Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΟι υψηλές επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία

Οι υψηλές επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία

Οι υψηλές επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία αναδείχθηκαν στο Digital Agenda Cyprus Summit 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Σημαντικοί ομιλητές από διάφορους τομείς συμμετείχαν στο συνέδριο και μίλησαν για θέματα που αφορούν έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης.

Όσα αναδείχθηκαν στο Digital Agenda

Ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, άνοιξε το συνέδριο και μίλησε για το έργο του Υπουργείου του, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της πύλης gov.cy, του ανανεωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου Ψηφιακής Αναβάθμισης και της ανανεωμένης συμφωνίας με την ESA. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα σύγχρονα συστήματα πληροφορικής που έχουν ήδη αναπτυχθεί στον δημόσιο τομέα, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

«Η ανθρώπινη κεντρικότητα είναι το κλειδί»

Κυριάκος Κόκκινος

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα καινοτόμα έργα. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν τον ριζικό επανασχεδιασμό κυβερνητικών ιστοσελίδων, το 1ο Δίκτυο Κβαντικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, το Smart Cyprus, το Cyprus Digital Innovation Hub (το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ), καθώς και την πλατφόρμα Digital Skills and Jobs και την Digital Academy for Citizens.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι η Κύπρος έχει πετύχει υψηλές βαθμολογίες στους ψηφιακούς δείκτες και στους δείκτες καινοτομίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα εκτοξεύτηκε στην κατηγορία Strong Innovators στον European Innovation Scoreboard 2022 και κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των Strong Innovators της Ευρώπης στο EIS 2022. Η Κύπρος ανέβηκε 4 θέσεις στην κατάταξη DESI σε 2 χρόνια, κατέληξε.

Στην παρέμβασή της, η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά την καινοτομία, η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», καθώς η χώρα αναδείχθηκε «ισχυρή καινοτόμος» στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας του 2022.

«Έχετε ανοίξει τον δρόμο για να γίνετε πιο ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί με επενδύσεις στη συνδεσιμότητα σε διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες, την ηλεκτρονική υγεία, την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και τις έξυπνες πόλεις», είπε η Επίτροπος της ΕΕ. Μίλησε επίσης για τη φιλοδοξία της Κύπρου να γίνει περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας. «Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Επιπλέον, η κ. Vestager είπε ότι η ΕΕ έχει ένα σαφές όραμα για το πού θέλει να είναι το 2030, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία σε αυτό το ταξίδι. «Χρειαζόμαστε περισσότερους ψηφιακούς εμπειρογνώμονες και πρέπει όλοι να είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακές δεξιότητες», συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών καταστημάτων, των αγροτών και των γιατρών. «Χρειαζόμαστε ασφαλή και βιώσιμη ψηφιακή υποδομή, ώστε όλοι να είναι εξίσου συνδεδεμένοι και να μην μείνει κανείς πίσω. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ψηφιακή ψηφιακή τεχνολογία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Limassol Today - Image 18

Άλλοι κύριοι ομιλητές

Ο Ανδρέας Νεοκλέους, Διευθύνων Σύμβουλος της CYTA, ήταν ο πρώτος ομιλητής στο συνέδριο. Ο κ. Νεοκλέους μίλησε για τη ζωή των ανθρώπων σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο και επεσήμανε ότι είναι καιρός να εξετάσουμε έναν συνδυασμό του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, που διατηρεί την αίσθηση, το βάθος και την ισορροπία που απαιτεί η ανθρωπότητα.

Ακολούθησε ο Jeremy White, δημοσιογράφος τεχνολογίας, ομιλητής και σύμβουλος, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής με την τεχνολογία, προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματικοί τομείς υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση με ριζικά διαφορετικούς τρόπους. Ο κ. White περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες υιοθετούν αυτήν την αλλαγή, ακόμη και στην ιατρική, όπου αναπτύσσονται ακριβή μοντέλα για τη διάγνωση παθήσεων, όπως ο καρκίνος.

Από την πλευρά του, ο Ken Segall, στέλεχος δημιουργικού διαφημίσεων και συγγραφέας, μίλησε για τα βασικά στοιχεία της απλότητας με βάση την 12ετή εμπειρία του ως δημιουργικού διευθυντή διαφημίσεφν του Steve Jobs. Έδειξε πώς ο αείμνηστος ιδρυτής της Apple μετέτρεψε την απλότητα σε ανταγωνιστικό όπλο και πώς κάθε οργανισμός μπορεί να κάνει το ίδιο.

Ο Segall συμμετείχε επίσης σε μια συζήτηση με τον Jeremy White και τον Γιάννη Ολύμπιο, ιδρυτή της V+O Group και μέλος δεξαμενών σκέψης. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην απλότητα και την ανθρώπινη αφή ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Έλενα Μέλη, Manager Business Development & Operations της Τράπεζας Κύπρου, μοιράστηκε την εμπειρία της από τον μετασχηματισμό και την προσαρμογή της Τράπεζας Κύπρου στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και είπε ότι η φαντασία είναι δύναμη αλλά συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις.

«Δεν ζούμε απλώς στον κόσμο όπως τον βρίσκουμε – χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητά μας για να διαμορφώσουμε και να ξαναφανταστούμε τον κόσμο μας με την τέχνη, τις επιστημονικές θεωρίες και την τεχνολογία»

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης