Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΜάριος Μεττής: Σεβάστηκα τις ποιητικές απαρχές του κειμένου

Μάριος Μεττής: Σεβάστηκα τις ποιητικές απαρχές του κειμένου

“Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας την δύναμη για το καλό αλλά και για το βλαβερό.”

Συνέντευξη στην Αλίκη Καρυδά

Οι πρώτες παραστάσεις ήδη βγήκαν sold out από την πρώτη μέρα, και ο Μάριος Μεττής, μιλάει στο LimassolToday με αφορμή σκηνοθετική του δουλειά στην καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, που έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου. Στον ρόλο της Λυσιστράτης η αγαπημένη ηθοποιός Χριστιάνα Αρτεμίου ενώ την πλαισιώνουν πληθώρα σπουδαίων Κύπριων ηθοποιών.

Πώς ο Μάριος Μεττής προσαρμόζει την Λυσιστράτη στο σήμερα με τα δικά του μάτια;

Το πιο εμφανές «πείραγμα» ήταν η αντικατάσταση των χορικών με λαϊκά παραδοσιακά γαμοτράγουδα από την συλλογή του Γ. Μελίκη, Αντρικά Μουνάτα. Πιστεύω πως έτσι θα επικοινωνώ αποτελεσματικότερα στο σημερινό κοινό την πρόθεση του συγγραφέα. Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411πΧ οπότε εκ των πραγμάτων κάποια από τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται ο Αριστοφάνης δεν είναι γνωστά στον σημερινό θεατή και η διακωμώδηση τους δεν θα έπιανε τόπο.

Πόσο κοντά βρίσκεται ο Μάριος με τον Αριστοφάνη;

Ο Αριστοφάνης είναι κοντά στον καθένα μας, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλής άλλωστε.

Πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι η Λυσιστράτη;

Πρόκειται για ενα διαχρονικό κλασσικό αριστούργημα. Δεν ανήκει σε καμία εποχή. Είναι πάντα επίκαιρη.

Πόσο μπροστά βρισκόταν τότε ο Αριστοφάνης για να γράψει ένα τέτοιο φεμινιστικό έργο και συνάμα αντιπολεμικό;

Ο Αριστοφάνης ήταν σπουδαίος και σίγουρα μπροστά από την εποχή του. Το έργο το έγραψε ενώ ο Πελοποννησιακός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Χρησιμοποίησε τις γυναίκες ως ηρωίδες του διότι εξυπηρετούσε το κωμικό στοιχείο. Η υπόθεση του έργου Λυσιστράτη είναι εντελώς φανταστική και πολύ απομακρυσμένη από την πραγματικότητα της αρχαίας Ελλάδας.

Η κάθε γυναίκα κρύβει μια Λυσιστράτη μέσα της;

Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας την δύναμη για το καλό αλλά και για το βλαβερό. Όλοι μας είμαστε καμωμένοι για τα ωραία και τα μεγάλα έργα, όπως αναφέρει και ο Καβάφης. Αρκεί να μην μας εμποδίσουν οι ευτελείς συνήθειες, αρκεί να μην ενδώσουμε.

Limassol Today - Lisistrati Deltio 5

Η Χριστιάνα Αρτεμίου πόσο κοντά είναι στην Λυσιστράτη;

Συγκλονιστικά κοντά. Αξίζει να δείτε την Χριστιάνα από κοντά για να το διαπιστώσετε. Είναι κωμική αλλά και συγκινητική. Έχει σπάνιες ποιότητες ως ηθοποιός αλλά και ως άνθρωπος. Την εκτιμώ, την θαυμάζω και την αγαπώ.

Οι γυναίκες στο έργο του Αριστοφάνη, πριν τόσους αιώνες, κατάφεραν να φέρουν ειρήνη, στις μέρες μας πόσο εύκολο είναι να καταφέρουν οι γυναίκες να κατακτήσουν αυτά που τους αξίζουν σε μια κοινωνία που η ανισότητα των φύλων ακόμη είναι ένα ζήτημα;

Η ιστορία της Λυσιστράτης είναι εντελώς φανταστική. Δεν περιγράφει γεγονότα ο Αριστοφάνης, αλλά αφήνει την φαντασία του να οργιάσει. Η θέση των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα ήταν τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επαναστατήσουν. Ούτε ειρήνη επιτεύχθηκε αφού μετά το ανέβασμα της Λυσιστράτης ο Πελοποννησιακός πόλεμος συνεχίστηκε για άλλα εφτά χρόνια. Σήμερα έχουμε κάνει θεωρώ μεγάλα και σημαντικά βήματα προς την ισότητα των δύο φύλων. Υπάρχει βέβαια ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσουμε και είναι βέβαια και οι φορές που χάνουμε την ισορροπία και το μέτρο.

Πώς προσέγγισες ένα τέτοιο κείμενο;

Σεβάστηκα τις ποιητικές του απαρχές αλλά δεν το αντιμετώπισα μουσειακά. Ήθελα να δημιουργήσω ένα σύγχρονο θέαμα, χωρίς να πειράξω τα βασικά του συστατικά.

Ποια ήταν η προσέγγιση σου σκηνογραφικά και ενδυματολογικά;

Οι γυναίκες στον Αριστοφάνη φαίνεται να έχουν τρομερή δεξιότητα στο πλέξιμο και στον αργαλειό. Όλα λοιπόν τα κοστούμια μοιάζουν με εργόχειρα. Έχουμε επίσης πάρει στοιχεία από παραδοσιακές στολές της Κύπρου, της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Έμπνευση μας για το σκηνικό υπήρξε το γλυπτό του Μόραλη “Ερωτικό”.

Παραστάσεις

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, Πέμπτη 22 Ιουνίου, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, 21:00

Περιοδεία

Δερύνεια: Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας | Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, 21:00
Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, 21:00
Πάφος: Αρχαίο Ωδείο Πάφου | Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, 21:00
Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο | Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, 21:00

Ταυτότητα παράστασης

Mετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία-Κείμενο παράστασης: Μάριος Μεττής
Σκηνικά: Αλέξης Βαγιανός
Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική-Μουσική διδασκαλία-Μουσικός επί σκηνής: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)
Κίνηση: Εύα Καλομοίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν:

Ριάνα Αθανασίου, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Μαντώ Γιαννίκου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέλιος Καλλιστράτης, Άνθη Κάσινου, Γιώργος Κυριάκου, Άντρεα Μαύρου, Γιάννης Μίνως, Αθηνά Μουστάκα, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέμις Ππόλου, Ελένη Σιδερά, Κώστας Τέκκης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.
Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτραπεί μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης