Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΟ διάσημος σεφ Nobu Matsuhisa επισκέφθηκε τη Λεμεσό

Ο διάσημος σεφ Nobu Matsuhisa επισκέφθηκε τη Λεμεσό

Επιμέλεια: Άννα Radic & Ζωή Τηλεγράφου

Photography credits © Yvonne Zachariou

Περαιτέρω επέκταση των εστιατορίων του στην Κύπρο ετοιμάζει ο διάσημος σεφ Nobuyuki Matsuhisa, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο ιδιοκτήτης περισσότερων από 40 εστιατορίων και 15 ξενοδοχείων σε πέντε ηπείρους επισκέφθηκε το εστιατόριο Matsuhisa στο Amara Hotel, το οποίο αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αυτοκρατορίας του, για το 2ο Nobu Festival. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Limassol Today, ο διάσημος σεφ, εστιάτορας και επιχειρηματίας Nobuyuki Matsuhisa, μιλάει για το φεστιβάλ Nobu, την ιαπωνική κουζίνα και το μυστικό της προσωπικής του επιτυχίας. Μοιράζεται επίσης τη γνώμη του για την κυπριακή κουζίνα. Για τον Nobu Matsuhisa το φαγητό είναι μια διεθνής εμπειρία. Για πάνω από 30 χρόνια έχει αναλάβει την αποστολή να μετατρέψει αυτή τη διαπίστωση σε μια διαδραστική εμπειρία μέσω των δικών του εστιατορίων αλλά και της μαγειρικής του.
Έχετε περάσει τις τελευταίες 3 ημέρες εδώ στο Amara Hotel για το 2ο Nobu Festival και ο επόμενος σταθμός σας θα είναι η Μύκονος για το 19ο Nobu Festival. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτά τα φεστιβάλ; 

Έχουμε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το Matsuhisa είναι το επώνυμό μου, πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόριά μου είναι κάτι σαν τα παιδιά μου και μου αρέσει να τα βλέπω μία ή δύο φορές το χρόνο. Συνήθως, ταξιδεύω όλο το χρόνο, αλλά από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2019 δεν είχα αυτή την πολυτέλεια. Μετά από τόσο καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και τόσες άλλες χώρες επιστρέφουν στην κανονικότητα και έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να ταξιδέψουμε ξανά.

Όταν επισκέπτομαι ένα από τα εστιατόριά μου, μου αρέσει να δείχνω όσο το δυνατόν περισσότερα στους πελάτες και τους καλεσμένους μου, καθώς και να παρουσιάζω νέα πιάτα. Δίνω το παρόν μου για να παρουσιάσω τα εστιατόρια Matsuhisa, και στην προκειμένη περίπτωση το Matsuhisa Limassol, οπότε όταν οι άνθρωποι έρχονται στα εστιατόριά μου, δεν είμαι εγώ η κύρια ατραξιόν.

Limassol Today - Dsc02513
Έχετε περισσότερα από 40 εστιατόρια σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων. Υπάρχει κάποιο μυστικό γι’ αυτή την επιτυχία;

Η ζωή μου δεν υπολογίζεται όπως τα μαθηματικά, όπου ένα συν ένα ισούται με δύο. Η φιλοσοφία μου είναι ότι πάντα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Αν κάνω το καλύτερο δυνατό, οι άνθρωποι θα με στηρίξουν, ενώ αν απλά τα παρατήσω και τα αφήσω όλα στην τύχη, τότε θα χάσω αυτή την υποστήριξη. Με φοβίζει να αφήνω τα πράγματα στην τύχη, μου αρέσει να συνεχίζω να κινούμαι. Ακόμα και ένα εκατοστό προς τα εμπρός, θα με κάνει ευτυχισμένο. Ως σεφ, επιτυχία είναι όταν βλέπω τους μαθητές μου να γίνονται σεφ και να ανοίγουν τα δικά τους εστιατόρια. Με αυτόν τον τρόπο η επιτυχία τους γίνεται και δική μου επιτυχία.

Επιλέξατε το Amara Hotel για να λειτουργήσετε ένα ακόμη από τα εστιατόρια Matsuhisa. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτή τη συνεργασία.

Αυτό το ξενοδοχείο άνοιξε το 2019, θυμάμαι ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε το παρόν του. Ολοκαίνουριο ξενοδοχείο, ολοκαίνουριο εστιατόριο. Όλα ήταν καινούρια. Τώρα, τρία χρόνια αργότερα και μετά την πανδημία, όλα μοιάζουν πολύ πιο τακτοποιημένα. Ακόμη και τα δέντρα έχουν μεγαλώσει. Νιώθω ότι η Λεμεσός έχει κάνει καλή δουλειά.

Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω επέκταση στην Κύπρο; Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει και δεύτερο εστιατόριο Matsuhisa;

Υπάρχει σκέψη για ένα νέο εστιατόριο αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε περισσότερα. Είναι στα σκαριά. Η πρωτοβουλία για τυχόν νέα εστιατόρια δεν προέρχεται απευθείας από εμένα. Η συνεργασία με ένα ξενοδοχείο κάνει τα πάντα πιο εύκολα. Η τοποθεσία είναι ήδη εκεί, απλά βάζεις τα χρήματα και γίνεται ένα όμορφο εστιατόριο. Αλλά πέρα από τη δημιουργία ενός ωραίου εστιατορίου, εξίσου σημαντικό είναι ποιος εργάζεται σε αυτό. Ποιος κάνει τη δουλειά; Οι άνθρωποι. Οι σεφ, η διοίκηση, ακόμη και οι λαντζέρηδες, οι σερβιτόροι, όλη η ομάδα. Μου αρέσει να χτίζω δυνατές ομάδες. Υπάρχει μια διαδικασία βήμα προς βήμα για τα πάντα.

Τι σημαίνει το φαγητό για εσάς;

Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε. Το μαγείρεμα σε ένα εστιατόριο διαφέρει από το μαγείρεμα στο σπίτι, επειδή οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να ξοδέψουν τα χρήματά τους και να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους. Η μαγειρική μου φιλοσοφία, στο εστιατόριο, αλλά και στο σπίτι, είναι να χρησιμοποιώ τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, εξασκώ την ιαπωνική μαγειρική, που σημαίνει πολύ απλό μαγείρεμα. Δεν έχει πολύ βούτυρο και λάδι, είναι πολύ απλή και υγιεινή. Το υπόβαθρο των εστιατορίων Matsuhisa είναι το ιαπωνικό φαγητό και, με αυτόν τον τρόπο, μου αρέσει να συστήνω στον κόσμο την ιαπωνική κουλτούρα. Η μαγειρική είναι όλη μου η ζωή και μου αρέσει να μαγειρεύω με την καρδιά μου. Ως εκ τούτου, η φιλοσοφία είναι πολύ απλή. Το καλό φαγητό απαιτεί προϊόντα καλής ποιότητας και μαγείρεμα από καρδιάς.

Αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολλές διαφωνίες στον κόσμο του φαγητού σχετικά με την τάση που αναπτύσσεται για το «πάντρεμα» μαγειρικών από διαφορετικές κουλτούρες. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό;

Είμαστε όλοι διεθνείς. Διαφορετικές γλώσσες, έθνη, πολιτισμοί, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Για παράδειγμα, πριν από 20 χρόνια, πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν τι είναι το ιαπωνικό φαγητό και τώρα έχει εμπνεύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το κυπριακό φαγητό δεν έχει ακόμη τη δική του στιγμή, αλλά στον κόσμο αρέσει το κυπριακό φαγητό γιατί είναι απλό.

Σπούδασα στην Ιαπωνία και στη συνέχεια πήγα στο Περού, πριν από 45 και πλέον χρόνια. Εκείνη την εποχή κανείς δεν ήξερε για το περουβιανό φαγητό, ήξεραν απλά το Περού ως μια άλλη χώρα. Το ceviche, το Andicuchos, το arroz con pollo, έχουν γίνει από τότε πολύ δημοφιλή πιάτα. Όταν άνοιξα το πρώτο μου εστιατόριο Matsuhisa Beverly Hills, το 1987, αυτά εισήγαγα στο μενού μου και οι πελάτες ρωτούσαν, τι είναι αυτό;

Ο συνδυασμός της ιαπωνικής τεχνικής μαγειρέματος με τα περουβιανά υλικά, δημιούργησε κάτι μοναδικό. Αφού ο κόσμος έμαθε για την περουβιανή κουζίνα, αυτό τους ενέπνευσε. Η δουλειά μου είναι να παρουσιάζω το φαγητό μιας άλλης χώρας στον κόσμο. Κάθε εθνικότητα, πολιτισμός ή φαγητό, έχει τη δυνατότητα να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. 

Limassol Today - Dsc02504
Ποιος είναι ο Nobu Matsuhisa

Ο Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa είναι ένας διάσημος Ιάπωνας σεφ και εστιάτορας, γνωστός για την κουζίνα του που συνδυάζει παραδοσιακά ιαπωνικά πιάτα με περουβιανά υλικά. Το 1987 άνοιξε το δικό του εστιατόριο “Matsuhisa” στη λεωφόρο La Cienega στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Στο Matsuhisa γνώρισε τον Robert De Niro, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, ο σεφ Matsuhisa απέρριπτε συνεχώς τον De Niro για τέσσερα χρόνια, μέχρι που του τηλεφώνησε στο σπίτι και του είπε: “Λοιπόν, Nobu, τι λες, να το κάνουμε;”. Μέχρι το 1994, έβαλε τα θεμέλια για μια νέα αλυσίδα εστιατορίων, καθώς άνοιξε το πρώτο “Nobu” στην Tribeca της Νέας Υόρκης σε μια κοινοπραξία μεταξύ του Robert De Niro, του Drew Nieporent, του Meir Teper και του ίδιου.

*Ειδικές ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Amara για τη φιλοξενία του προς την ομάδα του Limassol Today καθ’ όλη τη διαδικασία της συνέντευξης.
Credits and copyrights of photography: Yvonne Zachariou

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης