Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΕΠΙΣΤΗΜΗΑυτή η φορητή, ηλιακή συσκευή καθαρίζει το θαλασσινό νερό κατά παραγγελία

Αυτή η φορητή, ηλιακή συσκευή καθαρίζει το θαλασσινό νερό κατά παραγγελία

Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και μια νέα συσκευή αφαλατώνει το νερό και απομακρύνει τα βακτήρια και τους ιούς χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια.

Φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να μπορείτε να καθαρίζετε το νερό σας οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με μία συσκευή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι καίριας σημασίας για πολλούς στα εύπορα κράτη, είναι όμως για τα 785 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που, από το 2017, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Μια ομάδα ερευνητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης δημιούργησε μια φορητή συσκευή αφαλάτωσης χωρίς φίλτρα, η οποία χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό πεδίο που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια για να απωθεί φορτισμένα σωματίδια όπως το αλάτι, τα βακτήρια και οι ιοί.

“Όλοι οι δείκτες μας λένε ότι η λειψυδρία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για όλους λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας”

Αυτό δήλωσε στο Motherboard ο Junghyo Yoon, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σε ένα email.

“Δεν ελπίζουμε σε ένα δυσοίωνο μέλλον, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό”.

Η συσκευή είναι το αποτέλεσμα 10 ετών εργασίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το MIT. Ο Dr. Jongyoon Han, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης και καθηγητής Ηλεκτρολόγων και Βιολόγων Μηχανικών στο MIT, σκέφτηκε για πρώτη φορά την πόλωση συγκέντρωσης ιόντων (ICP), την τεχνική καθαρισμού στην οποία βασίζεται η συσκευή το 2012, και έκτοτε την έχει αναπτύξει για χρήση για αλμυρές άλμες από απόβλητα fracking και για υγρά που περιέχουν μη αλατούχους ρύπους και βαρέα μέταλλα.

Πηγήvice

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης