Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΈνας «Μεγάλος Αδελφός» θα διαβάζει τη σκέψη των Κινέζων

Ένας «Μεγάλος Αδελφός» θα διαβάζει τη σκέψη των Κινέζων

Η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αποκαλύπτει την «αφοσίωση» των πολιτών στο κομμουνιστικό σύστημα και το ΚΚΚ.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Το «1984» ζουν ήδη οι κινέζοι πολίτες: ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα που όχι μόνο θα παρακολουθεί τις κινήσεις τους ανά πάσα στιγμή, αλλά επίσης θα «τσεκάρει» και την αφοσίωση του κάθε Κινέζου απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και την βασική του ιδεολογία.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστήμης Hefei ανέπτυξαν ένα, οργουελιανής σύλληψης και τακτικής, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και τα εγκεφαλικά κύματα ενός ανθρώπου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Futurism, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να «διαβάζει» τις σκέψεις και να διαπιστώνει πόσο «αφοσιωμένο» είναι στις κατά καιρούς «κατηχήσεις» του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, του Σι Τζινπίνγκ.

Το λογισμικό, όπως αναφέρει το άρθρο, θα στοχεύει ξεκάθαρα στην παρακολούθηση των μελών του ΚΚΚ, ώστε να διαπιστώνεται αφενός το πόσο «προσηλωμένοι ιδεολογικά» είναι στο κομμουνιστικό σύστημα, αλλά αφετέρου να εντοπίσει τυχόν… «παραβιάσεις» του νου και της θέλησης από τις διδαχές του προέδρου. 

Οι κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν την δημιουργία του συστήματος την 1η Ιουλίου -διόλου τυχαίο, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί την επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Κατά την σχετική ανακοίνωση, επισημάνθηκε ότι συνολικά 43 μέλη του ΚΚΚ συμμετείχαν εθελοντικά (ή «εθελοντικά»-ετσιθελικά) στην ανάπτυξη του συστήματος. Τα 43 αυτά άτομα έδωσαν την παρουσία τους σε συζητήσεις και ομιλίες που οργάνωνε το ΚΚΚ, ενώ το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους παρακολουθούσε… στενά. Και κατόπιν το λογισμικό εξέδιδε την «ετυμηγορία» του σχετικά με την «αφοσίωση» του καθενός εκ των 43 αυτών ατόμων απέναντι στα κομμουνιστικά ιδανικά και την ιδεολογία.

Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση, υπήρξε μια τόσο έντονη δημόσια αντίδραση από χιλιάδες χρήστες στο Weibo (το κινεζικό Facebook) ώστε η δημοσιοποίηση της είδησης αποσύρθηκε ύστερα από λίγες ώρες.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι το ΚΚΚ έχει ήδη δημιουργήσει μια εφαρμογή, την οποία απαιτεί να χρησιμοποιούν τα 98 εκατ. μέλη του κόμματος.

Στην εφαρμογή, που ονομάζεται «Μελέτησε τον [πρόεδρο] Σι [Τζινπίνγκ] για να γίνει η Κίνα ισχυρή», τα μέλη του κόμματος πρέπει να διαβάζουν κάποια σχετικά με την κομμουνιστική ιδεολογία άρθρα, να παρακολουθούν μικρής διάρκειας βίντεο και να απαντούν σε ερωτήσεις. Κάθε άρθρο, βίντεο και ερώτηση αντιστοιχεί σε κάποιους πόντους και κάθε μέλος πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 πόντους ημερησίως, όπερ και σημαίνει ότι το κάθε μέλος σχεδόν καθημερινά έχει μπόλικο… homework να κάνει, λες και βρίσκεται ακόμη στο σχολείο.

Η Κίνα πάντως είναι πρωτοπόρα σε τέτοιου είδους λογισμικά και συστήματα: Το 2013, η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Πινγκί άρχισε να εγκαθιστά δεκάδες χιλιάδες κάμερες ασφαλείας σε αστικές και επαρχιακές περιοχές – συνολικά πάνω από 28.500 μέχρι το 2016. Ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά χωριά διέθεταν τουλάχιστον έξι κάμερες ασφαλείας, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Αυτές οι κάμερες δεν ελέγχονται μόνο από την αστυνομία και τους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπων. Μέσα από ειδικές τηλεοπτικές συσκευές που εγκαταστάθηκαν στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της επαρχίας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες και να καλούν την αστυνομία με το πάτημα ενός κουμπιού, αν κάτι τους φανεί περίεργο. Το υλικό των καμερών είναι διαθέσιμο προς θέαση και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το 2015, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντίστοιχο πρόγραμμα θα «τρέξει» σε ολόκληρη την Κίνα, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στις απομακρυσμένες και επαρχιακές πόλεις. Ονομάστηκε «Πρόγραμμα Σουελιάνγκ», δηλαδή «Διαπεραστικά Μάτια», μια αναφορά σε μια διάσημη φράση του Μάο, που κάποτε έγραψε ότι «οι άνθρωποι έχουν διαπεραστικά μάτια» όταν ψάχνουν για γείτονες που δεν ζουν βάσει των κομμουνιστικών αξιών.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης