Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΗ Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο Limassol Today (video)

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο Limassol Today (video)

Τα μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας, η προοπτική εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρος-Κρήτη, η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, και το κυπριακό Φ.Α., στο επίκεντρο της αποκλειστικής συνέντευξης της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου στο Limassol Today.

Συνέντευξη στη Ζωή Τηλεγράφου

Παράταση στις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη της στο Limassol Today, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου γνωστοποιεί ότι στη σύσκεψη στο προεδρικό θα εξεταστούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρισμού, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η κ. Πηλείδου αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λύση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στη θάλασσα και σημειώνει τις νέες προοπτικές που δημιουργούν οι μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, και το virtual net metering, δηλαδή η δυνατότητα που έχουν πλέον οι καταναλωτές, λόγω έλλειψης χώρου στο υποστατικό τους, να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε άλλους χώρους. Απαριθμεί επίσης τα σχέδια επιχορηγήσεων που προσφέρονται.

Σε ότι αφορά την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, το ερχόμενο Φθινόπωρο, μάλλον θα αργήσει να αποφέρει άμεσο όφελος στους οικιστικούς καταναλωτές, καθώς οι ανταγωνιστικές εταιρείες που θα μπουν στην αγορά, σε πρώτη φάση θα πωλούν ρεύμα σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Η υπουργός Ενέργειας προβλέπει ότι η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές παραγωγής και εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Αποκαλύπτει πόσα λεφτά εξασφαλίσαμε μέχρι τώρα για την κάλυψη του κόστους κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου, Κύπρος-Κρήτη, ύψους 1,5 δις ευρώ, καθώς και πού βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης.

Στο κεφάλαιο του Φυσικού Αερίου, η Υπουργός Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες προοπτικές αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων εξαρτώνται από το πόσα τελικά αποθέματα έχουμε, υποδεικνύοντας ωστόσο την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της παρούσας συγκυρίας.

Η Νατάσα Πηλείδου μιλά για την πορεία των ερευνών στα κυπριακά τεμάχια, την πορεία των εργασιών κατασκευής τερματικού Φ.Α. στο Βασιλικό, αλλά και για την πρόταση της εταιρείας Energean για πλωτή μονάδα υγροποίησης ισραηλινού Φ.Α. στο Βασιλικό και εξαγωγή του στην Ευρώπη.

Οι τρέχουσες εξελίξεις βρίσκουν την Υπουργό Ενέργειας σε μια πιεστική και βεβαρημένη επαγγελματική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα σε μια πολύ ευτυχισμένη προσωπική και οικογενειακή στιγμή της ζωής της, καθώς σε μερικές εβδομάδες ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδάκι.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης