Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΚ. Κωνσταντή: Στον πάγο το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού

Κ. Κωνσταντή: Στον πάγο το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού

Συνέντευξη στο Δημήτρη Στρατή

Το Τοπικό Σχέδιο της Λεμεσού και το Σχέδιο Κέντρου πρέπει να προστατέψουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης

Προειδοποίησε αρκετά χρόνια πριν το ΕΤΕΚ για τις αρνητικές επιπτώσεις στον αστικό ιστό της Λεμεσού από την άναρχη και βεβιασμένη χωροθέτηση ψηλών κτιρίων στην πόλη, τονίζει σε συνέντευξη του στο Limassol Today ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Κωνσταντίνος Κωνσταντή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντή σημειώνει ότι το Τοπικό Σχέδιο της Λεμεσού θα κληθεί να διαχειριστεί και να μετριάσει σειρά αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, την κοινωνία και την αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης. Πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει η  πρόταση για την τακτική επιθεώρηση κτηρίων, αρχής γενομένης από τα κτήρια δημόσιας χρήσης, σημειώνει ακόμα ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ. Αναφερόμενος στην επικείμενη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού ο κ. Κωνσταντή τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.

Πως εξελίσσονται οι διεργασίες για την θέσπιση του λεγόμενου ΜΟΤ για επιθεώρηση κτηρίων;

Ας αρχίσουμε από το δεδομένο ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πως μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Κύπρου έχει σχεδιαστεί χωρίς, ή με λιγότερο απαιτητικές, αντισεισμικές πρόνοιες ή και έχει αναγερθεί κατά χρονικές περιόδους που γινόταν χρήση ακατάλληλων υλικών. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης κτηρίων στη χώρα μας, έχει εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στις οικοδομές αυτές. Η διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων στα κτήρια θα συμβάλει στο να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κτηρίων και συνεπώς στην προστασία ενοίκων και διερχόμενων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί αναντίλεκτα βασικό δικαίωμα του κάθε πολίτη και εάν επιθυμούμε να τη διασφαλίσουμε θεωρώ πως η νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας. 

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών ή άλλων τμημάτων παλιών κτηρίων στην Κύπρο, ένα από τα οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συνανθρώπων μας, ετοίμασε και προβάλει ειδικό φιλμάκι για το θέμα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει κράτος, Βουλή, Τοπικές Αρχές, αλλά και όλους τους πολίτες που ως ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη ευθύνη, για την επιτακτική ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων. Επιπλέον έχουμε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μας έντυπα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια οπτικών επιθεωρήσεων σε κτήρια, ενώ τον Σεπτέμβρη διοργανώνουμε και σχετικό επιμορφωτικό σεμινάρια για τα μέλη μας.

Το θέμα της θεσμοθέτησης της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Επιμελητηρίου που έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη θεσμοθέτηση της περιοδικής επιθεώρησης οικοδομών και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθησή της. Υπάρχει συναντίληψη με τον Υπουργό και θεωρούμε πως το θέμα θα προωθηθεί άμεσα, με έμφαση σε πρώτη φάση στα κτήρια δημόσιας χρήσης. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και το θέμα να προχωρήσει άμεσα στη Βουλή.

Ποια η θέση σας για το ζήτημα της χωροθέτησης ψηλών κτηρίων εντός των πόλεων, κάτι που παρατηρείται έντονα στη Λεμεσό;

Δυστυχώς η πραγματική ζήτηση για τα ψηλά κτήρια αφορούσε κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, το διαβατήριο. Τα ψηλά πολυτελή κτίρια σε προνομιούχες θέσεις δεν ήταν παρά ένα παράλληλο προϊόν το οποίο από μόνο του δεν θα είχε αναπτυχθεί σε αυτό τον βαθμό. Σε έκθεση που είχε συντάξει το Επιμελητήριο το 2017 για το θέμα της ψηλής ανάπτυξης είχε σημειώσει τους προβληματισμούς του για αυτή την εξέλιξη σε τρία επίπεδα: (α) την επίδραση στο αστικό τοπίο, (β) το «σύνδρομο του σκοτεινού παραθύρου» δηλαδή το φαινόμενο των ακατοίκητων ίσως και εγκαταλειμμένων ακινήτων που αγοράζονται από επενδυτές, για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να ζήσουν σε αυτά και να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, και (γ) τη μακροχρόνια οικονομική διαχείριση και βιωσιμότητα τέτοιων κατασκευών, των οποίων η συντήρηση, πιθανή επανάχρηση ή κατεδάφιση είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Τα ψηλά κτίρια χωροθετήθηκαν άναρχα και βεβιασμένα, χωρίς να μελετηθούν μια σειρά από επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την αρχιτεκτονική εικόνα της Λεμεσού, ειδικά σε σωρευτικό επίπεδο, αφού ακόμα και η κατά νόμο εξέταση περιβαλλοντικών επιπτώσεων γινόταν αποσπασματικά και ανά περίπτωση. Καλώς ή κακώς όμως έχει δημιουργηθεί επί του εδάφους μια πραγματικότητα και αυτήν θα κληθεί να διαχειριστεί το νέο Τοπικό Σχέδιο ώστε να προσπαθήσει να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις και να δώσει συνετή αναπτυξιακή προοπτική για το μέλλον.

Τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία; Οι μεγάλες αναπτύξεις στην πλειοψηφία τους επιβάλλονται από εξωγενείς επενδυτικές τάσεις και κυρίως στοχεύουν σε μία μονοδιάστατη οικονομική αντίληψη της ανάπτυξης, όπως ακριβώς έγινε με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και την ανέγερση των ψηλών κτηρίων. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί σε μια ‘βίαιη’ και άναρχη ενωμάτωσή τους στον αστικό ιστό που αγνοεί τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές τους συνιστώσες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Επιμελητήριο κάνει συνεχείς παρεμβάσεις τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής και πλαισίου υλοποίησης των μεγάλων αναπτύξεων που να λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες.

Γνωρίζετε γιατί συνεχίζει να καθυστερεί η δημοσιοποίηση του τοπικού σχεδίου Κέντρου Πόλης της Λεμεσού; Ποιες παρατηρήσεις υποβάλατε κατά την διαβούλευση επί του θέματος;

Γνωρίζουμε ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο δεν έχει δυστυχώς την απαραίτητη αυτονομία και τη δική του δομή για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον ρόλο του. Εκτιμώ ότι ο αυξημένος φόρτος εργασίας και η υποστελέχωση του επιστημονικού συμβούλου του Πολεοδομικού Συμβουλίου, δηλαδή του Τμήματος Πολεοδομίας, καθώς και η επικέντρωσή του σε πολλά άλλα θέματα προτεραιότητας της κυβέρνησης, ενδεχομένως να θέτει για κάποιες περιόδους, σε δεύτερη μοίρα την υποστήριξη του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η προσαρμογή των προνοιών του κάθε σχεδίου στην περιβαλλοντική νομοθεσία απαιτεί χρόνο. Πέραν αυτών, υπήρξαν και κάποιες τοπικές ιδιαιτερότητες του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού που το είχαν βάλει στον πάγο για αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις διαδικασίες σύνταξης των σχεδίων ανάπτυξης θα δρούσε καταλυτικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις και θα επιτάχυνε τον χρόνο ολοκλήρωσής τους με σημαντική ταυτόχρονα επιστημονική συνεισφορά.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπό τροποποίηση Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού το ΕΤΕΚ είχε επισημάνει πως έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από τη δημόσια διαβούλευση που είχε γίνει για το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού, ενώ έκτοτε τα δεδομένα σε ότι αφορά την πόλη της Λεμεσού έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Είχε επίσης υπογραμμίσει πως η ευρεία διακριτική ευχέρεια της Πολεοδομικής Αρχής στο Σχέδιο Περιοχής δυσχεραίνει ουσιωδώς την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πως είναι σημαντικό να μην δίνονται μόνο γενικές κατευθύνσεις, αλλά σαφείς και λεπτομερείς προτάσεις. Το Επιμελητήριο είχε επίσης τονίσει πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και πως η αναβάθμιση πολεοδομικών ζωνών εντός της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα δύναται να οδηγήσει στην ανέγερση αναπτύξεων που θα είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα της περιοχής.

*Στο Β’ Μέρος της συνέντευξης του στην ιστοσελίδα μας ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξηγεί πως θα πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού μουσείου της Λεμεσού. Μιλά επίσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου από μεγάλες αναπτύξεις. Παράλληλα, αναφέρεται στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει το κράτος για τα εργοστάσια ασφαλτικών, αλλά και στο θέμα των αδειοδοτήσεων έργων μέσα από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης