Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΗ Κυβέλη ανακουφίζει τους δήμους από τα αδέσποτα

Η Κυβέλη ανακουφίζει τους δήμους από τα αδέσποτα

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπόυς

Υπερπλήρεις είναι οι χώροι προσωρινής κράτησης των αδέσποτων σκυλιών που λειτουργούν σε δήμους της μείζονος Λεμεσού οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη όλων των κτηνιατρικών και άλλων  αναγκών που έχουν τα ζώα. Κι  αυτό είτε γιατί οι χώροι είναι περιορισμένοι είτε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό το οποίο να απασχοληθεί αποκλειστικά σε αυτά τα, ας πούμε, καταφύγια.

Οι τοπικές Αρχές που στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έχουν δημιουργήσει τέτοιους χώρους, βρίσκουν συνεχώς χέρι βοήθειας και ανακούφισης, από την Κυβέλη Γεωργίου. Μια νεαρή  γυναίκα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή  σε όλους τους ζωόφιλους, για την συστηματική δράση της που φορά στην διάσωση, την περίθαλψη και φιλοξενία αδέσποτων σκυλιών μέχρι να βρεθούν κατάλληλα άτομα που θα τα υιοθετήσουν.

Limassol Today - 2 023 5

Την έμαθε ο κόσμος μέσα από τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα και καθημερινά σχεδόν την ενημερώνουν για αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται χαμένα, συνήθως σε περιοχές της επαρχίας ή για τραυματισμένα ζώα στο αυτοκινητόδρομο ή άλλες οδικές αρτηρίες. Και η ανταπόκριση της είναι άμεση αφού μοναδικό κίνητρο της είναι η ευαισθησία, η αγάπη και η ανάγκη να βοηθήσει με κάθε τρόπο τα εγκαταλειμμένα σκυλιά.

«Δυστυχώς ο πολύς κόσμος ξέρει μόνο να φωνάζει μέσα από το facebook χωρίς να αντιδρά με πρακτικό τρόπο και να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες… αντίθετα ζητά από άλλους να βοηθήσουν…» λέει η Κυβέλη στο Limassol today, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και οι εθελοντές που επιδεικνύου αρχικά ενδιαφέρον να βοηθήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες στα καταφύγια των δήμων, στην πορεία τα παρατούν».

Limassol Today - 1 022 5

Φιλοξενία στο σπίτι μέχρι να υιοθετηθούν

Στον χώρο του Δήμου Λεμεσού όπου φιλοξενούνται αδέσποτα (δίπλα από το πάρκο για σκύλους στην περιοχή του Μονοβόλικου), υπάρχουν 12 κλουβιά αλλά τα ζώα είναι πολύ περισσότερα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν εθελοντές για να βοηθούν  στις ανάγκες που υπάρχουν για περιποίηση, βόλτα κλπ, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Limassol Today - 3 014 4

Η Κυβέλη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δήμους, απ’ όπου παραλαμβάνει σκυλιά τα οποία μεταφέρει σε κτηνίατρο για στειρώσεις και ότι άλλο χρειάζονται και στη συνέχεια τα φιλοξενεί  για όσο χρειαστεί στο σπίτι της, αναζητώντας η ίδια άτομα για υιοθεσία. Κάτι τέτοιο έγινε τις τελευταίες μέρες με την παραλαβή πέντε σκυλιών από τον Δήμο Γεμασόγειας ενώ βρίσκεται σε αναμονή για να παραλάβει κάποιο αριθμό ζώων από το καταφύγιο του Δήμου Λεμεσού.

Αυτή την στιγμή, η Κυβέλη κρατά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο σπίτι της πέραν των 30 σκυλιών από διάφορες ράτσες και ημίαιμα.

Limassol Today - 4 012 2

Στην ερώτηση ποιος καλύπτει τα ιατρικά και άλλα έξοδα αυτών των σκυλιών μέχρι να υιοθετηθούν, η απάντηση της Κυβέλης είναι ξεκάθαρη… «πληρώνω εγώ με δικά μου χρήματα αλλά και με βοήθεια που έρχεται από κόσμο ο οποίος ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις που κάνω στα ΜΚΔ όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο…».

Στις αναρτήσεις της αναφέρεται με λεπτομέρειες στο κάθε σκυλί, για το τι κάνει με το κάθε σκυλί, πως εξελίσσεται η κατάσταση τους  και ποια είναι τα έξοδα τους (δημοσιεύει αποδείξεις πληρωμών σε κτηνίατρους κλπ), γιατί, όπως τονίζει  «πρέπει να ξέρει ο κόσμος που πάει η βοήθεια που προσφέρει».

Limassol Today - 5 00e

Ενδιαφέρεται ο κόσμος για υιοθεσίες αλλά…

Υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα σκυλί, αναφέρει η Κυβέλη επισημαίνοντας ωστόσο  ότι «υπάρχουν πολλά πιτ μπουλ που τα έχουν εγκαταλείψει και ο κόσμος είναι προκατειλημμένος και τα αποφεύγει γιατί επικρατεί η άποψη ότι είναι επικίνδυνα σκυλιά ενώ αυτό είναι μια λανθασμένη εντύπωση».

Αν ένα σκυλί είναι άγριο και επιθετικό αυτό εξαρτάται  από τον άνθρωπο που τον έχει στην κατοχή του και τον τρόπο που τον χειρίζεται, όπως τονίζει.

Limassol Today - 6 00c

Σε ότι αφορά την διαδικασία της υιοθεσίας, αναφέρει ότι τα σκυλιά αφού περάσουν από τον κτηνίατρο για εμβόλια, στειρώσεις και άλλες εξετάσεις και είναι έτοιμα να δοθούν σε ενδιαφερόμενους, γίνονται οι σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Τονίζει όμως ότι το «βασικό  κριτήριο για μια υιοθεσία είναι να παίρνει ο κάθε ενδιαφερόμενος το σκυλί που ταιριάζει στην περίπτωση και τα δεδομένα του και όχι αυτό που  του αρέσει».

Limassol Today - 7 003

Αυτή η προϋπόθεση, αποσκοπεί στο να  προστατεύεται και ο άνθρωπος και ο σκύλος, γιατί, όπως εξηγεί «άλλο σκυλί ταιριάζει σε μια οικογένεια με παιδιά και άλλο σε κάποιες άλλες κατηγορίες ενδιαφερόμενων να πάρουν ένα σκυλί».

Βέβαια, αν σε κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά να υιοθετήσει ένα σκυλί, του αρέσει ένα συγκεκριμένο ζώο που ταιριάζει στην περίπτωση του, αυτό είναι το καλύτερο, όπως επισημαίνει, τονίζοντας ότι «ο βασικός στόχος είναι να βρουν μόνιμα ένα σπίτι τα ζώα και να μην οδηγηθούν στην ευθανασία ή να καταλήξουν και πάλι εγκαταλειμμένα στους δρόμους».

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης