Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΕΠΙΣΤΗΜΗΣήμερα το μεσημέρι δείτε την έκλειψη ηλίου!

Σήμερα το μεσημέρι δείτε την έκλειψη ηλίου!

Έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή από την Κύπρο την Τρίτη (25/10), αναφέρει σε ανακοίνωση το House Of Science.

Το φαινόμενο στην Κύπρο θα αρχίσει το μεσημέρι στις 12:50, με την είσοδο της Σελήνης στον ηλιακό δίσκο. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται στις 14:04 όπου και θα παρατηρήσουμε τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά 35%. Η έκλειψη θα  ολοκληρωθεί στις 15:15 με την έξοδο της Σελήνης από τον ηλιακό δίσκο.

Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος της Γης. Όταν ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται πλήρως από τη Σελήνη έχουμε Ολική Ηλιακή Έκλειψη ενώ όταν καλύπτεται ένα κομμάτι έχουμε Μερική Ηλιακή Έκλειψη.

Η τελευταία ηλιακή έκλειψη στην Κύπρο ήταν στις 21/6/2020 (Μερική Έκλειψη 26%) ενώ η επόμενη θα είναι στις 2/8/2027 (Μερική Έκλειψη 75%).

Το House Of Science προειδοποιεί ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούμε τον ήλιο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά γυαλιά ή ειδικά φίλτρα για τα τηλεσκόπια. Στο House of Science διατίθενται ειδικά προστατευτικά γυαλιά και φίλτρα για τα τηλεσκόπια, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου».

Εκδήλωση Παρατήρησης Ηλιακής Έκλειψης στο House of Science

Για τους λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων, στο House of Science θα υπάρχουν τηλεσκόπια εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρακολούθηση του φαινομένου. Επίσης όσοι φίλοι διαθέτουν τηλεσκόπιο μπορούν να το φέρουν μαζί τους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα παρατήρησης της Έκλειψης μέσα από το δικό τους τηλεσκόπιο. Η ομάδα μας θα είναι στη διάθεση όλων των παρευρισκόμενων για ασφαλή παρακολούθηση.

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

Τοποθεσία: House of Science, Λεμεσός..
Ημερομηνία: 25/10/2022.
Ωρα: 12:50-15:15 (Κορύφωση φαινομένου 14:04).
Κατάλληλο για παιδιά.
Είσοδος Ελεύθερη.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης