Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΗ Γεωργία Κόμπου με το μπουζούκι της, μας μιλά για τη συναυλία...

Η Γεωργία Κόμπου με το μπουζούκι της, μας μιλά για τη συναυλία για στήριξη ανθρώπων με αναπηρίες

Η Γεωργία Κόμπου είναι μια Λεμεσιανή που στη Λεμεσό βρήκε τα πρώτα της μουσικά πατήματα. Που έγιναν αυτά?

Άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική από την ηλικία των 9 χρόνων (40 χρόνια περίπου). Στο Ελληνικό Ωδείο Λεμεσού πήρα τα πρώτα μαθήματα μουσικής και μετέπειτα στο δάσκαλο μπουζουκιού Κώστα Σοφιανό και σπουδές Ανωτέρων Θεωρητικών της μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Η μετατόπιση από το πιάνο στο μπουζούκι, είναι σχεδόν κόντρα. Είναι αυτό και μια ανάγνωση του χαρακτήρα σου; Ως άτομο πολυδιάστατο?

Από μικρή ψαχνόμουν και  στην μετέπειτα εξέλιξη μου προσπαθούσα να πετύχω το τέλειο. Στιχουργική, συγγραφή, μουσική, ζωγραφική. Πολλές βραβεύσεις, αναγνωρίσεις σε όλο τον κόσμο. Ένας χαρακτήρας πολυδιάστατος, ανήσυχο πνεύμα, δημιουργική και συνάμα ονειροπολα.

Πολλές μουσικές διακρίσεις. Για ποιες καμαρώνεις πιο πολύ;

Η βράβευση μου στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια ήταν η πιο σημαντική. Πρόβαλε την πόλη μου, την πατρίδα μου, τη συνθετική μου ταυτότητα σε όλο τον κόσμο, σε ένα διαγωνισμό που ελάχιστοι Έλληνες κατάφεραν να πάρουν διάκριση. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που η δική μου δουλειά αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό και  ακόμα μεγαλύτερη χαρά πήρα όταν το βραβευμένο μου τραγούδι σε αυτό το διαγωνισμό, οι “Στιγμές” -σε στίχους του Άθου Χατζηματθαίου- κατάφερε να μπει σαν Soundtrack στην ξένη ταινία “The trip to Greece” έχοντας πάντα στο πλευρό μου τη δισκογραφική μου εταιρεία Fm Records.

Global music awards. Εκτιμιούνται όσο πρέπει αυτά από τον τόπο μας;

Το όνομα μου, και το όνομα της χώρας μου φιγούραραν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον πλανήτη. Πιστεύω ότι εκτιμήθηκε αυτό καθότι ο Δήμος της πόλης μου  με βράβευσε σε ειδική τελετή καθώς και τηλεοπτικά και έντυπα μέσα προβάλανε αυτή την επιτυχία.

Η Γεωργία γράφει; Συνθέτει; Ή παίζει μόνο αφήνοντας μας άφωνους;

Η έμπνευση είναι απρόσκλητος επισκέπτης. Δεν ξέρεις πoτε που θα σε βρει. Κάθε φορά που μπαίνω στο στούντιο, ανυπομονώ για το αποτέλεσμα, να ακούσω αυτό που εμπνεύστηκα, να δω το τελικό αποτέλεσμα , όπως μια γυναίκα ανυπομονεί να δει το μωρό της που θα γεννηθεί. 

Η μουσική μου γραφή αντικατοπτρίζει και τον τρόπο που εκφράζομαι κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή. Η μουσική έκφραση στην οργανοπαιξία μου είναι πολύ ξεχωριστή γιατί διαμέσου αυτής της οδού μπορώ να μεταφέρω τα συναισθήματα μου.

Οι πρώτες χορωδίες που συμμετείχες ήταν ανδροκρατούμενες. Αυτό σε καθήλωνε ή σε έκανε να ξεχωρίσεις;

Όταν πρωτόπιασα το μπουζούκι στα χέρια μου δεν πίστευα ότι μπορούσα να φτάσω σε αυτό το επίπεδο και  να σπάσω  το κατεστημένο. Στο μυαλό μου κυριαρχούσε η σκέψη ότι πρέπει να παλέψω για να πετύχω το ακατόρθωτο. Να μπορέσω με την δουλειά και την πειθαρχία να φτάσω στο επίπεδο των ανδρών μπουζουξήδων. Δεν ήταν εγωιστικό αυτό, ήταν ο στόχος της καλυτέρευσής της ποιότητας της δουλειάς μου. 

Στην ηλικία των 12 ετών μπήκα στη χορωδία του Άρη Λεμεσού παίζοντας μαντολίνο και αργότερα στην ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων, Κανταδόροι Λεμεσού και Ανδρική Τετραφωνία στις οποίες χορωδίες συμμετείχαν μόνο άντρες και εγώ ήμουν η μοναδική κοπέλα. Είχα τσαμπουκά, δεν ντρεπόμουν αλλά ένιωθα περήφανη για μένα.

Μπουζούκι λοιπόν. Πόσο όμορφη εικόνα για μας, αλλά πόσο νιώθεις να ξενίζει το ακροατήριο;

Γυναίκες με πανδουριδα απεικονίζονταν σε παραστάσεις επί αρχαιοτάτων χρόνων. Στις μέρες μας έχει συνηθίσει το μάτι να βλέπει κοπέλες μπουζουκιστριες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. 

Όταν ξεκινούσα ήμουν η πρώτη που κράτησα στα χέρια μου αυτό το μουσικό όργανο και τολμώ να ομολογήσω ότι υπήρχε αυτή η προκατάληψη του ανδροκρατούμενου οργάνου. 

Το πείσμα, ο δυναμισμός και  η πειθαρχία μου χάρισαν τον σεβασμό και κυρίως  την αναγνώριση όλων αυτών των χρόνων. Είναι καιρός πλέον να γίνει η κατάρριψη πέον της έμφυλης προσέγγισης στο μουσικό αυτό όργανο και πλέον να μπορούν απενεχοποιημένα τα κορίτσια να μαθαίνουν μπουζούκι.

Πέρασες μια μεγάλη δοκιμασία και μια συγκλονιστική μάχη ζωής. Σήμερα ζούμε τη μετάβαση μιας νέας καλλιτεχνικής εποχής της Γεωργίας Κόμπου; Ή την ωρίμανση, τη συνέχεια και την εξέλιξη της μετά από κάτι τέτοιο;

Ήμουν ανέκαθεν πιο ώριμη, πιο ανθρώπινη και έβλεπα τα ασήμαντα γύρω μου και τα προσπερνούσα. Ο καρκίνος κάνει τους πάντες να βγάζουν τις μάσκες τους. Ανακαλύπτεις ποιοι σε αγαπάνε άδολα χωρίς ανταλλάγματα και ποιοι ήταν στη ζωή σου με άδειες ψυχές. 

Αυτή τη στιγμή διανύω την πιο δημιουργική μου περίοδο γιατί μπορώ  να επιλέγω αυτά που θέλω να κάνω. Ζω με όλες τις αισθήσεις τους μικρούς παράδεισους της ζωής με ταπεινότητα, αγάπη και ηρεμία.

ΠΟΟΑ Λεμεσού. Μια συναυλία με άλλα μηνύματα και νιώθουν πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή σου. Τους γνώρισες επί της ευκαιρίας της συναυλίας; Ή οι δοκιμασίες με την υγεία σου δημιούργησαν τη συνθήκη της σχέσης σας?

Στο δεύτερο μεγάλο μου χειρουργείο για αφαίρεση μάζας που πίεζε το λαγονοψοιτη μου προκλήθηκε μερική αναπηρία στο αριστερό μου πόδι.

Η φίλη μου και γραμματέας της ΠΟΟΑ κ. Ζωζώ Χριστοδούλου, ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην όμορφη οικογένεια της ΠΟΑΑ και εμένα. Σε αυτή την οργάνωση γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους με οράματα και ανθρωπισμό. Νιώθω πολύ ευγνώμων που μπορώ από τη θέση της Προέδρου της πολιτιστικής επιτροπής της οργάνωσης να μπορώ και εγώ να προσφέρω μέσω της μουσικής μου το δικό μου ληθαρακι.

Για να ξέρει ο κόσμος σε τι αναφερόμαστε, η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού και η Μουσική Σκηνή ‘Κύκλος’, διοργανώνουν μία μοναδική Φιλανθρωπική Συναυλία με τον διεθνούς φήμης τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο την Τετάρτη 7 Ιουλίου, ώρα 20.00 όπου θα εμφανιστείτε μαζί με την Άντρια Σουρουλά  και Guest εσένα. Τι μουσική θα ακούσουμε;

Αυτή η μουσική βραδιά θα είναι ένα ταξίδι στην έντεχνη μουσική και σε αγαπημένα κλασσικά τραγούδια όλων των εποχών ερμηνευμένα από τον σπουδαίο Ελληνα τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο, την μπάντα της μουσικής σκηνής Κύκλος, την ερμηνεύτρια Άντρια Σουρουλά και εμένα στο μαντολίνο και στο μπουζούκι.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην κ. Χριστίνα Κοιλάνη εμπνεύστρια αυτής της ιδέας και τον πρόεδρο της οργάνωσης μας κ. Ανδρεα Γεωργιάδη και όλο το Δ.Σ της ΠΟΟΑ που στηρίζει αυτές τις ιδεές πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματα αναπηρίας.

Ποιος ο σκοπός της συναυλίας; Ήταν ο σκοπός καθοριστικός για σένα; Σε ευαισθητοποιεί;

Η συμμετοχή μου σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις είναι γνωστή καθώς και η ευαίσθητοποίηση μου σε ό,τι έχει να κάνει με το συνάνθρωπο μου .

Σκοπός αυτής της συναυλίας είναι ο συνάνθρωπος μας. Και όπως έχει ανακοινωθεί όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στην ΠΟΑΑ, σε ανθρώπους που έχουν αναπηρία και οικονομικές ανάγκες. 

Μέγας Χορηγός: Ταβέρνα Άγιος Επίκτητος

Χορηγοί επικοινωνίας και media: Limassol Today και εφημερίδα Λεμεσος
Χορηγοί εκτύπωσης: Red Grass και Print and Go copy center
Χορηγοί: OJO SUNGLASSES,
Οπτικά Καραμανιδης Υψωνας,
βρετανικές βάσεις Ακρωτήρι Λεμεσού,
Κωστάκης Αρμευτης sesame products
Groove music workshoρ
Υποστηρικτές: M.C.Fanteos
Διαμερίσματα Ενύπνιον στην Κακοπετρια
Fasouri waterpark
Ζantis Physiotherapy

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης