Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΕΠΙΣΤΗΜΗΗ Κύπρια Αθένα Βούργος νικήτρια σε διεθνή διαστημικό διαγωνισμό

Η Κύπρια Αθένα Βούργος νικήτρια σε διεθνή διαστημικό διαγωνισμό

Η εργασία που ανέπτυξε περιελάμβανε θέματα που κυμαίνονταν από το διαστημικό δίκαιο, τις γενικές τεχνικές πτυχές της εξερεύνησης του διαστήματος (π.χ. drones, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), έως τις διαστημικές κοινωνικοπολιτικές πτυχές των διεθνών σχέσεων.

Μια Κύπρια, η 18χρονη Αθένα Βούργος, επιλέγηκε ως μια από τους τέσσερις νικητές σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα το διάστημα που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Διαστημικής Γενιάς (Space Generation Advisory Council, SGAC) με τίτλο SEPG-AAE Dream Mission Call 2023.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στον διεθνή διαγωνισμό SEPG-AAE Dream Mission Call 2023 η κριτική επιτροπή επέλεξε τέσσερις διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο ως νικητές για να παρουσιάσουν την ερευνητική εργασία τους στο Διεθνές Συνέδριο για την Εξερεύνηση του Διαστήματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2023, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή επέλεξε δύο νικητές στον τομέα της τεχνολογίας και δύο στον τομέα της νομοθεσίας. Η Αθένα Βούργος επιλέγηκε ως μια από τους δύο νικητές με αντικείμενο τη νομοθεσία και την οργάνωση.

Η εργασία που ανέπτυξε περιελάμβανε θέματα που κυμαίνονταν από το διαστημικό δίκαιο, τις γενικές τεχνικές πτυχές της εξερεύνησης του διαστήματος (π.χ. drones, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), έως τις διαστημικές κοινωνικοπολιτικές πτυχές των διεθνών σχέσεων.

«Με απλά λόγια, δημιούργησα έναν διεθνή οργανισμό για συνεργασία στο διάστημα, συνεργασία για τη διατήρηση της τάξης, της δομής και της δικαιοσύνης όσον αφορά τη διαστημική βιομηχανία, παρέχοντας παράλληλα εφικτές λύσεις για τρέχοντα διαστημικά ζητήματα (π.χ. πολιτικές εντάσεις, μείωση των διαστημικών σκουπιδιών κ.λπ.)» είπε η Αθένα Βούργος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι είχε ήδη επαφή με έναν εκ των επικεφαλής της ομάδας του έργου διαστημικής εξερεύνησης της SGAC για συζήτηση για τα επόμενα βήματα ενόψει της διάσκεψης. Θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα ακόμη μια συνάντηση και με τους υπόλοιπους νικητές, ώστε να μελετήσουν τις δομές παρουσίασης τους προκειμένου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο, 10-12 Μαΐου.

«Για μένα, αυτή τη στιγμή, το επόμενο βήμα είναι να οριστικοποιήσω τη δομή της παρουσίασής μου και να προετοιμαστώ πλήρως για το συνέδριο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα συναντήσω τους υπόλοιπους νικητές και τους ειδικούς, τους επαγγελματίες και την οργανωτική ομάδα στο συνέδριο. Είναι μια ευκαιρία και είμαι πραγματικά πολύ ευγνώμων που την πέτυχα», κατέληξε.

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Διαστημικής Γενιάς για την Υποστήριξη του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τις Διαστημικές Εφαρμογές είναι ένας παγκόσμιος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δίκτυο που στόχο έχει να εκπροσωπεί φοιτητές πανεπιστημίων και νέους επαγγελματίες του διαστήματος ηλικίας 18-35 ετών προς τα Ηνωμένα Έθνη, τους διαστημικούς οργανισμούς, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Το δίκτυο μελών, εθελοντών και αποφοίτων του SGAC έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 21.000 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερες από 165 χώρες.

Ο διαγωνισμός SEPG-AAE Dream Mission Call 2023 αποτελεί συνεργασία μεταξύ του SGAC Space Exploration Project Group (SEPG) και της Académie de l’Air et de l’Espace (AAE) που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναζητήσουν καινοτόμες ιδέες από φοιτητές και νέους επαγγελματίες για την «αποστολή των ονείρων» τους. Οι νικητές θα λάβουν χορηγία για να παρακολουθήσουν το AAE Space Exploration Conference 2023 στο Τορίνο, όπου θα παρουσιάσουν την νικήτρια ιδέα τους.

Οι υπόλοιποι νικητές είναι ο Charles Horikami τελειόφοιτος φοιτητής νομικής, Luca Kiewiet διδακτορικός φοιτητής στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο στο Ινστιτούτο Διαστημικών Συστημάτων στη Βρέμη και ο Gueorguy Serafimov μηχανικός πτήσεων.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης