Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΟ Ανέστης Αζά ερχεται στο Ριαλτο και εξηγεί τι συμβολίζει «Η Δημοκρατία...

Ο Ανέστης Αζά ερχεται στο Ριαλτο και εξηγεί τι συμβολίζει «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά»

«Νομίζω ότι το χιούμορ πάντα βοηθάει να αντιμετωπίζουμε σοβάρες καταστάσεις γενικά στη ζωή, αλλά και ειδικότερα στο θέατρο...»

Ένα μεικτό ζευγάρι, ένας Έλληνας και μια Τουρκάλα, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης, ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.

Με αφορμή την παράσταση «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» ο σκηνοθετης της παράστασης Ανέστης Αζάς, ξεδυπλώνει τις σκέψεις του για την Δημοκρατία σήμερα, για τον ερχομό του στο Θέατρο Ριάλτο και τη Λεμεσό, και τη σημασία της κωμωδίας στη ζωή μας.

Καταρχήν τι σας φέρνει στην Κύπρο;

Είναι η 2η φορά που έργο μας έρχεται εδώ, έχει προηγηθεί στο Φεστιβάλ Λευκωσίας το 2019 η «Καθαρή Πόλη», που είχα γράψει και σκηνοθετήσει σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη.  Αυτή τη φορά επισκεπτόμαστε τη Λεμεσό, μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του θεάτρου «Ριάλτο», Γεωργίας Ντέτσερ, και είναι μεγάλη χαρά και τιμή που θα παρουσιαστεί η παράσταση σε αυτό το υπέροχο θέατρο.

Μια παράσταση που έκλεψε τις εντυπώσεις και για τον τίτλο και για το περιεχόμενο της. Τι συμβολίζει λοιπόν ο μπακλαβάς για εσάς; Ή καλύτερα.. Τι συμβολίζει αυτή η Δημοκρατία του Μπακλαβά;

Συμβολίζει την ανάγκη των ανθρώπων για ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία. Είναι ένα γλυκό που το συναντάμε σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, είναι μία κοινή αναφορά. Υπήρχε στο Kreuzberg, στο Βερολίνο, όπου σπούδαζα, ένα μπακάλικο, που πουλούσε κάθε είδους ανατολίτικα γλυκά και άλλους μεζέδες. Συχνά άκουγα όταν περνούσα απ’ έξω ελληνική μουσική, έπαιζε δυνατά Καζαντζίδη, Αλεξίου κ.α. Φαντάστηκα ότι θα είναι Έλληνας ο ιδιοκτήτης και μια μέρα του έπιασα την κουβέντα. Τελικά ήταν Κύπριος, αλλά από μεικτό ζευγάρι γονιών, δηλαδή Ελληνοκύπρια μάνα και Τουρκοκύπριο πατέρα, που έφυγαν τη δεκαετία του 70 μετανάστες στη Γερμανία, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Σκέφτηκα ότι στο μικρό αυτό μαγαζί, αυτός είχε φτιάξει μια μικρή νησίδα πατρίδας και ταυτότητας που εκφράζεται μέσα από τη μουσική και το φαγητό. Όταν δούλευα για τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά» θυμήθηκα αυτή την ιστορία, στην οποία δεν αναφερόμαστε ευθέως, αλλά σίγουρα αποτελεί μια έμπνευση.

Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο;

Θέλαμε έναν τίτλο εύηχο, που να τον θυμούνται εύκολα οι θεατές και  ταυτόχρονα να «κλείνει το μάτι» ότι πρόκειται για κωμωδία.

Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι ανθρώποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα. Υπάρχουν ακόμη, δηλαδή το 2023 στερεότυπα που πρέπει να καταπολεμηθούν; Και ποια είναι αυτά;

Η παράσταση τοποθετείται κριτικά απέναντι στην ιδέα του «προαιώνιου εχθρού» και το πρόβλημα της διαιώνισης αυτού του κόνσεπτ.

Ένα έργο κωμωδία… Γιατί ειδικά όμως κωμωδία;

Νομίζω ότι το χιούμορ πάντα βοηθάει να αντιμετωπίζουμε σοβάρες καταστάσεις γενικά στη ζωή, αλλά και ειδικότερα στο θέατρο.

Μετά την Κύπρο που θα ταξιδέψετε;

Ο επόμενος σταθμός είναι το Βερολίνο, στο Maxim Gorki Theater, θα ακολουθήσουν επιπλέον παραστάσεις στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Αθηνών,  το φθινόπωρο θα ταξιδέψουμε στη Ρουμανία, στην Τιμισοάρα και τον Νοέμβριο στην Κωνστντινούπολη.

Συντελεστές 

  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
  • Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς
  • Βοηθός σκηνοθέτη- Δραματουργική Συνεργασία: Μιχάλης Πητίδης
  • Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια
  • Συνεργασία στησκηνογραφία: Ζαΐρα Φαληρέα
  • Προσαρμογή Σκηνικών για το Αμφιθέατρο:David Negrin, Γεώργιος Κολιός
  • Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
  • Φώτα: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  • Προσαρμογή φωτισμών για το Αμφιθέατρο: Δήμητρα Αλουτζανίδου
  • Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
  • Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
  • Φωτογραφίες Παράστασης: Πηνελόπη Γερασίμου
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Κωστής Παναγιωτόπουλος
  • Ηθοποιοί: Τζεμ Γιγκίτ Ουζούμογλου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, Γκάρι Σάλομον

Παραστάσεις

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 18, Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Μαΐου, 9μ.μ. rialto.interticket  77777745

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης