Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΣωτήρης Καλογήρου: Ο άνθρωπος πίσω από το πρωτοποριακό πρόγραμμα φοιτητών

Σωτήρης Καλογήρου: Ο άνθρωπος πίσω από το πρωτοποριακό πρόγραμμα φοιτητών

Ο κ. Καλογήρου, τονίζει πως «η συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στη συμμαχία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση του

Σε ένα πρωτοποριακό και ταυτόχρονα σημαντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει μέρος το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κυπρου, με τον Κοσμήτορα της σχολής Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Καθηγητή Σωτήρη Καλογήρου, να δηλώνει οτι πρόκειται για την συνεισφορά του ΤΕΠΑΚ, στην προσπάθεια για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στο Limassol Today, ο κ. Καλογήρου, τονίζει πως «η συμμετοχή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη συμμαχία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση του και τη δυνατότητα του να αναπτύσσει συνεργασίες υψηλού κύρους με πανευρωπαϊκή απήχηση».

Κύρια καθηγητά, εξηγήστε μας τι είναι το πρόγραμμα EUT και ποιος είναι ο στόχος του;

Το EUt+, Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στα ελληνικά, είναι η δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πρωτοβουλία για δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιακών μονάδων, για να μπορούν να συναγωνιστούν τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Κίνας σε θέματα έρευνας, διδασκαλίας αλλά και κρίσιμης μάζας φοιτητών. Επιπρόσθετα, αυτά τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν στόχο τη μεγάλη κινητικότητα στους φοιτητές, δηλαδή τη νέα γενιά, κάτι που θα βοηθήσει τη μελλοντική ενοποίηση της Ευρώπης.

Το ΤΕΠΑΚ πώς αποφάσισε να ενταχθεί και ποια τα οφέλη του Πανεπιστημίου;

Το ΤΕΠΑΚ εντάχθηκε σε αυτή τη διαδικασία μετά από πρόσκληση από μερίδα εταίρων, που ξεκίνησε μετά από προσωπική γνωριμία και συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο του υποφαινόμενου με ένα από τους πρυτάνεις των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων. Τα σώματα του πανεπιστημίου και ο Πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης, αναγνωρίζοντας τα τεράστια πλεονεκτήματα που δυνατόν να υπάρξουν από αυτή τη δραστηριότητα, όχι μόνο δέχθηκε να συμμετάσχει στη συμμαχία αυτή αλλά να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες που διεξάγονται στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας. Στη συμμαχία προτιμούμε να αναφερόμαστε σε πρωτοβουλία (initiative) αντί σε πρόγραμμα. Τα πλεονεκτήματα από αυτή τη συμμετοχή είναι η εξωστρέφεια, η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα πανεπιστήμιο μεγάλων διαστάσεων, η δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα μεγάλου μεγέθους (ήδη έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα πρώτα ερευνητικά κέντρα του Eut+), η δυνατότητα των φοιτητών να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλο Ευρωπαϊκό ίδρυμα, η δυνατότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού να διδάσκει σε άλλο συνεργαζόμενο ίδρυμα, η δυνατότητα των φοιτητών να πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση σε φορείς που συνεργάζονται με τους εταίρους μας, και πάρα πολλά άλλα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ένα μικρό πανεπιστήμιο όπως το δικό μας, που είναι και το μικρότερο από τους εταίρους σε αριθμό φοιτητών. Φυσικά όλα τα πιο πάνω είναι αμφίδρομα, αφού όχι μόνο θα στέλνουμε φοιτητές αλλά και θα δεχόμαστε φοιτητές από τους εταίρους μας. Γενικά η συμμετοχή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη συμμαχία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση του και τη δυνατότητα του να αναπτύσσει συνεργασίες υψηλού κύρους με πανευρωπαϊκή απήχηση.

Ποια άλλα πανεπιστήμια λαμβάνουν μέρος;

Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια είναι:

  • Darmstadt University of Applied Sciences (Germany)
  • Riga Technical University (Latvia)
  • Technological University Dublin (Ireland)
  • Technical University of Sofia (Bulgaria)
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus University of Technology (Cyprus)
  • Technical University of Cartagena (Spain)
  • Technical University of Cluj-Napoca (Romania)
  • University of Technology of Troyes (France)

Ποια είναι τα οφέλη για τον ίδιο το φοιτητή;

Τα οφέλη είναι η δυνατότητα των φοιτητών να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλο Ευρωπαϊκό ίδρυμα και να πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση σε φορείς που συνεργάζονται με τους εταίρους μας. Επίσης το ότι θα έχουν στην τάξη τους και αριθμό φοιτητών από άλλα πανεπιστήμια βοηθά στην εξωστρέφεια και τη γνωριμία με άλλους φοιτητές της ίδιας περίπου ηλικίας. Φοιτώντας στο ΤΕΠΑΚ και μέσω του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, μόλις αυτό γίνει εφικτό από την εθνική νομοθεσία, οι φοιτητές μας θα λαμβάνουν Ευρωπαϊκό Πτυχίο με πολλαπλά οφέλη για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ποια είναι η μέθοδος διδασκαλίας;

Κυρίως δια ζώσης, αλλά δεν αποκλείεται και η υβριδική μέθοδος. Τα προγράμματα σπουδών του EUt+ έχουν στο επίκεντρο τους φοιτητές. Σύντομα, οι φοιτητές μας θα έχουν την δυνατότητα να φοιτούν και να επιλέξουν μαθήματα σε μία ή περισσότερες Πανεπιστημιουπόλεις ανάλογα με το εξατομικευμένο ακαδημαϊκό τους ενδιαφέρον. Αυτόματα, θα εκτεθούν στις καταλληλότερες μεθόδους διδασκαλίας ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο τους, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου προσφέρεται. 

Ποιοι είναι οι βασικοί Στόχοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μέχρι το 2023

Στο τέλος του 2023 τελειώνει η πρώτη φάση αυτής της προσπάθειας. Το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουμε καταθέσει την πρόταση για την δεύτερη φάση. Σε αυτή την πρώτη φάση η κύρια δραστηριότητα είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί όλοι οι εταίροι, κάτι που ήδη το έχουμε πετύχει αφού έχουμε ήδη ιδρύσει τα πρώτα ερευνητικά κέντρα, τα πρώτα clusters που είναι κοινά εξάμηνα διδασκαλίας για ανταλλαγές φοιτητών και κάναμε και αρκετές κινητικότητες, όχι όσες θα θέλαμε να κάνουμε λόγω των προβλημάτων με την πανδημία. Επίσης δημιουργήσαμε το κοινό γραφείο κινητικότητας, κοινό γραφείο έρευνας, κοινό γραφείο σπουδών και πολλά άλλα.

Είδαμε ότι η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα που φέρνουν κοντά τους φοιτητές. Οι Κύπριοι φοιτητές εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία;

Ναι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς φοιτητές. Αυτό θα ενισχυθεί όταν επιστρέψουν οι πρώτοι φοιτητές που κάνουν μέρος των σπουδών τους με τους εταίρους και θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για άλλους να ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Πρόσφατα συνάδελφος καθηγητής από το τμήμα των πολιτικών μηχανικών πήγε με την τάξη του στον εταίρο μας στην Γερμανία, όπου πραγματοποίησαν μέρος της διδασκαλίας του μαθήματος του, έκαναν επίσκεψη και πειράματα στα εργαστήρια του πανεπιστημίου και επισκέφτηκαν εργοτάξια στην περιοχή, με προφανή πλεονεκτήματα για τις σπουδές τους. Οι φοιτητές έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και σε ιδία συνάντηση που είχα μαζί τους μετά την επιστροφή τους, ήταν όλοι κατενθουσιασμένοι από αυτή την επίσκεψη και τα οφέλη της.

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης