Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΣταύρος Χριστοφόρου: Στην Κύπρο ακόμη περιμένουμε τις μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

Σταύρος Χριστοφόρου: Στην Κύπρο ακόμη περιμένουμε τις μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

Στην Ευρώπη ήδη αποθηκεύουν σε μπαταρίες την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τον ήλιο, στην Κύπρο είμαστε και πάλι ένα βήμα πίσω. Ο Γενικός Διευθυντής της Conercon Energy Solutions, Σταύρος Χριστοφόρου ψέγει τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων φορέων του τομέα των ΑΠΕ, εκτιμώντας πάντως ότι δεν αργεί η στιγμή που θα έρθει και στη χώρα μας η λύση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέντευξη του στο Limassol Today, ο επικεφαλής μίας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα στην Κύπρο βλέπει μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος οικιακών και εμπορικών καταναλωτών στη χρήση ηλιακής ενέργειας, την οποία αποδίδει στις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού. Ο κύριος Χριστοφόρου εκτιμά ότι το διεθνές κόστος παραγωγής ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί μονόδρομο.

Συνέντευξη στη Ζωή Τηλεγράφου
Photography credits Yvonne Zachariou
Γιατί δεν έχει κάθε στέγη στην Κύπρο φωτοβολταϊκά συστήματα; Η Κύπρος, μια χώρα πλημμυρισμένη από ήλιο, θα έπρεπε να πρωτοπορεί στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Τι πάει λάθος και εξακολουθεί να μένει πίσω στους στόχους σε ότι αφορά τις ΑΠΕ;

Η Κύπρος λόγω της ηλιοφάνειας της θα έπρεπε να πρωτοπορεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά αντί αυτού είμαστε από τις τελευταίες χώρες σε κατάταξη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κυριότερος λόγος κατά την άποψη μου είναι ότι στα αρχικά στάδια της προσπάθειας για ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε δεν πίστεψαν στο όφελος και στην προοπτική, είτε δεν έδωσαν την προσοχή και δέσμευση που χρειαζόταν. Στην πορεία αυτό άλλαξε, και ειδικότερα τα τελευταία 3 χρόνια βλέπουμε μια αλλαγή από τους εμπλεκόμενους (κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικός τομέας) για το θέμα, καθώς παρατηρείται προώθηση με διάφορες ενέργειες και κρατικές επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες οικιακών καταναλωτών. Επίσης, έχουμε την έντονη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους στόχους που θέτει σε κάθε χώρα-μέλος σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Πρόσφατα αρμόδιος φορέας ανέφερε ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι η αδυναμία χρήσης μπαταριών για αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Πόσο μακριά είμαστε από μια τέτοια λύση;

Η λύση σχετικά με την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκε και θα αποτελέσει το μέλλον. Δεν είναι πολύ μακριά η στιγμή που θα έρθει και στην Κύπρο. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές παγκοσμίως που ασχολούνται με αυτό τον τομέα επένδυσαν τεράστια ποσά για την εξέλιξη στη χρήση μπαταριών για αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, και χρησιμοποίησής της την ώρα που θα την έχει ανάγκη ο καταναλωτής. Στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις προωθούνται τα δύο τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Οι λύσεις υπάρχουν, η τεχνολογία έκανε άλματα προόδου, αλλά και σε αυτόν τον τομέα όπως γίνεται συνήθως στην Κύπρο, οι φορείς που έχουν την ευθύνη ανάπτυξης του τομέα αντιδρούν με πιο αργούς ρυθμούς και έτσι είμαστε ένα βήμα πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πώς αξιολογείτε το ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις/βιομηχανίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων; Σε ποια κατηγορία εντοπίζετε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γιατί;

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και από τις δύο κατηγορίες, λόγω της μεγάλης αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ που οφείλονται κυρίως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Τι μπορείτε να πείτε σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις που προβληματίζονται να προχωρήσουν λόγω του κόστους αυτών των συστημάτων;

Αν επιθυμούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, είτε στην επιχείρηση τους είτε στην κατοικία τους, μπορούν να το κάνουν μειώνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και ο μόνος άμεσος τρόπος να το πετύχουν αυτό είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Πόσα περίπου στοιχίζει ένα οικιστικό φωτοβολταϊκό σύστημα;

Το κόστος για την εγκατάσταση και συντήρηση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ανάλογο με το μέγεθος και τη δυνατότητα παραγωγής του. Συνήθως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης ενός μέσου μεγέθους συστήματος κυμαίνεται στα 3 με 4 χρόνια.

Το κράτος παρέχει αυτή την περίοδο οποιεσδήποτε διευκολύνσεις ή επιχορηγήσεις;

Το κράτος με διάφορα σχέδια επιχορηγήσεων για νοικοκυριά δίνει κίνητρα στους συμπατριώτες μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους. Τα σχέδια επιχορηγήσεων που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο είναι τα ακόλουθα:

  • Xορηγία €250 ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε υποστατικά οικιακών καταναλωτών που η άδεια οικοδομής της οικίας τους εκδόθηκε πριν την 01/01/2017.
  • Xορηγία €500 ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.000 για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε υποστατικά οικιακών καταναλωτών στην ύπαιθρο από κάποιο υψόμετρο και πάνω που η άδεια οικοδομής της οικίας τους εκδόθηκε πριν την 01/01/2017.
  • Xορηγία €750 ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750.

Επίσης οι τράπεζες προσφέρουν δανειοδοτικά σχέδια για την χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και έτσι με αυτό τον τρόπο βοηθούν τα νοικοκυριά και τους παρέχουν και επιπρόσθετο κίνητρο.

Τι πρέπει να έχει υπόψη του κάποιος – είτε ιδιώτης είτε επαγγελματίας – ο οποίος ενδιαφέρεται για να εγκαταστήσει φωτοβολταικό σύστημα;

Αρχικά πρέπει να επικοινωνήσει με εταιρεία που ασχολείται με τον τομέα αυτό για να υπολογιστεί σωστά το μέγεθος και η δυναμικότητα του συστήματος που μπορεί να εγκατασταθεί. Για τη διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ανάγκη για  κατανάλωση σε kWh. Δεδομένου ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε ετήσια βάση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας μετά τον ετήσιο συμψηφισμό δεν αποζημιώνεται, η ετήσια παραγόμενη ενέργεια από το σύστημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. Εκτίμηση της κατανάλωσης μπορεί να γίνει από τους υπάρχοντες λογαριασμούς της ΑΗΚ. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί και να υπολογιστεί πιθανή μελλοντική αύξηση ή μείωση της κατανάλωσης.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του όταν θα αποφασίσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα είναι η επιλογή της σωστής εταιρείας που θα εγκαταστήσει το σύστημα, η οποία θα πρέπει να διαθέτει την αναγκαία εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί η ποιότητα των προτεινόμενων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, τα χρόνια εγγύησης που προσφέρουν οι κατασκευαστές και το πραγματικό κόστος του συστήματος που υπολογίζεται σε σχέση με το σύνολο της ισχύος του συστήματος σε Watt.

Πώς επηρέασε την Conercon Energy Solutions η πανδημία;

Η πανδημία επηρέασε όπως ήταν φυσικό και την δική μας εταιρεία, όπως όλες τις εταιρείες της Κύπρου, στον τρόπο λειτουργίας της. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν επηρέασαν τις διακινήσεις του προσωπικού μας καθώς και την ομαδική εργασία. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των Lock-down που είχαν επιβληθεί, της αύξησης του κατ’ οίκων χρόνου και κατ’ επέκταση της αύξησης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στη ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες γιατί, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι ο μόνος τρόπος για ένα νοικοκυριό να μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και επομένως να μειώσει άμεσα και τον προϋπολογισμό του.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη χρονιά και ποιες προοπτικές διαβλέπετε;

Ο κυριότερος στόχος μας είναι πείσουμε τους συμπατριώτες μας σχετικά με το όφελος που έχουν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις οικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους. Με τη λειτουργία του συστήματος μειώνουν άμεσα το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σε μακροπρόθεσμη βάση, κάτι πολύ σημαντικό αφού, όπως φαίνεται, το κόστος παραγωγής ενέργειας θα ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, υπάρχει και το ευρύτερο όφελος για όλη την κοινωνία, αφού η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δίνει ανάσες και στο περιβάλλον που τόσο έχει καταπονηθεί τα τελευταία χρόνια.

Photo © Yvonne Zachariou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης