Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHO «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης παραιτήθηκε από την Google και προειδοποιεί

O «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης παραιτήθηκε από την Google και προειδοποιεί

Ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος με δύο από τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο το 2012, εγκατέλειψε την Google.. Προσλήφθηκε από την Google πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI της εταιρείας.

Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, παραιτήθηκε από την Google με σκοπό να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλματώδη ανάπτυξή της. 

Ο Τζέφρι Χίντον εκφράζει την ανησυχία του για παραπληροφόρηση, αναστάτωση στην αγορά εργασίας, αλλά και εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης από κακόβουλους παράγοντες. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανάπτυξή της, θα γίνει μόνο πιο επικίνδυνη στο μέλλον, ενώ θα μπορούσε από ένα σημείο και μετά, να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αναφέρει μάλιστα στους New York Times ότι μέχρι πέρυσι ο ίδιος πίστευε ότι η Google ήταν ο «σωστός διαχειριστής» της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αυτό άλλαξε όταν η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει ένα chatbot στη μηχανή αναζήτησής της Bing και η εταιρεία άρχισε να ανησυχεί για μέλλον της.

Τζέφρι Χίντον: Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης

Μερικοί από τους κινδύνους των chatbot AI είναι «αρκετά τρομακτικοί», αναφέρει σήμερα στο BBC ο Τζέφρι Χίντον προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους. 

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από την ανθρώπινη. Είναι σαν να έχεις 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μαθαίνει κάτι, όλοι το γνωρίζουν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο» δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Ο πρωτοπόρος στο ΑΙ ανησυχεί και για κάτι που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Guardian. «Oι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να διακρίνουν αν οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή τα κείμενα έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους ή από την τεχνητή νοημοσύνη». 

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις σε συσκευές παραγωγής εικόνων όπως το Midjourney σημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να παράγουν ρεαλιστικές εικόνες, όπως η φωτογραφία του πάπα Φραγκίσκου με το μπουφάν Balenciaga που έγινε viral τον Μάρτιο.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τελικά θέσεις εργασίας, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα πολλαπλασιαστούν. Προς επίρρωση της θέσης του, η IBM θα διακόψει τις προσλήψεις για θέσεις εργασίας που θα μπορούσε να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρβίντ Κρίσνα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, 

Τέλος, η πιο σημαντική του ανησυχία φαίνεται να είναι ότι «η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αποκτήσει την ικανότητα να δημιουργεί και να εκτελεί τον δικό της κώδικα υπολογιστών και να τροφοδοτεί ακόμη και όπλα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο» δήλωσε στους New York Times.

Ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος με δύο από τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο το 2012, εγκατέλειψε την Google.. Προσλήφθηκε από την Google πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI της εταιρείας.

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης