Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΣάββας Σάββα: ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σάββας Σάββα: ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έχει ταυτίσει το όνομα του με τις πρωτοποριακές ιδέες που προώθησε μέσα από την δράση που ανέπτυξε υπηρετώντας για σειρά ετών από διάφορα πόστα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατάφερε να προωθήσει στην πράξη αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών Αρχών πολύ πριν την περιβόητη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Photography and credits Yvonne Zachariou

Είναι ο άνθρωπος που πέτυχε μέσα από σεμινάρια και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις, να αλλάξει νοοτροπίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να απαλλαγούν οι κοινοτάρχες από την νοοτροπία  του «μουχτάρη» και να κατανοήσουν την σημασία των δικαιωμάτων, των ευθυνών και των υποχρεώσεων που εμπεριέχει ο ρόλος του Προέδρου μιας τοπικής Αρχής.

Limassol Today - Dsc09342

Είτε ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Άλασσας και του Συμπλέγματος Κούρρη-Ξυλούρικου, είτε ως Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και της Παγκύπριας Ένωσης,ο Σάββας Σάββα άφησε, κατά γενική ομολογία, έντονο το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, η μαχητικότητα του, δεν περιορίζεται στην ανάδειξη και την αναζήτηση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων των συνταξιούχων κοινοταρχών, ως Πρόεδρος της Ένωση τους αλλά συνεχίζει να εκφράζεται έντονα και μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις με επίκεντρο πάντα ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματική λειτουργία και την προοδευτική εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Limassol Today - Img 5720

Σε συνέντευξη του στο Limassol today, ο Σάββας Σάββα μοιράζεται τις εμπειρίες του αλλά και το όραμα που συνεχίζει να έχει για την ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Limassol Today - Dsc09337 2

Δέκα και πλέον χρόνια, ενεργούς δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τι σου έχει μείνει αφότου αποχώρησες;

«Η εμπειρία μου ως κοινοτάρχης της μικρής Άλασσας και Πρόεδρος του Συμπλέγματος Κούρρη-Ξυλούρικου αλλά και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, δημιούργησε ένα ατέλειωτο έρωτα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και δεν μπορεί να είναι αλλιώς για ένα άνθρωπο που έχει όραμα, που τον ενδιαφέρει η καινοτομία και η πραγματική  ευημερία αλλά και η… τρέλα της ανάπτυξης και της διεύρυνσης του ορίζοντα των ενδιαφερόντων και των δράσεων αλλά και της πολιτιστικής επιμόρφωσης αυτών που ηγούνται μιας τοπικής κοινωνίας».

Limassol Today - Dsc09282 2

Να θυμίσουμε ότι όταν εκλέγηκε για πρώτη φορά κοινοτάρχης, ξεκίνησε σε πρώτη φάση και δημιούργησε την πρώτη συμλεγματοποίηση κοινοτήτων παγκύπρια με τις κοινότητες Άλασσα, Μονάγρι, Δωρός, Συλίκου, Άγιος Γεώργιος και Λάνια ενώ στα δύο χρόνια, το σύμπλεγμα διευρύνθηκε με την ένταξη και των κοινοτήτων Απαισιάς, Λιμνάτι, Καπηλειό, Άγιος Μάμας, Κορφή και Τριμίκλινη. Χωριά στην ίδια γεωγραφική περιοχή, με τον ίδιο χαρακτήρα, με ιστορία και παράδοση στην κουμανταρία αλλά ταυτόχρονα και με τα ίδια προβλήματα

Limassol Today - Img 5732

«Με αυτή την συμπλεγματοποίηση θα έλεγα ότι καταφέραμε να λειτουργήσουμε σαν ένας μεγάλο αγροτικός δήμος αφού είχαμε μια έντονη κοινή δραστηριότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς, πετυχαίνοντας να έχουμε περισσότερη και πιο ουσιαστική αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος, επιλύοντας προβλήματα που κάθε κοινότητα από μόνης της δεν θα μπορούσε να καταφέρει».

Limassol Today - Dsc09294 2

Και πράγματι, στα χρόνια της θητείας του Σάββα Σάββα, οι κοινότητες της Λεμεσού έκαναν βήματα εκσυγχρονισμού, ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία, γνώρισαν μια σημαντική αναβάθμιση ενώ οι κοινοτάρχες της επαρχίας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου, να συμμετέχουν σε συνέδρια, να έρθουν σε επαφή και να πάρουν εμπειρίες από τοπικές Αρχές άλλων χωρών και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν συνεργασίες μέσα από αδελφοποιήσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές και άλλες κοινές δράσεις.

Limassol Today - Img 5723

«Όλα αυτά τα χρόνια, 2002-2010, ήταν μια μεστή και παθιασμένη περίοδος της ζωής μου γιατί είχα όραμα και μπορούσα να δω πιο μακριά και πίσω από τον τοίχο… Είχα τρέλα να δημιουργώ καταστάσεις οι οποίες ξέφευγαν από τα τετριμμένα αλλά σίγουρα λειτουργούσαν εποικοδομητικά για τις τοπικές κοινωνίες…».

Limassol Today - Dsc09335 2

Πώς εισπράττεις σήμερα αυτές τις καινοτομίες που είχες προωθήσει;

«Αυτό που εισπράττω σήμεραείναι η εκτίμηση των συναδέλφων κοινοταρχών οι οποίοι σε συναντήσεις μας μιλούν για την χρυσή εποχή που ένιωθαν περήφανοι για το πόστο που είχαν στην κοινότητα τους.  Σήμερα αισθάνονται ότι κάτι άλλαξε, κάπου έχει χαθεί η φωνή τους, ότι έχει ξεφτίσει η σοβαρή αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες και τους λειτουργούς του  κεντρικού κράτους και γενικότερα από την κυβέρνηση».

Limassol Today - Dsc09347 2

Μετά την αποχώρηση κι αφού υπηρέτησες για κάποια χρόνια και στην εκπαίδευση, αισθάνεσαι να σου λείπει η άμεση εμπλοκή στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Σίγουρα μου έλειψε γιατί μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά όταν είσαι πρόεδρος σε μια ομάδα τοπικών κοινωνιών, νιώθεις ότι μπορείς εύκολα να πείσεις την ομάδα σου, να την εμπνεύσεις, να της μετουσιώσεις το όραμα σου και να αγωνιστείτε από κοινού για τον ίδιο στόχο, μακριά από κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα».

Limassol Today - Img 5721

Σκέφτεσαι να επανέλθεις;

«Το κάθε πράγμα στον καιρό του… Θεωρώ ότι έχω αρκετή εμπειρία για να είμαι χρήσιμος κάπου χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι σκέφτομαι πως για να προσφέρω θα πρέπει να έχω κάποιο πόστο.

Σίγουρα μου λένε αρκετοί κοινοτάρχες, οργανωμένοι φορείς αλλά και απλοί πολίτες με τους οποίους συνεργαστήκαμε και συνδημιουργήσαμε, ότι θα ήταν χρήσιμο να γυρίσω πίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις σκέψεις μου».

Ένας ατέλειωτος έρωτας με την Άλασσα

Δηλώνοντας ερωτευμένος με την Άλασσα η οποία σέρνει πίσω της μια ιστορία χιλιετιών (εξ΄ ου και ο αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει στα βόρεια του φράγματος του Κούρρη), ο Σάββας Σάββα αναφέρεται στις προσπάθειες που είχαν γίνει επί προεδρίας του για ανάδειξη του ιστορικού χώρου ο οποίος, όπως τονίζει, αποτελούσε ένα μεγάλο περιφερειακό κέντρο που λειτουργούσε και ως σταθμός όπου ελέγχονταν όλα τα φορτία χαλκού που  έφευγαν από την περιοχή του Τροόδους Εδώ υπάρχει όμως και το δεύτερο μεγαλύτερο ανάκτορο της ύστερης εποχής του χαλκού. Παρόλη όμως την σημασία του, ο αρχαιολογικός χώρος της Άλασσας έχει εγκαταλειφθεί, ερήμωσε αλλά κανενός δεν ιδρώνει τα αυτί.

Limassol Today - Dsc09311 2

Του έχει μείνει απωθημένο όμως και το γεγονός ότι η κοινότητα της Άλασσας, θυσιάστηκε για να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, χωρίς η περιοχή και οι κάτοικοι να επωφεληθούν όπως θα έπρεπε.

Limassol Today - Img 5716

Σκέφτεσαι τρόπους για την ανάδειξη της διαχρονικής σημασίας της Άλασσας;

«Φανταστείτε ότι από τον Κούρρη υδρεύεται και αρδεύεται όλη η Κύπρος ενώ η Άλασσα δεν έχει πάρει σταγόνα ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει κάποια έκταση, την στιγμή που πριν την μετακίνηση του, το χωριό διέθετε εκατοντάδες στέμματα με εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες.

Limassol Today - Img 5727

Μετά και από παρότρυνση κυρίως κάποιων νέων ανθρώπων, αποφασίσαμε την δημιουργία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Άλασσας με σκοπό την ανάδειξη της σημασία της κοινότητας αλλά και την διεκδίκηση, παράλληλα με την Τοπική Αρχή, όλων όσα δικαιούται η περιοχή και οι κάτοικοι. Η αρχή αυτής της δραστηριοποίησης, ξεκίνησε ήδη με την συλλογή υλικού, μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες για την συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Άλασσα 100 χρόνια» κι αυτό επειδή το 1922 θεωρείται ορόσημο στην έναρξη δημιουργίας του πρώτου οικισμού μετά από εγκατάλειψη της περιοχής για πολλούς αιώνες».

Το όραμα για την αξιοποίηση του φράγματος Κούρρη

Αναφερόμενος ειδικότερα στο φράγμα και στις απαγορεύσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνει ότι «τότε που τέθηκαν τα μέτρα ίσως να μην είχαμε επαρκή γνώση του τι σημαίνει να έχεις δίπλα σου ένα φράγμα.  Υπό τον φόβο και τον πανικό του Τμήματος Υδάτων που δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί και να διασφαλίσει την ποιότητα νερού, προχώρησαν στην αρπαγή όλη της περιουσίας των κατοίκων και την μετέτρεψαν σε Ζώνη 3 όπου δεν επιτρέπεται κανενός είδους ανάπτυξη και αξιοποίηση. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουν περάσει από τότε σχεδόν 40 χρόνια και όλοι εκείνοι που είχαν περιουσίες στην περιοχή και είδαν τα σπίτια τους να διαλύονται για να γίνει το φράγμα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, παραμένουν καταδικασμένοι».

Limassol Today - Dsc09301 2

Πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το φράγμα και η γύρω περιοχή;

«Πρέπει το κράτος να αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν. Σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχουν τεχνητές λίμνες και φράγματα πλαισιώνονται από κάποιες αναπτύξεις που συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον και εξυπηρετούν τον κόσμο.

Limassol Today - Dsc09287 2

Εμείς είχαμε εισηγηθεί από το 2008 στο Τμήμα Δασών να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ποδηλατόδρομους, παιδότοπους, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συναφείς υποδομές που θα εξυπηρετούσαν όλη την Λεμεσό η οποία πάσχει από την έλλειψη τέτοιου είδους αναγκαίων υποδομών. Το θέμα όμως προσέκρουσε στην ψυχρή άρνηση του Τμήματος Υδάτων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα η περιοχή μια απαράδεκτη εικόνα, με το ανεξέλεγκτο ψάρεμα, την απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων μέσα στο φράγμα και στις όχθες και γενικότερα να μετατρέπεται η ευρύτερη περιοχή σε σκουπιδότοπο.

Limassol Today - Dsc09309 2

Έχουμε τους κωπηλάτες των διαφόρων ομίλων που χρησιμοποιούν το φράγμα χωρίς όμως να τους έχουμε τις αναγκαίες υποδομές και αναγκάζονται να στεγάζουν τις ανάγκες τους σε πρόχειρα εμπορευματοκιβώτια και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Ούτε το Τμήμα Υδάτων ούτε καμιά άλλη αρμόδια Αρχή ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει αυτούς τους αθλητές, αντίθετα βρίσκονται συνέχεια υπό δίωξη.

Limassol Today - Dsc09318 2

Αν δεν αλλάξει κουλτούρα το Τμήμα Υδάτων, η Άλασσα και η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε μια κατεστραμμένη  περιοχή η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα περιβαλλοντικό παράδεισο, όχι μόνο για την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού αλλά για όλη την Κύπρο».

Χρήστος Χαραλάμπους
Photo © Yvonne Zachariou

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης