Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΤελικά είναι ή δεν είναι sex town η Λεμεσός;

Τελικά είναι ή δεν είναι sex town η Λεμεσός;

«Απρόσμενες ήταν σχεδόν όλες οι αντιδράσεις που λάβαμε», μοιράζεται μαζί μας η ηθοποιός Αρίστη Σπύρου, που μαζί με τη χορεύτρια Έυη Καρσερά έχουν πραγματοποιήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα γύρω από την ιστορία της σεξουαλικής δραστηριότητας στην πόλη μας

Τον πολύ εύστοχο τίτλο «Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ;» φέρει η δουλειά που θα παρουσιαστεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Ιουνίου, στο παλιό Ξυδάδικο, στο κέντρο της παλιάς Λεμεσού.

Πρόκειται για μία lecture performance που έχει βασιστεί στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει από κοινού η ηθοποιός Αρίστη Σπύρου και η χορεύτρια Εύη Καρσερά, στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.22, που για δωδέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Η έρευνα έχει συγκεκριμένα επικεντρωθεί στη σεξουαλική δραστηριότητα της Λεμεσού από τη δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα και λίγα μόνο εικοσετράωρα πριν την παρουσίαση της δουλειάς στο Ξυδάδικο, η Αρίστη Σπύρου κλέβει λίγο από τον χρόνο της και μας μιλάει στο Limassol Today.

Παραμένει sex town η Λεμεσός, ποιο το συμπέρασμα από την ωραία σας έρευνα;

Η Λεμεσός τη δεκαετία του 80’ θεωρούνταν sex town, κι αυτό, σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, παραμένει και ισχύει ως φήμη μέχρι τις μέρες μας. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για το ουτοπικό σκηνικό που εμείς είχαμε στο μυαλό μας ξεκινώντας την έρευνα.

Επί της ουσίας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ποτέ δεν ήταν απολαυστική sex town η Λεμεσός, τουλάχιστον όχι για όλες τις υπάρξεις της πόλης, αφού πρόκειται για μια κατάσταση που αφορούσε κυρίως τους άνδρες.

Αντιστοίχως, με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει θα λέγαμε πως ούτε τότε, ούτε και σήμερα θα μπορούσαμε να δώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό στην πόλη μας.

Μια απρόσμενη αντίδραση που λάβατε κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας;

Απρόσμενες ήταν σχεδόν όλες οι αντιδράσεις που λάβαμε! Άλλα πράγματα νομίζαμε πως θα συναντήσουμε και τελικά άλλα ανακαλύψαμε. Προσωπικά νομίζω πως εκπλάγηκα περισσότερο από άτομα κοντά στην ηλικία μου που παραμένουν παρθένα. Δεν είναι κάτι που κρίνα φυσικά, ούτε λέω ότι είναι καλό ή κακό, να μην παρεξηγηθώ. Απλώς, δεν περίμενα να ακούσω τέτοιες απαντήσεις.

Πόσο σωστό θα ήταν να πούμε ότι στην εποχή μας λόγω του πολιτικά ορθού έχει επηρεαστεί δυσμενώς το φλερτ;

Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια  μεταβατική περίοδο και ενώ παλαιότερα οι άντρες ήταν αυτοί που θα «κυνηγούσαν» τις γυναίκες, στην πορεία το στερεότυπο άλλαξε και οι γυναίκες πλέον έχουν γίνει κι αυτές «κυνηγοί». Οι ρολόι επομένως κατά κάποιο τρόπο έχουν διαφοροποιηθεί. Στη συνέχεια έγινε ένα μεγάλο μπαμ με την έννοια της πολιτικής ορθότητας και κάπου τα πράγματα έχουν μπλοκάρει. Από τη μια. έχουμε την ελευθερία του λόγου, από την άλλη έχουμε το πολιτικά ορθό και καπου χάθηκε και το παιχνίδι του φλερτ. Υπάρχουν σίγουρα δεύτερες σκέψεις πριν κάθε απόφαση η κίνηση που θέλει να κάνει κάποι@. Άσε που με τα social media οι περισσότεροι θέλουν να το παίξουν “safe” κάνοντας απλά ένα follow και αν υπάρξει follow back το παιχνίδι αρχίζει.

Μήπως είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος και τα social media που κυρίως διαδραματίζουν ρόλο στην αλλαγή των συμπεριφορών;

Σίγουρα! Τα social media, οι ρυθμοί της καθημερινότητας και το άγχος αν θα βγει ο μήνας να πληρώσεις 700 ευρώ ενοίκιο έχουν όχι μόνο αλλάξει συμπεριφορές αλλά έχουν διαμορφώσει πια ολόκληρους χαρακτήρες! Ας είμαστε ειλικρινείς, με τον εαυτό μας τουλάχιστον. Αν δεν βγαίνω οικονομικά για καύσιμα, ενοίκιο, ρεύμα, φαγητό και οτιδήποτε θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης, συγνώμη αλλά προτεραιότητα μου θα είναι να δω πως να τα βγάλω πέρα χωρίς να πουλήσω το ένα μου νεφρό και μετά να δω ποτέ θα βάλω στο πρόγραμμα το φλερτ και το sex. Δυστυχώς. Άσε που η πορνογραφία έχει πάει σε πολύ άλλα επίπεδα. Πραγματικά! Σε βγάζει από τη δύσκολη θέση και τη διαδικασία του ψαξίματος για φλερτ ή απλά sex.

Θα υπάρχει διαδραστικότητα με το κοινό στην παράσταση; Τι θα δούμε στο Ξυδάδικο;

Ναι διαδραστικότητα θα υπάρξει, ας μην τρομάξουμε όμως το κοινό, μιας και είναι και το θέμα πικάντικο. Θα υπάρξει διαδραστικότητα σε μορφή ερωταπαντήσεων μετά την ολοκλήρωση της παράστασης. Δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω τι θα δείτε αλλά σίγουρα θα δείτε να συμβαίνουν πράγματα στη σκηνή. Θα είναι ένα πολυμορφικό περφόρμανς lecture.

Για πολλούς η Λεμεσός για χρόνια χαρακτηριζόταν από κατοίκους άλλων πόλεων ως «sex town». Άραγε σήμερα ευσταθεί αυτός ο τίτλος για την πόλη μας; Θα χαρακτηριζόταν σήμερα η Λεμεσός ως μια ερωτική και άκρως αισθησιακή πόλη; Έχουν αλλάξει οι επιθυμίες των ανθρώπων; Τι επιθυμούν πλέον τα σώματα; Και τέλος, ο κόσμος εξελίσσεται και απελευθερώνεται σεξουαλικά ή κυριαρχεί ο φόβος και η ντροπή για την πιο φυσική μας επιθυμία; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας με κοινό παρονομαστή την πόλη μας. Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ;

Limassol Today - Τελικα η Λεμεσός κάμνει σεξ Theyardresidency22

Δημιουργική ομάδα: Εύη Καρσερά και Αρίστη Σπύρου

11 και 12 Ιουνίου 2022

Ξυδάδικο – Γενεθλίου Μιτέλλα 34

ώρα: 20:30

Έξτρα παράσταση την Κυριακή 12, Ιουνίου στις 18:30

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 97719545, 99920779

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης