Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΣυνεντεύξεις από μετανάστριες γυναίκες και παιδιά της Λεμεσού (VIDEO)

Συνεντεύξεις από μετανάστριες γυναίκες και παιδιά της Λεμεσού (VIDEO)

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε η 12η διοργάνωση της Επιλογής «Μουσικά Αποτυπώματα - Μιά πόλη για όλους» που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2022.

Η πρωτοφανής συμμετοχή – πέραν των 30 χωρών και φορέων – και η μαζική ανταπόκριση του κόσμου που κατέκλυσε την όμορφη, ανακαινισμένη Πλατεία της Αναγέννησης, δικαίωσε τόσο την επιλογή του χώρου αλλά πολύ περισσότερο επιβεβαίωσε την ανάγκη τέτοιων διαπολιτισμικών διοργανώσεων που φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους, λαούς και πολιτισμούς. 

Αυτή η ευκαιρία να συναντηθούν οι περισσότεροι λαοί που ζουν στη Λεμεσό, σε ένα δημόσιο χώρο, να μαγειρέψουν, να κεράσουν, να δοκιμάσουν, να συνυπάρξουν, να αντιληφθούν ότι το βίωμα του τόπου είναι ένα, ή πρέπει να είναι ένα είχε μεγάλη σημασία.

Είχε νόημα και συμβολισμό κυρίως την εποχή που ζούμε όπου εκατομμυρια πρόσφυγες, μετανάστες και εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους πατρίδες, σπίτια, οικογένεια, καριέρες, αξιοπρέπεια. Ο πόλεμος είναι ένα βίωμα απάνθρωπο, κοινό για δεκάδες λαούς. Ο πόλεμος είναι μια συνθήκη που έχει κοινό παρονομαστή την αποκοπή από όσα οι άνθρωποι αγαπούν. Η συνθήκη της ειρήνης πρέπει να είναι κανονικότητα για όλους. Πολλαπλάσια δύσκολο για γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν έθιμα, τρόπο ζωής, πολιτιστικές κουλτούρες, γλώσσα επικοινωνίας και ζωή.

Σε αυτές τις μικρές συνεντεύξεις, γυναίκες και παιδιά μας μιλούν για το πως ζουν στην Κύπρο, εάν αγκαλιάστηκαν από τους Λεμεσιανούς, αν τα παιδιά δέχθηκαν ρατσισμό στο σχολείο, οι γυναίκες στην τοπική κοινωνία αν βρήκαν φιλίες, αποδοχή, αν υιοθέτησαν τον Κυπριακό τρόπο ζωής, αν συνεχίζουν τον τρόπο ζωής της πατρίδας τους, αν η συνθήκη ενός ειρηνικού παρόντος εδώ τους έγινε βάλσαμο, αν η νοσταλγία τις ταλαιπωρεί, αν τα παιδιά παίζουν με κυπριόπουλα, αν μαγειρεύουν τα δικά τους φαγητά ή τα δικά μας, αν η ζωή τους απέκτησε υβριδικά χαρακτηριστικά μιας σύμπλεξης της δικής τους κουλτούρας με τη δική μας.

Οι ευκαιρίες γνωριμίας με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό  των  πολλών και διαφορετικών εθνοτήτων που  ζουν  και μοιράζονται την ίδια πόλη είναι δυστυχώς σπάνιες στον τόπο μας.

Η ευκαιρία των συμμετεχόντων χωρών να αναδείξουν τον πολιτισμό τους μέσα από τη μουσική, το χορό και τα παραδοσιακά τους εδέσματα, έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά και ειδικά τα παιδιά στα οποία ήταν αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση.

Με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα παιδιά απόλαυσαν το απόγευμα τους συμμετέχοντας στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παίζοντας στο πάρκο και δοκιμάζοντας τις λιχουδιές που προσφέρονταν σε όλους δωρεάν, γνωρίζοντας και εκτιμώντας παράλληλα την αξία και τον πολιτισμό κάθε ξεχωριστής χώρας, σε ένα κόσμο που όλοι είμαστε διαφορετικοί και θα έπρεπε όλοι να είμαστε ίσοι.

H Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή πολύ συνειδητά, εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει μέσα από τις δράσεις της, και ειδικότερα μέσα από τα «Μουσικά Αποτυπώματα», αυτή την ευκαιρία των πολυεθνικών συνάξεων. Και κάθε φορά αυτό το συναπάντημα μετατρέπεται σε γιορτή που κάνει τους ανθρώπους πιο ανοικτούς, πιο χαρούμενους.

Στους χαιρετισμούς τους  προς την εκδήλωση η Πρόεδρος της Επιλογής Τατιάνα Τσιέττη, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων Νένατ Μπονγκτανοβιτς τόνισαν την σημασία αυτών των διοργανώσεων οι οποίες φέρνουν κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς.

Στην φετινή εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των πιο κάτω χωρών και φορέων: Αιθιοπία, Βουλγαρία, Βιετνάμ, Γεωργία, Ελλάδα, Κούβα, Κύπρος, Λίβανος, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σερβία, , Φιλιππίνες, Λατινοαμερικάνικη κοινότητα (Μεξικό, Παναμάς, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία), Κυπρο-Ουγγρικός Σύνδεσμος, Aliance Francaise, Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόφιλος», Κυπρο-Ρουμανικός Σύνδεσμος, Κυπριακή Οργάνωση Ρομά, ΚΙΣΑ, ΑΓΑΠΗ, ΚΕΠΑΚΥ, Μουσική Πολυχρωμία, Limassol Inercultural Νetwork, L. I. T. C. Russian-English Private School, Οργανισμός Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων.

Ευχαριστίες στους χορηγούς  ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και  Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ, στη συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων στη στήριξη του  Δήμου Λεμεσού και των εταιρειών ΛΟΕΛ και  ΕΤΚΟ και στους Χορηγούς Επικοινωνίας Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos TV, και Limassol Today.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές της Επιλογής που έγιναν ένα με τους υπηκόους των χωρών και οργανισμών που συμμετείχαν και συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης