Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα
Φωτογραφίες από την Yvonne Zachariou
Την πρώτη Ιατρική Σχολή θα αποκτήσει μέχρι το 2025 η Λεμεσός, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Frederick, η ανέγερση της, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε ο Καθηγητής και Πρύτανης, Γιώργος Δημοσθένους, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παρέθεσε, στο Limassol Today.
Ο κ. Δημοσθένους σε ένα ευρύ απολογισμό, εξηγεί πως το Πανεπιστήμιο Frederick, κατάφερε να ξεχωρίσει στη διάρκεια των ετών, και ως κολλέγιο, αλλά και ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κρατώντας παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα του. Επιπλέον, ο Καθηγητής και Πρύτανης, εξηγεί το όραμα του για το Πανεπιστήμιο Frederick τόσο στην Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό, τους νέους κλάδους που ανοίγουν από τον Σεπτέμβριο, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος Φυσικοθεραπείας.


Καταρχάς, το Πανεπιστήμιο σας, οφείλουμε να πούμε ότι πάντα ακολουθούσε μια συγκεκριμένη πολιτική προς τους φοιτητές, ώστε κανένα παιδί να μην χρειαστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων να διακόψει τις σπουδές του. Πώς προέκυψε;
Ο αείμνηστος Μιχάλης Φρειδερίκος, ο ιδρυτής του κολλεγίου και έπειτα του Πανεπιστημίου, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήθελε όλα τα παιδιά να έχουν ευκαιρία στην εκπαίδευση. Ήθελε το κάθε παιδί να βρίσκει το τρόπο να ολοκληρώνει τις σπουδές του, αν και πολλές φορές αυτό ίσως να ήταν ζημιογόνο για το Πανεπιστήμιο. Πολλές φορές σκεφτόμασταν τι πρέπει να συμβεί, ωστόσο ο Μιχάλης επέμενε σε αυτή τη πολιτική και νομίζω πολλά παιδιά του οφείλουν αυτή τη στήριξη. Με ρωτήσατε για το πως το Πανεπιστήμιο μας προχωρεί στο τομέα της προβολής του. Υπάρχει καλύτερη προβολή από τα παιδιά που φεύγουν από το Πανεπιστήμιο μας και μιλούν με τα καλύτερα λόγια, τόσο για το Ακαδημαικό , όσο και για το γραμματειακό προσωπικό; Αν είναι για κάτι που είμαστε περήφανοι, είναι οι απόφοιτοι μας. Ενώ σημαντικό είναι ότι και αφού αποφοιτήσουν, ως Πανεπιστήμιο μέσω της διασύνδεσης μας με την αγορά εργασίας, προσπαθούμε τα παιδιά μας να ενσωματωθούν άμεσα σε αυτή.

Κ. Δημοσθένους, αναφορικά με τον τομέα της έρευνας, ένα σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη των κυπριακών πανεπιστημίων, πού βρίσκεται το δικό σας;
Το Πανεπιστήμιο Frederick, έχει ένα από τους καλύτερους δείκτες παραγωγής επιστημονικής γνώσης στην Κύπρο όπως φαίνεται από αξιόπιστες αναλύσεις, και εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την άντληση και αξιοποίηση κονδυλίων μέσα από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου μας υλοποίησαν και υλοποιούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων αιχμής, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που εξασφαλίστηκαν μέσα από άκρως ανταγωνιστικές διαδικασίες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα τελευταία 16 χρόνια που λειτουργούμε ως Πανεπιστήμιο, ερευνητές μας συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε 347 ερευνητικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 165 εκ. ευρώ, τα οποία υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται σε συνεργασία με 310 ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, από συνολικά 61 χώρες.
Σημαντικές είναι και οι διακρίσεις σας στα διεθνή Rankings, έτσι;
Στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education Impact Rankings 2023, που είναι η μοναδική κατάταξη παγκοσμίως που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε σχέση με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201- 300 Πανεπιστήμια, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Στον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ οι επιδόσεις του σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια το ανάδειξαν στην 100ή θέση. Τα Times Higher Education Impact Rankings δημοσιεύονται για πέμπτη φορά και η συνολική κατάταξη περιλαμβάνει 1591 πανεπιστήμια από 112 χώρες/περιοχές, με σημαντική συμμετοχή Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας κ.ά. Να σημειώσω ότι το 2022 κατατάχθηκε 194ο ανάμεσα σε συνολικά 2068 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο που αξιολογήθηκαν το 2022 στο σύστημα κατάταξης U-Multirank που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ιδιωτικά κυπριακά πανεπιστήμια, βλέπουμε ότι προσπαθούν να συναγωνιστούν τα διεθνή πανεπιστήμια. Από τη πλευρά του το Frederick, που είναι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια;
Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας στόχου για διεθνοποίηση, εξωστρέφεια και διεθνή δικτύωση καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Πανεπιστημίου μας από τη μέρα λειτουργίας του. Πρόκειται για την ένταξη μας ως πλήρους και ισότιμου μέλους στο EU-CONEXUS, ένα δίκτυο εννέα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που εστιάζει στην ευφυή αειφόρο ανάπτυξη των αστικών παρακτίων ζωνών. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο οι φοιτητές/τριες να αποκτούν τίτλους σπουδών (Πτυχίο, Μάστερ και Διδακτορικό) συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως αυτά είναι τα πανεπιστήμια του μέλλοντος, αφού θα επικεντρώνονται στην αειφορία και θα προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Αν πρέπει να μιλήσουμε ειδικά για τους φοιτητές της Λεμεσού, αν και το πρόβλημα είναι γενικό, δεν είναι άλλο από το στεγαστικό. Ποια η βοήθεια που προσφέρει το Πανεπιστήμιο σας στα νέα παιδιά;
Αναμφίβολα, το ζήτημα των ενοικίων και συνεπώς το στεγαστικό πρόβλημα, είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει παιδιά που μπορεί να θέλουν να σπουδάσουν, ειδικά σε άλλες πόλεις, αλλά οι τιμές λειτουργούν ως κατασταλτικός παράγοντας. Ως Πανεπιστήμιο, έχουμε λάβει τις απαραίτητες άδειες ώστε να ξεκινήσουμε την ανέγερση των πρώτων ιδιόκτητων φοιτητικών μας εστιών στην Παλλουριώτισσα, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Λευκωσίας, και συγκεκριμένα μεταξύ του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου και του κτηρίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μοντέρνο συγκρότημα που θα αποτελείται από 63 διαμερίσματα και θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, roof garden, κοινό χώρο ψυχαγωγίας, αίθουσες μελέτης και άλλους υποστηρικτικούς χώρους. Αναμένουμε ότι το έργο θα παραδοθεί την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αγορά γης σε πολύ μικρή απόσταση από το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Σε αυτό τον χώρο σχεδιάζεται η ανάπτυξη άλλων 170 μονάδων για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Η εν λόγω επένδυση θα αναπτυχθεί και ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τετραετίας.

Όσον αφορά τη Λεμεσό;
Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας στη Λεμεσό, όπου υπάρχει γενικότερα σοβαρό θέμα στέγασης, είμαστε σε επαφή με τη διαχειριστική επιτροπή των φοιτητικών εστιών που ανέπτυξε η Αρχιεπισκοπή στην πόλη και οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Πανεπιστημιούπολή μας. Διατίθεται ήδη αριθμός δωματίων σε φοιτητές/τριες μας και στόχος είναι η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ώστε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους/ες φοιτητές/τριες. Επίσης παρέχουμε σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες μας πρόσβαση σε συγκρότημα με μικρό αριθμό φοιτητικών καταλυμάτων. Το συγκρότημα είναι πλήρως ανακαινισμένο και βρίσκεται σε ασφαλή, ήσυχη περιοχή, με εύκολη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, αλλά και στο Πανεπιστήμιο. Να πω ότι ως ότου γίνει η ανάπτυξη των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών μας, οι φοιτητές/τριες μας έχουν στη διάθεσή τους το Γραφείο Στέγασης και Διαμονής του Πανεπιστημίου το οποίο διατηρεί πλήρη βάση δεδομένων για δυνατότητες στέγασης και παρέχει σχετικές συμβουλές και πληροφορίες, εξατομικευμένη καθοδήγηση και έμπρακτη βοήθεια στην εξεύρεση κατάλληλων καταλυμάτων σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, σε συνεργασία με ιδιώτες και κτηματομεσιτικά γραφεία.
Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα είναι οι υποτροφίες στη μηχανική και την τεχνολογία για όλα τα κορίτσια
Μέρος της πολιτικής του Πανεπιστημίου Frederick είναι η διαχρονική προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Γι’ αυτό υλοποιείται μακροπρόθεσμη εκστρατεία διαφώτισης των κοριτσιών από νεαρή ηλικία για τις προοπτικές των τομέων της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό επίπεδο σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 προσφέρονται ειδικές υποτροφίες που καλύπτουν το 50% των διδάκτρων. Οι υποτροφίες ισχύουν για το πρώτο έτος με δυνατότητα ανανέωσης με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση της φοιτήτριας. Επίσης το Πανεπιστήμιο ενώνει δυνάμεις με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς αυτούς, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια όλων των ηλικιών. Υλοποιεί, παράλληλα, σειρά βιωματικών εργαστηρίων και διαδραστικών εκδηλώσεων, ώστε να φέρει τις μαθήτριες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επαφή με τους τομείς αυτούς και να τους δώσει τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση ώστε να πετύχουν.
Στη Λεμεσό το Πανεπιστήμιο σας, ήταν το πρώτο που άνοιξε τις πύλες του, και δόσατε ιδιαίτερη έμφαση στη πόλη μας. Σήμερα, ποιά προγράμματα προσφέρονται;
Καταρχάς προσφέρουμε προπτυχιακά Προγράμματα, δηλαδή, όλα τα προγράμματα της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών (Δημοτική Εκπαίδευση, Προδημοτική Εκπαίδευση, Κοινωνική Εργασία, Ψυχολογία). Επίσης όλα τα προγράμματα της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ναυτιλιακές Σπουδές, Νομική, Λογιστική και Χρηματοοικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων) Αναφορικά με τη σχολή Τεχνών , Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών προσφέρονται η Οπτική Επικοινωνία και ο Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων, ενώ από την Πολυτεχνική Σχολή προσφέρονται η Πληροφορική και ο Μηχανικός Η/Υ. Επιπλέον, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας προσφέρονται η Φυσικοθεραπεία και η Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Φυσικά προσφέρονται και μεταπτυχιακά στη Λεμεσό και εννοείται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους και τα εξ αποστάσεως προγράμματα μας. Τέλος στο Frederick Institute of Technology προσφέρονται το Δίπλωμα Τεχνικού Οχημάτων και η Βρεφονηπιακή Εκπαίδευση.




Κύριε Πρύτανη, το όραμα σας για τα επόμενα χρόνια;
Ο στόχος -όπως καθορίστηκε από τον στρατηγικό σχεδιασμό- είναι ως το 2030. Το βασικό είναι να συνεχίσουμε να είμαστε το Πανεπιστήμιο, που όλος ο κόσμος σε Κύπρο και Ελλάδα, που μας ζει και μας βιώνει με πολύ μεγάλο φοιτητών, να μας αναγνωρίζει για τον φοιτητοκεντρικό μας χαρακτήρα, για τη θέση που παίρνουμε απέναντι σε κάθε φοιτητή ως μοναδική οντότητα και ιδιαιτερότητα. Το δεύτερο είναι να καταξιωθούμε διεθνώς ακόμη περισσότερο μέσα από σημαντικές συνεργασίες, μέσα από τη καθιέρωση μας ως ελκυστικού και κυρίως ποιοτικού προορισμού για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό και τρίτο θέλω να δω να δημιουργούνται νέα Τμήματα σπουδών και να επιτύχει η νέα Ιατρική σχολή στη Λεμεσό. Τέλος θέλω να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε στις διεθνείς κατατάξεις και να δω καλύτερα αποτελέσματα στο τομέα της έρευνας από τους συνεργάτες και συναδέλφους μου, καθώς και να βιώσω και να βλέπω αυτή η χαρά που βγαίνει από όποιον φοιτά εδώ, να ισχύει με όλους όσους εργάζονται στο πανεπιστήμιο Frederick.