Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ μεγάλη έξοδος των techies από τη Ρωσία

Η μεγάλη έξοδος των techies από τη Ρωσία

Με τους ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας και τους προγραμματιστές να ψάχνουν απεγνωσμένα την έξοδο από τη χώρα, ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη Ρωσία έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης.

Στις 21 Φεβρουαρίου, μόλις ο Πούτιν ανακήρυξε τη μονομερή ανεξαρτησία των αποσχισθέντων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, ο Aleks αγόρασε ένα εισιτήριο μονής διαδρομής για να φύγει άρον – άρον από τη Ρωσία. Ως ένας software developer που εργάζεται από το σπίτι για μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας, ο Aleks -που προτιμά να μην αποκαλύψει το πλήρες ονοματεπώνυμό του- πιστεύει ότι τα χειρότερα έπονται. «Γνώριζα ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε εκεί. Είχα αντιληφθεί πως θα επιχειρούσε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία με τη βία. Αυτό δηλαδή που τελικά έγινε», αναφέρει. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με την προσφυγοποίηση περισσοτέρων από 10 εκατομμύρια Ουκρανών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων εγκαταλείπουν όμως και τη Ρωσία, αφού ανησυχούν ότι το καθεστώς του Πούτιν θα διαλύσει την προσωπική τους ζωή, την καριέρα τους και τις ατομικές τους ελευθερίες.

Oι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τη Ρωσία, καθότι η συνδεσιμότητα τους με την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία τους έχει κάνει να αισθανθούν νωρίς τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Πρόκειται, άλλωστε, στην πλειοψηφία τους για άτομα που μπορούν να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα δουλεύοντας remotely από τον προσωπικό τους υπολογιστή ανεξαρτήτως της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται. 

Σύμφωνα με τον όμιλο ρωσικών τεχνολογικών εταιρειών RAEK, σχεδόν 70 χιλιάδες υπάλληλοι του κλάδου έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία ενώ πιστεύεται ότι εντός Απριλίου θα φύγουν από τη χώρα ακόμη 100 χιλιάδες. Με τις πτήσεις προς χώρες της Δύσης να έχουν ακυρωθεί, κατευθύνονται στις χώρες και στα κράτη όπου οι πολίτες της Ρωσίας μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται βίζα. 

Παράλληλα, η κυριολεκτική πληρωμή των υπαλλήλων που έχουν ως βάση τους τη Ρωσία έχει γίνει απίστευτα δύσκολη, λόγω του αποκλεισμού της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Σύμφωνα με έναν άλλο εργαζόμενο στον τομέα της τεχνολογίας, που προτίμησε να μείνει ανώνυμος, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, «υπήρχε μια άγραφη και άτυπη ισορροπία μεταξύ των εργαζομένων στο tech industry και στο ρωσικό κράτος, όπου η κρατική μηχανή έκανε συνεχώς απαίσια πράγματα αλλά αν δεν έπρεπε να αλληλεπιδράσεις μαζί της ήσουν εντάξει». 

«Δεν ασχολούμασταν με την πολιτική και δεν ασχολούνταν με τα λεφτά και τις ζωές μας. Τώρα όμως, με του που ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, η κατάσταση άρχισε να επηρεάζει και τη δική μας ζωή. Μειώθηκε αιφνιδιαστικά και σημαντικά η αξία των χρημάτων μας και των εργασιών μας και όλα όσα στα οποία είχαμε επενδύσει έγιναν ξαφνικά ευτελή και η ρευστότητα χάθηκε. Αυτό ήταν σίγουρα ένα wake-up call να φύγουμε από τη χώρα».

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα με υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, δηλώνει ο Sergey Sanovich, βοηθός ερευνητής στο Center for Information Technology Policy στο Princeton. 

Όλοι αυτοί οι υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν τώρα από λιγότερo ταλαντούχους και λιγότερο καταρτισμένους επαγγελματίες που θα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν το καθεστώς, πιστεύει ο Sanovich. 

To 2019 to Intternational Data Corporation κοστολόγησε την αξία του ρωσικού IT industry στα  24.8 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο τομέας εργοδοτούσε σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο άτομα και μετρούσε για το 2.7 του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν όσο και ο ενεργειακός τομέας. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πραγματικές προεκτάσεις της τεράστιας αυτής εξόδου των εργαζομένων στο tech industry.

Με πληροφορίες από το περιοδικό WIRED

Πρώτη απόδοση στα ελληνικά Limassol Today

ΠηγήWIRED

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης