Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΣυνέντευξη με τη Γεωργία Dötzer, για το φεστιβάλ σύγχρονου χορού 2023 στο...

Συνέντευξη με τη Γεωργία Dötzer, για το φεστιβάλ σύγχρονου χορού 2023 στο Rialto

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του θέατρου Ριάλτο

Αγαπητή Γεωργία, 24 χρόνια μετά , το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού όχι μόνο εξελίσσεται και μεγαλώνει αλλά αποτελεί το γεγονός για το οποίο αδημονούν οι λάτρεις του χορού είτε συμμετεχουν ως πρωταγωνιστές είτε ως θεατές. Tι να αναμένουμε στο φετινό Φεστιβάλ;

24 χρόνια είναι όντως πολλά  και μια διοργάνωση δεν μπορεί παρά να αλλάζει και εξελίσσεται. Έτσι και το φεστιβάλ αυτό, ενώ άρχισε ως μια συνεργασία της Πολιτείας και των αντιπροσωπειών των χωρών που βρίσκονται εδώ, των Πρεσβειών δηλαδή, διευρύνθηκε στην πορεία, διαφοροποιώντας τον τρόπο επιλογής και πρόσκλησης των παραστάσεων που φιλοξενεί. Η φετινή επιτροπή επιλογής,  την οποία αποτελούσαν οι διακεκριμένοι κύπριοι χορογράφοι Λία Χαράκη, Χάρης Κούσιος καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών, δηλαδή του Υφυπουργείου Πολιτισμού -Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο, επέλεξε σημαντικές προτάσεις  της σύγχρονης χορογραφίας.

Οι θεατές μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έξι παραστάσεις στη Λεμεσό και δύο στη Λευκωσία από σημαντικούς σύγχρονους χορογράφους όπως ο Ελβετός Philippe Saire που έρχεται με δύο χορογραφικές δουλειές του, η μια εκ των οποίων για παιδιά, η Κύπρια χορογράφος Alexandra Waierstall με μια παράσταση που διερευνά θέματα δημιουργίας εν καιρώ κοινωνικού αποκλεισμού, η Inbal Pinto από το φημισμένο Suzanne Dellal Centre στο Ισραήλ, οι Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero που παρουσιάζουν ένα έργο εμπνευσμένο από τα μοιρολόγια της Ηπείρου, ο κουήρ χορογράφος και περφόρμερ Yiotam Peled και η Tabea Martin με μια παράσταση που επικεντρώνεται στο εφήμερο και την παροδικότητα. 

Συγκρίνοντας το δικό μας φεστιβάλ σε σχέση με αντίστοιχα φεστιβάλ άλλων χωρών, φιλοξενώντας φέτος  7 παραγωγές από πέντες χώρες,δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ό’τι αφορά την πολυεθνικότητα του και τον πλουραρισμό καλλιτεχνικών προτάσεων. Έτσι δεν είναι; 

Ο πλουραλισμός και η πολυμορφία των παραστάσεων είναι δίπλα από την καλλιτεχνική αξία και τη θεματολογία, επίσης σημαντικά κριτήρια για τον προγραμματισμό ενός φεστιβάλ. Η επιτροπή, η οποία προτείνει και η ίδια αλλά και επιλέγει μέσα από δεκάδες προτάσεις, ασφαλώς και στοχεύει σε ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει εύρος και ποικιλία σε θέματα, σε προσεγγίσεις και τεχνικές.  

Εκείνο που διαφοροποιεί το δικό μας φεστιβάλ από αντίστοιχα του εξωτερικού είναι η κλίμακα, αφού πρόκειται για μια μικρή διοργάνωση με περιορισμένα κονδύλια.  Παρόμοια φεστιβάλ στο εξωτερικό διαθέτουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό που τους επιτρέπει και περισσότερες ομάδες και περισσότερες δράσεις. Ωστόσο είμαστε περήφανοι γιατί το Φεστιβάλ έχει πετύχει στα χρόνια που λειτουργεί να ελκύσει και να παρουσιάσει εξαιρετικά σημαντικές ομάδες και χορογράφους στο Κυπριακό κοινό.

Kάνοντας μια ανασκόπηση στις παραστάσεις πέρα από το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, οι θεματικές που καταπιάνονται οι χορογράφοι φαίνεται να προσπαθούν να βοηθήσουν τους θεατές τους στο να μπορέσουν να αποδράσουν από τους διάφορους κοινωνικούς περιορισμούς δραπετεύοντας πρωτίστως από τους δικούς τους εγκλεισμούς. Μίλησε μας λίγο για αυτό. 

Δεν είμαι σίγουρη αν αυτές οι προτάσεις στοχεύουν να παράσχουν βοήθεια στον θεατή. Σίγουρα τον τοποθετούν  απέναντι σε ζητήματα και περιορισμούς. Ευρύτερα η σύγχρονη τέχνη αντανακλά τις προκλήσεις και τους κραδασμούς της κοινωνίας στην οποία δημιουργείται. Έτσι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με τον σύγχρονο χορό.  Σε κάποιες από τις χορογραφικές προτάσεις φέτος υπάρχει ένας εντονότερος διάλογος με την εικόνα, τις εικαστικές τέχνες, την τεχνολογία. Ταυτόχρονα τίθενται ερωτήματα που σχετίζονται με τον χώρο, τον χρόνο, το σώμα, το υποσυνείδητο, την απώλεια,τη θνητότητα αλλά και την αθανασία. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη μας παράσταση, το Hocus Pocus, μια από τις λίγες παραστάσεις σύγχρονου χορού που απευθύνεται σε νεαρούς θεατές( 7 χρονών +) η οποία μέσω της εικόνας, αφήνει τα παιδιά να δημιουργήσουν  τη δική τους ιστορία.

To Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού κατάφερε ως ένας μακροχρόνιος θεσμός πλέον να κάνει αυτό που επιθυμούν και οι υπόλοιπες Τέχνες στο νησί να επιτύχουν- να συγκεντρώσουν κοινό από όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του νησιού και όχι μόνο άτομα που ασχολούνται με τον όποιοδηποτε τρόπο με τον χορό. Πώς έγινε αυτό εφικτό;

Τίποτα δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά η ανάπτυξη κοινού είναι μια αργή και βασανιστική διαδικασία, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ασφαλώς η συνέχεια, η συνέπεια και η σωστή οργάνωση του Φεστιβάλ για πολλά χρόνια έχει συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι το Θέατρο Ριάλτο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, των θεσμών του αλλά και του κοινού του. Ενδεχομένως να βοήθησε και το γεγονός ότι το Φεστιβάλ από την αρχή απευθύνθηκε σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, που συμπεριλαμβάνει και το πιο ειδικό κοινό, τους επαγγελματίες δηλαδή του χορού. 

Θα πρόσθετα όμως ότι το μεγαλύτερο εν δυνάμει κοινό του σύγχρονου χορού οφείλεται ασφαλώς και στις  πολλές σημαντικές διοργανώσεις χορού που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, αλλά και στους πολύ δραστήριους πυρήνες και δημιουργούς του τόπου μας που τα τελευταία είκοσι χρόνια κάνουν μια πολύ στοχευμένη και σπουδαία δουλειά.

Limassol Today - Georgia Dotzer 1 1

Κάθε φορά που μιλάμε με καλλιτέχνες υπάρχει μια γλυκόπικρη αίσθηση σε σχέση με τά όσα γίνονται και πόσα δεν έγιναν ακόμη με τις Τέχνες στην Κύπρο. Έχεις υπάρξει σε διάφορους χώρους εντός κι εκτός Κύπρου όπου οι καλλιτέχνες τυγχάνουν του σεβασμού που τους αξίζει. Από που πρέπει να αρχίσει η αλλαγή κατά την γνώμη σου;

Αναμφίβολα έχουν γίνει πολλά, γίνονται πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα παραπάνω. Δυστυχώς ο πολιτισμός δεν είναι υψηλά στην ατζέντα ούτε των πολιτικών, ούτε των κυβερνήσεων, αλλά τις περισσότερες φορές, ούτε των πολιτων. Λόγοι υπάρχουν πολλοί, δικαιολογίες επίσης, κάποιες λιγότερο και κάποιες περισσότερο τεκμηριωμένες. Η παιδεία, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα πρότυπα που καλλιεργούνται,  ασφαλώς και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επέτρεπαν  μια αλλαγή νοοτροπίας και πλεύσης… 

Είσαι αισιόδοξη ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους των τεχνών της Κύπρου να αισθάνθουν ότι δεν θα αποτελέσει ένα χώρο –αναρρωτήριο για τα προβλήματα των καλλιεχνών αλλα ένα φορέα επίλυσης σημαντικών προβλημάτων και προώθησης του κυπριακού ταλέντου έξω από τα σύνορα της Κύπρου;

Ασφαλώς η ίδρυση και λειτουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί. Για να επιλυθούν ωστόσο προβλήματα δεκαετιών, αλλά και για να δημιουργηθούν επιτέλους σύγχρονες δομές στήριξης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας, η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί τις προοπτικές και να επενδύσει στον τομέα του πολιτισμού. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν η Πολιτεία, οι Αρχές, ακόμα και η κοινωνία το σύγχρονο πολιτισμό, φοβάμαι ότι τα πράματα θα παραμείνουν δυστυχώς καθηλωμένα.

Limassol Today - Image 3 1

Περισσοτέρα για το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού:  

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7ης και 29ης Ιουνίου 2023 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7ης και 29ης Ιουνίου 2023 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο, την πραγματοποίηση του 24ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Σιωπή και λέξεις, ήχοι και μουσική, σε ένα πανόραμα χορογραφικής δημιουργίας θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου μεταξύ 7 και 29 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του χορού ενώνεται ο μακρόκοσμος και ο μικρόκοσμος σ’ ένα τοπίο πλήρες αναμνήσεων, ονείρων και επιθυμιών.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου είναι o κορυφαίος θεσμός στον τομέα του σύγχρονου χορού του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος πραγματοποιείται από το 1998, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρωτοπόρες ομάδες χορού από το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην προώθηση του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου από χορευτικές ομάδες της Κύπρου και του εξωτερικού. Φέτος θα παρουσιαστούν ομάδες από την Κύπρο, το Ισραήλ, το Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Limassol Today - Image 3 2

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

7/6 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Ελβετία.

17:00 Hocus Pocus | Cie Phillippe Saire (45’) 7+

20:30 Vacuum | Cie Phillippe Saire (25’)

14/6 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας – Κύπρος.

20:30 A Line, a gaze, a horizon | Alexandra Waierstall (45’)

17/6 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Ισραήλ.

20:30 Living Room | Suzanne Dellal Centre | Inbal Pinto (60’)

19/6 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας – Βέλγιο.

21/6 Θεάτρο Ριάλτο, Λεμεσός – Βέλγιο.

20:30 Lamenta | Siamese Cie – Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero (75’)

27/6 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Γερμανία.

20:30 Migrena2x2 | Yotam Peled (45’)

29/6 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Ελβετία.

20:30 Forever | Tabea Martin (60’)

Το έργο που εκπροσωπεί την Κύπρο επιλέγηκε από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Δημιουργίας και Έρευνας στον Τομέα του Σύγχρονου Χορού – ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ 2022».

Εισιτήρια: €8 ανά παράσταση και €30 κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις παραστάσεις.

Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες στον τομέα του χορού.

Κατά τις ημέρες πραγματοποίησης του Φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό με επιστροφή.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης