Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΚάκια Ταπακούδη: Η γυναίκα πίσω από το Ίδρυμα Θεοτόκος

Κάκια Ταπακούδη: Η γυναίκα πίσω από το Ίδρυμα Θεοτόκος

Στα γραφεία του Limassol Today βρέθηκε η κυρία Κάκια Ταπακούδη και παραχώρησε συνέντευξη στην Αλίκη Καρυδά με αφορμή το έργο που παράγει το ίδρυμα "Θεοτόκος" καθώς και για την υποψηφιότητα της στα φετινά βραβεία "Madame Figaro". Η ανιδιοτελής αγάπη που παίρνει από τα παιδιά του Ιδρύματος και η αγάπη της για την προσφορά και τον εθελοντισμό είναι η κινητήριος δύναμη της που την ωθεί καθημερινά στο να προσφέρει περισσότερα στον συνάνθρωπο της.

“Τα χαμόγελα που εκλαμβάνω από τα παιδιά στο ίδρυμα, είναι όλος μου ο κόσμος” δήλωσε στο Limassol Today η Kάκια Tαπακούδη σε συνεντευξη που παραχωρησε και εξηγησε ποσο σημαντικο είναι να προσφέρεις εθελοντικα εστω προσφεροντας στο ελαχιστο

Συνέντευξη στην Αλίκη Καρυδά

Τι είναι το Ίδρυμα Θεοτόκος και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το ίδρυμα Θεοτόκος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1969 από τον ιατρό Αμέρικο Αργυρίου ξαφνικά σε μια στιγμή, όταν ένς πατέρας χτύπησε την πόρτα του ιατρείου του απελπισμένος ότι το παιδί του άρχισε σπασμούς και λοιπά από πυρετούς. Ο Ιατρός μας βγήκε από το παράθυρο για να πάει να δει το μωράκι αυτό, γιατί περίμεναν ήδη άλλα μωράκια στο ιατρείο. Έτσι η επαφή του με αυτό το μωρό τον οδήγησε σε αυτό το έργο. Είναι ένα έργο παγκόσμια, πλέον, γνωστό. Ήδη και ο γιατρός είναι Ευρωπαίος Πολίτης. έγινε Ευρωπαίος Πολίτης πριν φύγει από την ζωή, που προσφέρει όλων των ειδών τις θεραπείες σε άτομα με νοητική και σωματική αναπηρία. Είτε που στεγάζονται εκεί είτε με διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως το “Άλμα”, κατ ‘επίσκεψη στον χώρο του “Άλμα”.

Limassol Today - ταμπακούδη

Τι προγράμματα παρέχονται στο ίδρυμα;

Τα προγράμματα που παρέχονται είναι τα εξής: Έχουμε τα καθαυτό στέγη που είναι ο χώρος του ιδρύματος “Θεοτόκος” που έχει άτομα, μπορεί εμείς να τα αποκαλούμε παιδιά, αλλά πιο μεγάλης ηλικίας στα οποία παρέχουμε από μουσικοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, μένουν στον χώρο του ιδρύματος σε συνεχή βάση, ίσως, επειδή οι γονείς τους έχουν μεγαλώσει.

Έχουμε μια άλλη υπηρεσία, ημερήσια φροντίδα το “ΚΥΦΑ” που παν τα παιδιά εκεί από το πρωί και φεύγουν το βράδυ και μπορούν να απασχοληθούν μερικώς στο εργαστήρι που έχει η Θεοτόκος, έχουμε και εργαστήρι τέχνης οδός Αγίας Φυλάξεως. Αυτό το επισκέπτονται παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοια δραστηριότητα με την σειρά κάποιοι.

Και έχουμε και το “Αλμα” που σας ανέφερα πριν που στεγάζεται στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου για παιδάκια από 0-6 ετών για διάφορες θεραπείες σύμφωνα και με άλλα ιδρύματα που τα στέλνουν εκεί. Μπορεί και λογοθεραπεία, μπορεί να είναι άτομα με κάποιες παθήσεις, σωματικές, να μην μπορούν να κάτσουν φυσιολογικά και να τους κάνουν εκπαίδευση σε αυτό το θέμα. Είχαμε μωράκι που είχε όγκο στον αυχένα, εγχειριστηκε και μετά την αφαίρεση του όγκου έπρεπε να ορθοστατήσει, να περπατήσει σωστά, χωρίς να χάνει την ισορροπία του κ.τ.λ.

Οι θεραπείες είναι δωρεάν;

Το Άλμα υπάγεται στο ΓεΣΥ. Χορηγούνται και από τα άλλα ιδρύματα που τους στέλνουν μέχρι κάποιο αριθμό. Όταν πλέον εκλείψουν οι χορηγούμενες θεραπείες σίγουρα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς.

Limassol Today - Kakia 2

Πώς ξεκινήσατε την φιλανθρωπική σας δράση;

Ήμουν τραπεζικός υπάλληλος και θυμάμαι το 1996 το μακαριστός Χαράλαμπος Χατζηθεοδοσίου ήταν ένας από τους πελάτες μου στην τράπεζα και βλέποντας την δραστηριότητα μου εκεί με τον Αντικαρκινικό της Τράπεζας Κύπρου, με κάλεσε στην νέα εκλογική συνέλευση, εάν ενδιαφερόμουν φυσικά, και ενδιαφέρθηκα και εκλέγικα απευθείας. Πλέον όταν έρθεις πιο κοντά, δηλαδή θυμάμαι στην πρώτη μου επίσκεψη στο ίδρυμα Θεοτόκος, που πήγα να χαϊδέψω την κούκλα ενός παιδιού. Εκείνη την ώρα το παιδί αντέδρασε, εκείνη την στιγμή φοβήθηκα αλλά μετά σιγά σιγά μαθαίνοντας πώς προσεγγίζεις τα άτομα αυτά, πλέον τα χαρακτηρίζω, και λέω, ότι είναι τα μωρά μου.

Limassol Today - Kakia

Πώς είναι να έρχεσαι να επαφή καθημερινά με αυτά τα παιδιά και να τα βλέπετε καθημερινά να χαμογελάνε;

Όλος ο κόσμος! Εντάξει εγώ δεν έρχομαι καθημερινά σε επαφή. Γιατί σαν σύνδεσμος φίλων εμάς η προσπάθεια μας είναι να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις και να ελκύουμε χορηγούς κοντά στο έργο μας για να μπορούμε και εμείς να εκπληρώνουμε κάποιες απαιτήσεις που έχει το ίδρυμα και το όλο έργο του Θεοτόκος. Αλλά έτυχε πολλές φορές να είμαι στους χώρους του ιδρύματος ή της ημερήσιας φροντίδας και να χαθώ στην κουζίνα. Είναι συγκινητικό, ειδικά όταν βλέπεις τις χριστουγεννιάτικες εικόνες που κάνουν στην γιορτή την Χριστουγεννιάτικη ή αν είμαι επίσκεψη με άλλα άτομα να τους φέρω σε επαφή για να γνωρίσουν το Θεοτόκος, η έκφραση και η χαρά των μωρών ότι βλέπουν κόσμο εκεί είναι τρομερή. Όταν τα βλέπω τα δικά μου προβλήματα είναι ένα τίποτα.

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και την παροχή βοήθειας στα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Ίσως το ότι εγώ δεν είχα δικά μου παιδιά και είχα χρόνο. Ίσως η θέλησή μου να είμαι κοντά στον άνθρωπο. Γιατί θυμάμαι από το γυμνάσιο που κάναμε ελεύθερες δραστηριότητες, στην εποχή μας, αυτές ήταν οι δραστηριότητες που συμμετείχα.

Limassol Today - ΚΑΚΙΑ

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο ίδρυμα;

Απλά να αγαπάει ανιδιοτελώς. Μπορεί να μας προσεγγίσει εμάς (τον σύνδεσμο φίλων) και το ίδρυμα.Έχουμε πάρα πολλές ανάγκες εθελοντών για να εμπλακούν λίγο περισσότερο. Εγώ καθημερινά μιλώ για το Θεοτόκος. Ήδη το γνώρισε και ο κόσμος από διάφορες αναρτήσεις κ.τ.λ. Γιατί είχε πάρα πολλούς Λεμεσιανούς 50-60 ετών που δεν είχαν πάει ποτέ τους στον χώρο του ιδρύματος.

Όταν βρεθείς εκεί και δεις τότε νιώθεις περισσότερο την ανάγκη να προσφέρεις. Έχουμε μαθητές που μπορούν να βοηθήσουν στο εργαστήρι τέχνης, το οποίο εργαστήρι κάνει μικρές κατασκευές, έχει κόσμο που δίνει ενδιαφέρον για μπομπονιέρες γάμων ή βαπτίσεων ή κάποιες άλλες χειροκατασκευές που μπορούμε να τις προωθήοουμε για παζαράκια που μας καλούν κ.τ.λ.

Μπορούν να ασχοληθούν με τον κήπο του ιδρύματος. Έχουμε κάποιους που ήρθαν από το εξωτερικό και ήταν σε πλοίο, ξένους, στο λιμάνι αρκετό καιρό και κατεβαίναν και πηγαιναν στο ίδρυμα Θεοτόκος να βάψουν το ίδρυμα. Έχουμε ομάδα “Lions, οι οποίες εθελόντριές μας, κάθε δεκαπέντε μέρες πηγαίνουν και φτιάχνουν φαγητά τα οποία μπαίνουν στην κατάψυξη, ώστε να γλιτώνει χρόνο το προσωπικό του Θεοτόκος. Επίσης, ο κόσμος επιλέγει να αντικαταστήσει τις μπομπονιέρες του σε γάμους ή βαπτίσεις με το να δωρίσει χρήματα στο Ίδρυμα.

Limassol Today - Kakia 1

Ποια ήταν η σχέση σας με τον ιδρυτή του Ιδρύματος, Αμέρικο Αργυρίου;

Υπέροχη. Υπήρχε αλληλοεκτίμηση. Ο γιατρός πάντα όταν ξεκινούσε ένα χαιρετισμό ή κάτι αναφερόταν στον σύνδεσμο φίλων. Εντάξει, μπορεί να τόνιζε το όνομα μου αλλά ποτέ κανένας δεν κάνει κάτι μόνος του. Πίσω μου υπάρχει ολόκληρος σύνδεσμος φίλων συν όλοι αυτοί που στηρίζουν τις εκδηλώσεις. Δηλαδή, και μια γιαγιά 70 ετών να την βλέπεις να συμμετέχει σε εκδρομή… Σίγουρα θα περάσει και αυτή καλά αλλά σίγουρα θα αφήσει και ένα όφελος στο ίδρυμα. Υπήρχε αυτή η αλληλοεκτίμηση με τον γιατρό μας.

Limassol Today - Img 4572 002

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητα σας στην κατηγορία “Κοινωνική προσφορά” στα βραβεία Madame Figaro και τι σημαίνει για εσάς αυτή η υποψηφιότητα;

Πώς προέκυψε; Μετά που αποχώρησα από την Τράπεζα πρόωρα το 2016, είχα εμπλακεί στην κοινωνική πολιτική του ΔΗΚΟ και κάναμε διάφορες ομαδικές επισκέψεις. Μια από αυτές ήταν στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, όπου πήγαινα για πρώτη φορά, και ενημερώθηκα εκεί για το έργο του ιδρύματος, για τις χορηγίες που παίρνει το ίδρυμα για το πώς ιδρύθηκε. Για τον μικρό Αντρέα του κύριου Μιχάλη και της κυρίας Κατερίνας Καραϊσκάκη, που πήγε Γερμανία, τον έρανο κ.τ.λ. Όταν άκουσα για την ασήμαντη χορηγία που δίνει το κράτος, ΑΣΗΜΑΝΤΗ με κεφαλαία, ταράχτηκα. Γιατί λέω ένα μωρό με λευχαιμία για το οποίο βλέπουμε συνέχεια εράνους, χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες, πώς γίνεται με αυτές τις 250 χιλιάδες να παράξουν έργο; Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Limassol Today - Img 4578 002

Ήταν τα γενέθλια μου μετά από λίγες μέρες και απλούστατα είπα δεν θα κάνω κάτι, δεν θα γιορτάσω, δεν έχω λόγο. Θα κάνω ένα καφέ αγάπης με τα έξοδα που θα έκανα για τα γενέθλια μου για το Καραϊσκάκειο. Εκεί δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη σχέση με την Δρ. Πόπη Κανάρη, την σημερινή Υπουργό Υγείας, πάλι αυτής της απλής αλληλοεκτίμησης. Στήριξε και τον καφέ μου, ήταν παρούσα και η κυρία Κατερίνα Καραϊσκάκη και η κυρία Μαρία Καλλίδου εκ μέρους του Καραϊσκάκειου. Σε εκείνο τον καφέ μάζεψα 2.060 ευρώ για το Καραϊσκάκειο. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την Δρ. Κανάρη η οποία είναι αυτή που με πρότεινε στην συγκεκριμένη επιτροπή για τα βραβεία madame figaro.

Για εμένα τι είναι; Η ευκαρία να μοιράσω ένα χρηματικό ποσό στο ίδρυμα Θεοτόκος και στο ίδρυμα Καραϊσκάκειο. Γιατί κάθε φορά (είναι η τρίτη φορά φέτος) δηλώνω ότι το ποσό θα μοιραστεί στο “Θεοτόκος” και στο “Καραϊσκάκειο”. Το βρίσκω εγωιστικό να δοθεί μόνο στο “Θεοτόκος”. Κερδίσω δεν κερδίσω σημαίνει ότι υπάρχει μια εκτίμηση από τον κόσμο. Βλέπω άγνωστους και μου λένε πως με είδαν στην υποψηφιότητα και με ψήφισαν. Εγώ παίρνω αυτό που θέλω. Το χαμόγελο των παιδιών δηλαδή. Τα παιδιά στο ίδρυμα καθηλωμένα σε ένα τροχοκάθισμα με το κεφάλι γυρτό πίσω γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι τους και να βλέπεις την κόρη των ματιών τους να γυρίζει στην πόρτα… Κατάλαβες.

Θέλω να παροτρύνω τους νεους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και γενικά τους ανθρώπους να είναι εθελοντές ανιδιοτελώς. Πρέπει να αποβάλουμε από την σκέψη μας ότι.. για παράδειγμα έχω ένα νεφρο και είμαι εθελόντρια στους νεφροπαθείς, έχω ένα μωρό πρόωρο και είμαι εθελόντρια στους πρόωρους τοκετούς. Δεν είναι ανάγκη να πάσχω, μπορώ να προσφέρω λίγο, ούτε οικονομικά είναι κάτι ούτε η κούραση. Και να τελειώσει μια εκδήλωση, να συμμετέχεις σε μια εκδήλωση, την άλλη μέρα σκέφτεσαι τι άλλο να κάνεις.

Οι νέοι είναι πιο καλά να εμπλακούν. Δηλαδή, σε κάποια συνέδρια που ήμουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν μιλούσαν για επιβράβευση, είτε των στρατιωτών με περισσότερη άδεια, είτε των μαθητών με κάτι κ.τ.λ. διαφωνούσα. Δεν είναι ανάγκη να επιβραβεύσαι για να είσαι εθελοντής ,απλά να είσαι εθελοντής σε όσο χρόνο μπορείς.

Οι νέοι ηλικίας 18-30 ενδιαφέρονται για τα κοινά;

Σκέφτονται το άτομο τους αρκετά. Αλλά βλέπω νέους των 25 των 30 των 40 ετών σε εκδηλώσεις. Ίσως φταίνε και οι σύνδεσμοι γιατί πηγαίνοντας σε κάποιες άλλες εκδηλώσεις άλλων συνδέσμων, όπως για παράδειγμα των ατόμων με αυτισμό, βλέπω πιο πολλούς νέους ίσως επειδή εκεί υπάρχουν νέοι γονείς με παιδιά με αυτισμό. Εμάς ίσως επειδή είναι μεγάλα τα άτομα, έρχεται κόσμος των 60 και άνω. Ίσως εξαρτάται και από τον χώρο για να προσφέρουν. Βλέπω στους μαραθώνιους νέους, ή στο Dancing Queen βλέπω νέους. Εντάξει, όσο μπορούν οι νέοι να εμπλέκονται, να νιώθουν οι γονείς και όλα τα άτομα ότι θα συνεχίζεται ένα έργο για τα παιδιά τους ή για τους πάσχοντες. Και εγώ αύριο μπορεί να μου συμβεί κάτι, άρα θα θέλω ένα εθελοντή δίπλα μου.

Limassol Today - ΚΑΚΙΑ 2

Πού καταλήγουν τα παιδιά μετά το θάνατο των γονιών τους;

Limassol Today - Img 4574 002

Στο ίδρυμα. Το ίδρυμα μας παρέχει 24ωρη στέγη. Έχουμε και δύο σπιτάκια ενταγμένα στην κοινότητα. Το ένα το έχτισε ο “Σύνδεσμος Φίλων” με διάφορες εκδηλώσεις και έχουμε τέσσερα παιδιά, δυστυχώς “έφυγαν” δύο και το άλλο έγινε δωρεά από μια κυρία, από ένα ζεύγος στην πραγματικότητα, που ήταν και τα τρια τους παιδιά με διάφορες παθήσεις, ώστε να υπάρξει συνέχεια στέγης και για τα παιδιά τους. Έγινε όμως δωρεά στο “Θεοτόκος”. Εμείς συνέχεια παρέχουμε αυτή την υπηρεσία και τα παιδιά της ημερήσιας φροντίδας που φεύγουν και πάνε στο σπίτι τους είναι γιατί οι γονείς ακόμη μπορούν και τα φροντίζουν. Όμως ήδη τώρα είμαστε έτοιμοι. Ανακοίνωσε ο “Σύνδεσμος Φίλων” προσφορά 70,000 ευρώ γιατί αρχίζει η επέκταση της στέγης, ώστε από την ημερήσια φροντίδα, να έρθουν τα παιδιά κάτω. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί εκείνα τα παιδιά να φιλοξενούνται συνέχεια, μπορεί οι γονείς να θέλουν να πάνε διακοπές, μπορεί να έχουν κάτι στην οικογένεια. Να μπορούν τα παιδιά να μείνουν εκεί.

Επίσης, μπορούν να φιλοξενηθούν και άτομα τα οποία δεν είναι της στέγης. Έχουμε δύο δωμάτια σαν χώρους φιλοξενίας. Έχει σχεδόν τρία χρόνια που έγινε αυτό. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε άτομα, μια-δύο εβδομάδες σίγουρα και να τους παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ανακοινώσαμε, όπως είχα πει, 70.000 προσφορά του “συνδέσμου φίλων” για στήριξη της επέκτασης, η οποία θα στοιχίσει 250,000. Προσπαθούμε να γίνουν 100.000.

Εάν πάρουμε και το βραβείο Madame Figaro με το οποίο η κοινωνική προσφορά παίρνει το οικονομικό όφελος από τις ψήφους και ενός μεριδίου από τα εισιτήρια της βραδιάς, θα μας βοηθήσει περισσότερο. Μόνο η κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά” παίρνει χρηματικό έπαθλο, οι υπόλοιπες κατηγορίες παίρνουν ένα αγαλματίδιο. Έτσι ο στόχος μας είναι οι 100.000 μέχρι να αποπερατωθεί το έργο και ελπιζω να τα καταφέρουμε.

Τροχιοδρομείται και μια ποδηλατοδρομία με τους φίλους μας τους ποδηλάτες τον Οκτώβρη. Προσπαθούμε…

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εσάς αλλά και τον κύριο Γιάννη Αρμεύτη που είναι πάντα δίπλα μας. Έχουμε ξανά μιλήσει με τον Γιάννη και με τον αντιδήμαρχο τον κύριο Χαραλαμπίδη, έχουμε όλοι μαζί μια ωραία συνεργασία. Όποτε χρειαστούμε χώρους για να μας εξυπηρετήσουν για εκδηλώσεις κ.τ.λ. Ευχαριστώ τον Γιάννη ιδιαιτέρως.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ MADAME FIGARO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης