνική σας διεύθυνση αγαπητέ Φράνσις .Τι θα έχουμε την χαρά  να απολαύσουμε επί σκηνής;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν αυτή την εορταστική συναυλία ξεχωριστή.

Ένας από τους λόγους βέβαια είναι οι συντελεστές. Επίκεντρο της παράστασης είναι Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού, η οποία κάνει δειλά-δειλά τις πρώτες της εμφανίσεις και ελπίζουμε και ευχόμαστε πως σύντομα θα μπορεί να προγραμματίζει και να ανακοινώνει συναυλιακό πρόγραμμα ανά καλλιτεχνική σεζόν. 

Στο επίκεντρο επίσης είναι εξαίρετοι οι νέοι λυρικοί τραγουδιστές οι οποίοι έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στη συναυλία αυτή. Πρόκειται για την Τασούλα Βορκά, υψίφωνο, την Έλλη Αλωνεύτου, μεσόφωνο, τον Ανδρέα Αροδίτη, τενόρο και Μάρκο Κλεοβούλου, βαρύτονο.

Ο δεύτερος λόγος που κάνει την παράσταση αυτή ξεχωριστή είναι το ρεπερτόριο. Έχουμε επιλέξει αποσπάσματα απ’ την ομορφότερη μουσική του συμφωνικό-οπερατικού ρεπερτόριου αλλά και αποσπάσματα από μουσική για μπαλέτο, μιούζικαλ αλλά και επίκαιρη χριστουγεννιάτικη μουσική. Αυτά όλα έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί να ακουστούν με τρόπο όπου να συναρπάσουν και να τους προσφέρουμε στο κοινό μια πραγματική εορταστική συναυλία.

Limassol Today - φρανσις γκαη 12Limassol Today - φρανσις γκαη 13

Θα λέγατε ότι το κοινό της Κύπρου περιμένει και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για τέτοιου είδους συναυλίες που η αλήθεια τα τελευταία χρόνια έχουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα πολιτιστικά γεγονότα του Δεκεμβρίου;

Γνωρίζεις και εσύ πολύ καλά πως το Κυπριακό κοινό και περιμένει και ανταποκρίνεται σε ότι είναι όμορφο και καλό. Το κοινό, όσοι βέβαια είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την μεγάλη τέχνη της λεγόμενης κλασικής μουσικής, ψάχνει συνεχώς να βρει ευκαιρία να ακούσει ζωντανά ποιοτική μουσική.

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει πως η ανταπόκριση και η αριθμητική προσέλευση του κοινού, δεν είναι και τόσο μεγάλη σε σύγκριση με άλλα συναυλιακά γεγονότα δημοφιλούς μουσικής.

Οι απαντήσεις σ’ αυτό το επιχείρημα / σχόλιο, είναι δυο: Πρώτο, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο τύπος και τα μίντια την μουσική αυτή. Λίγα είναι τα μέσα τα οποία ασχολούνται αλλά κυρίως να γνωρίζουν να μιλήσουν και να προβάλουν τις τέχνες. Εδώ δράττομαι εδώ της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεται να προωθήσουμε την συγκεκριμένη δράση μας μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη και να πω επίσης, πως όσες φορές μας δόθηκε η ευκαιρία προβολής από τηλεόραση, ραδιόφωνο ή στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο η προσέλευση του κοινού ήταν αθρόα. Με αυτό τον τρόπο το κοινό μας γνώρισε, ακολουθεί τα ενημερωτικά μας δελτία και μας ακολουθεί στις συναυλίες μας.

Limassol Today - φρανσις γκαη 14 (2)

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η συστηματικότητα στην παρουσίαση των γεγονότων. Για να δημιουργηθεί κοινό για την κλασσική μουσική το οποίο να γνωρίσει, να αγαπήσει και να μπορεί συνεχώς να ενημερώνεται για τις συναυλίες αυτού του είδος, θα πρέπει να γίνονται σε πολύ τακτά χρονικά  διαστήματα στον ίδιο χώρο. Αν δεν είναι κάθε εβδομάδα, τουλάχιστο ανά δυο εβδομάδες, συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας και ώρα θα ήταν καλό να υπάρχει εμφάνιση. Είναι αποδεδειγμένο πως έτσι κτίζεται το κοινό, με την συστηματικότητα, την όμορφη μουσική και τις αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Πέραν από τους σολίστ, στην σκηνή θα ανέβουν και μικρά παιδιά της Παιδικής Χορωδίας Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογής και της Commandaria Orchestra Childrens Chorus.Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή τόσο με την κλασσική μουσική  όσο και με την όπερα από τόσο νεαρή ηλικία;

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα θέλαμε να μιλήσουμε και να αναπτύξουμε, εάν βέβαια σας ενδιαφέρει και εσάς, αμέσως μετά από αυτή την συναυλία. Θα σας αναφέρω επιγραμματικά όμως τα ακόλουθα.

Τόσο εγώ, όσο και οι στενοί μου συνεργάτες πιστεύουμε και επενδύουμε συνεχώς -μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο την πρόσφατη δράση τόσο της Επιλογής όσο και της Commandarιa Orchestra -στην επαφή των παιδιών με την κλασσική μουσική. Είναι αποδεδειγμένο πως η μουσική αυτή είναι το Α και το Ω της καλλιέργειας και ανάπτυξης ενός ατόμου. Προσέξτε όμως, είναι σημαντικό ένα παιδί να μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική η συνεχής επαφή του ατόμου με την μουσική ως ακροατής.

Τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε μόνα τους στο θέατρο αλλά και ούτε μπορούν να ακούσουν κλασσική μουσική από μόνα τους. Αυτοί που πρέπει να τους οδηγήσουν σε αυτό είναι οι ίδιοι οι γονείς. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί τα “family choirs”,οι οικογενειακές χορωδίες, όπου παιδιά και γονείς τραγουδούν μαζί και μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες.

Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε και τa “family audiences” δηλαδή γονείς με τα παιδιά τους να είναι αναπόσπαστο και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού μιας κλασσικής συναυλίας.

Για τους πιο πάνω λόγους, τώρα προσκαλέσαμε τα πιο πάνω παιδικά φωνητικά σύνολα.Για να μας βοηθήσουν αφενός στη δημιουργία μιας όμορφης Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιράς αφετέρου δε τα παιδιά και οι γονείς να έρθουν σε άμεση επαφή, μέσω των δοκιμών και της παράστασης, με την μεγάλη τέχνη της μουσικής.

Είμαστε σίγουροι πως θα μας δοθεί η ευκαιρία πολύ σύντομα να έρθουμε σε επαφή και με άλλα τέτοια παιδικά σύνολα και να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες από κοινού.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού είναι μια νεοσύστατη Ορχήστρα. Με ποιό τρόπο θα μπορούσε να ενδυναμωθεί αποκτώντας τόσο διάρκεια στον χρόνο όσο και εντονότερη παρουσία στα πολιτιστικά γεγονότα της Λεμεσού, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου;

Μελετώντας κανείς την πολιτιστική άνθηση της πόλης της Λεμεσού κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μπορεί κανείς να διακρίνει, ανάμεσα σε άλλα πολλά εγχειρήματα και επιτυχίες για τα τοπικά δεδομένα, τις προσπάθειες δημιουργίας και διατήρησης μιας Λεμεσιανής ορχήστρας δωματίου, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Η 22ρα  Οκτωβρίου 2019 όμως, μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία ορόσημο, αφού τόσο μετά από προσπάθειες και ενέργειες του δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαΐδη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όσο και από τις συνεχόμενες διαβουλεύσεις με ενεργούς πολίτες, η Ορχήστρα Δωματίου Δήμου Λεμεσού πρωτοεμφανίζεται ως ορχήστρα εγχόρδων και στη συνέχεια εμφανίστηκε ως Συμφωνική.

Στόχος είναι  η συνέχιση και εδραίωση της ορχήστρας ως ενός μόνιμου επαγγελματικού συνόλου με συνεχή καλλιτεχνική παρουσία και εξέλιξη.

Limassol Today - φρανσις γκαη 8

Τι πιστεύεις εσύ από την εμπειρία σου από το εξωτερικό αλλά και από το μικρό μας νησί,  ότι μπορεί να γίνει σε ένα δήμο όπως ο Δήμος Λεμεσού που διεκδικεί τον τίτλο της φιλοπρόοδης τοπικής αρχής προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ταλαντούχων μουσικών και ερμηνευτών που υπηρετούν το κλασικό ρεπερτόριο;

Η πραγματικότητα είναι μια. Είναι υποχρέωση κάθε προοδευτικής πολιτείας η δημιουργία επαγγελματικών συνόλων μουσικής.Όλοι γνωρίζουμε καλά πως το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Τα οφέλη όμως που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες είναι τεράστια. Αυτό είναι που ενδιαφέρει όλους μας, τα οφέλη. Δηλαδή πέραν από  την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών είναι και η ανέλιξη τους, η οποία δημιουργεί και την κινητικότητα. Είναι βέβαια υποχρέωση επίσης της πολιτείας η καλλιέργεια και η ψυχαγωγία τους πολιτών τους όχι μόνο από τις «εύπεπτες» δράσεις -οι οποίες και αυτές είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητα των πολιτών- αλλά και από τις πιο «λόγιες».

Η στήριξη, συνέχιση και εδραίωση μια συμφωνικής ορχήστρας στη Λεμεσό θα μπορέσει να δώσει το έναυσμα στην ανάπτυξη του α) συμφωνικού ρεπερτορίου β) του οπερατικού ρεπερτορίου, αφού χωρίς ορχήστρα δεν μπορεί να υπάρξει γ) ανάπτυξη του μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Οι πλείστες παρουσιάσεις δράσεων χορού στην Κύπρο γίνονται με ηχογραφημένη μουσική. Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από το ψηλό κόστος ενοικίασης μιας ορχήστρας δ) δημιουργίας και ανάπτυξης της χορωδιακής τέχνης με αριστουργήματα από το «κλασσικό» ρεπερτόριο κ.ο.κ.

Αυτά όλα για να γίνουν χρειάζονται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, συντονισμό, άτομα από όλους τους χώρους (καλλιτεχνικούς, επιχειρηματικούς, πολιτικούς κ.α) με τεχνογνωσία και όραμα, οικονομικούς πόρους και υποδομές.

Yπάρχει ως στόχος η χριστουγεννιάτικη αυτή συναυλία να γίνει θεσμός;

Ναι, Η Χριστουγεννιάτικη γκαλά (εορταστική) συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λεμεσού έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί για να καθιερωθεί ως θεσμός και να αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της πόλης της Λεμεσού.

Είμαστε όλοι χαρούμενοι που έχει οριστεί η ημερομηνία της Χριστουγεννιάτικης Γκαλά συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λεμεσού για το 2023 και ετοιμάζεται επίσης και ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά που ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει και ανέβασμα λυρικού (όπερας) έργου. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν επίσημα πολύ σύντομα.

Limassol Today - φρανσις γκαη 4
Περισσότερες πληροφορίες για τον μαέστο Φράνσις Γκάυ:
Μαέστρος | Μουσικολόγος
Ο Αγγλοκύπριος Δρ. Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό́ του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική́ και νοτιοανατολική́ Ευρωπαϊκή́ μεσαιωνική́ και σύγχρονη μουσική́ δημιουργία. Σπούδασε και εργάστηκε με διαπρεπεις μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών, συνθέτες και μουσικολόγους όπως οι Γιώργος Σισιλιάνος, Dimitar Christoff, Georgi Roveb, Vassil Kazandjiev, Yuri Simonov, και πολλοί άλλοι. Διαθέτει πλούσιο Συμφωνικό και Οπερατικό ρεπερτόριο και είναι πρόκληση γι’ αυτόν να συνδυάζει τις συναυλιακές του δράσεις με την ερευνητική́ του εργασία. Παράδειγμα ενός τέτοιου συνδυασμού́ αποτελεί́ η παρουσίαση έργων γραμμένα χωρίς διαστολές (Free bar-line notation), σε σειρά συναυλιών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία και Ρωσία. H τάση αυτή παρουσιάζεται σε μοντέρνους και σύγχρονους συνθέτες όπως οι Michael Jarrel, Pierre Boulez, Giya Kancheli, Karlheinz Stockhausen, Γιάννης Χρήστου, Dimitar Christoff. Η όπερα Κασσάνδρα του Michael Jarrel παρουσιάστηκε από την ορχήστρα του, την Commandaria Orchestra, σε παραγωγή της Comédie de Genève με την επιφανή Fanny Ardant στον ομώνυμο ρόλο, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ηχογραφήσεις του με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας σε έργα του Dimitar Christoff, η σειρά συναυλιών με την Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, οι συνεργασίες του με την Εθνική Όπερα της Σόφιας, την Κρατική Όπερα της Βάρνας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλους φορείς και οργανισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:
Χριστουγεννιάτικη Γκαλά Συναυλία – 14-12-2022 20:30 – 22:00 – Είσοδος: €10
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού και το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο διοργανώνουν ένα ξεχωριστό γκαλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Υπό την μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Φράνσις Γκάυ, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού ενώνεται επί σκηνής με τέσσερις εξαίρετους νέους Κύπριους λυρικούς τραγουδιστές, τη  Τασούλα Βορκά, την  Έλλη Αλωνεύτου, τον Ανδρέα Αροδίτη, τον Μάρκο Κλεοβούλου καθώς επίσης με την Παιδική Χορωδία Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογής και την Commandaria Orchestra Children’s Chorus. Το πρόγραμμα συνδυάζει γνωστά ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και τραγούδια από αγαπημένες όπερες, μιούζικαλ και χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Limassol Today - πατ χριστ συμφ ορχ

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης