Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠώς εντοπίζετε παραπλανητικά πλάνα στα μέσα που ισχυρίζονται ότι είναι από τον...

Πώς εντοπίζετε παραπλανητικά πλάνα στα μέσα που ισχυρίζονται ότι είναι από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Εν μέσω των ανησυχητικών εικόνων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει παραπλανητικές, χειραγωγημένες ή ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok και το Telegram.

Τα οπτικά μέσα, λόγω της πειστικής τους ικανότητας και της φύσης που τραβούν την προσοχή, είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή επιλογή για όσους θέλουν να παραπλανήσουν. Όπου όμως η δημιουργία, η επεξεργασία ή η κοινή χρήση μη αυθεντικού οπτικού περιεχομένου δεν είναι σάτιρα ή τέχνη, συνήθως έχει πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα.

Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης στοχεύουν να αποσπάσουν την προσοχή, να μπερδέψουν, να χειραγωγήσουν και να σπείρουν διχασμό, διχόνοια και αβεβαιότητα στην κοινότητα. Αυτή είναι μια κοινή στρατηγική για άκρως πολωμένα έθνη όπου κυριαρχούν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η απαξίωση και η προπαγάνδα.

Πώς δημιουργείται και διαδίδεται αυτό το ψεύτικο περιεχόμενο, τι γίνεται για να το απομυθοποιηθεί και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα το ποστάρετε κι εσείς;

Ποιες είναι οι πιο κοινές τεχνικές παραποίησης;

Η χρήση μιας υπάρχουσας φωτογραφίας ή βίντεο και ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από διαφορετική στιγμή ή τόπο είναι μία από τις πιο κοινές μορφές παραπληροφόρησης σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό δεν απαιτεί ειδικό λογισμικό ή τεχνικές δεξιότητες – απλώς μια προθυμία να ανεβάσετε ένα παλιό βίντεο μιας επίθεσης με πυραύλους ή άλλη εικόνα σύλληψης και να το περιγράψετε ως νέο υλικό.

Μια άλλη επιλογή χαμηλής τεχνολογίας είναι να σκηνοθετήσετε ή να παρουσιάσετε δράσεις ή γεγονότα και να τα παρουσιάσετε ως πραγματικότητα. Αυτό συνέβη με τα κατεστραμμένα οχήματα που η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι βομβαρδίστηκαν από την Ουκρανία.

Η χρήση ενός συγκεκριμένου φακού μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση της σκηνής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαπάτηση. Σε μια πολυάριθμη λήψη ανθρώπων, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει δύσκολο να μετρήσετε πόσοι ήταν σε ένα πλήθος, σε σύγκριση με μια εναέρια λήψη.

Προχωρώντας ακόμα πιο μακριά, το Photoshop ή αντίστοιχο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη ή την αφαίρεση ατόμων ή αντικειμένων από μια σκηνή ή για την αποκοπή στοιχείων από μια φωτογραφία. Ένα παράδειγμα προσθήκης αντικειμένου είναι η παρακάτω φωτογραφία, η οποία υποτίθεται ότι δείχνει μηχανήματα κατασκευής έξω από ένα νηπιαγωγείο στην ανατολική Ουκρανία. Το σατιρικό κείμενο που συνοδεύει την εικόνα αστειεύεται για το «διαμέτρημα των μηχανημάτων κατασκευής» – ο συγγραφέας προτείνει ότι οι αναφορές για ζημιές σε κτίρια από στρατιωτικές διατάξεις είναι υπερβολικές ή αναληθείς.

Η προσεκτική επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι αυτή η εικόνα τροποποιήθηκε ψηφιακά για να συμπεριλάβει το μηχάνημα. Αυτό το tweet θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η έκταση της ζημιάς που προέκυψε από μια επίθεση με πυραύλους που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για να δημιουργήσει σύγχυση και αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια άλλων εικόνων που προέκυψαν από τη ζώνη σύγκρουσης.

Τι γίνεται για αυτό;

Ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Bellingcat έχουν αρχίσει να συντάσσουν λίστες με αμφίβολους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και να τους απομυθοποιούν όπου χρειάζεται.

Δημοσιογράφοι και ελεγκτές γεγονότων εργάζονται επίσης για την επαλήθευση του περιεχομένου και την ευαισθητοποίηση σχετικά με γνωστά πλαστά ακκάουντς. Μεγάλα, καλά εξοπλισμένα ειδησεογραφικά μέσα όπως το BBC προβάλλουν επίσης την παραπληροφόρηση.

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσθέσει νέες ετικέτες για να προσδιορίζουν κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης ή να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πηγές ή άτομα στα δίκτυά σας που έχουν επίσης μοιραστεί μια συγκεκριμένη ιστορία.

Έχουν επίσης τροποποιήσει τους αλγόριθμους τους για να αλλάξουν το περιεχόμενο που ενισχύεται και έχουν προσλάβει προσωπικό για να εντοπίζει και να επισημαίνει παραπλανητικό περιεχόμενο. Οι πλατφόρμες κάνουν επίσης κάποια εργασία στα παρασκήνια για να ανιχνεύσουν και να μοιραστούν δημόσια πληροφορίες σχετικά με λειτουργίες πληροφοριών που συνδέονται με το κράτος.

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Μπορείτε να επιχειρήσετε να ελέγξετε τις εικόνες μόνοι σας αντί να τις χρησιμοποιήσετε μόνο από το συναίσθημα στο όνομα και τη λεζάντα.

Εδώ είναι πέντε απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Εξετάστε τις κοινοποιήσεις και τις μετα-δημοσιεύσεις και τα data

Tα μεταδεδομένα ενός βίντεο – οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και πότε δημιουργήθηκε το βίντεο – μπορεί να δείχνουν ότι γυρίστηκε μέρες πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία του συμβάντος.

Για να ελέγξετε μόνοι σας τα μεταδεδομένα, μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου και να χρησιμοποιήσετε λογισμικό όπως το Adobe Photoshop ή το Bridge για να το εξετάσετε. Υπάρχουν επίσης προγράμματα προβολής μεταδεδομένων στο διαδίκτυο που σας επιτρέπουν να ελέγχετε χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο ιστού της εικόνας.

Ένα εμπόδιο σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter συχνά αφαιρούν τα μεταδεδομένα από φωτογραφίες και βίντεο όταν ανεβαίνουν στους ιστότοπούς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε να ζητήσετε το αρχικό αρχείο ή να συμβουλευτείτε ιστότοπους ελέγχου δεδομένων για να δείτε εάν έχουν ήδη επαληθεύσει ή απομυθοποιήσει το εν λόγω βίντεο.

Συμβουλευτείτε έναν πόρο επαλήθευσης δεδομένων
Οργανισμοί όπως το Australian Associated Press, το RMIT/ABC, το Agence France-Presse (AFP) και το Bellingcat διατηρούν λίστες με ελέγχους στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει οι ομάδες τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο έχει ήδη απομυθοποιήσει ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μια έκρηξη από την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία ως από την καταστροφή στο λιμάνι του 2020 στη Βηρυτό.

Limassol Today - File 20220226 31488 1blhz2o

Κάντε αναζήτηση ευρύτερα
Εάν το παλιό περιεχόμενο έχει ανακυκλωθεί και επαναχρησιμοποιηθεί, ίσως μπορείτε να βρείτε το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται αλλού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Images ή το TinEye για να «αντιστρέφετε την αναζήτηση εικόνων» σενμια εικόνα και να δείτε πού αλλού εμφανίζεται στο διαδίκτυο.

Αλλά να γνωρίζετε ότι απλές επεξεργασίες, όπως η αντιστροφή του προσανατολισμού αριστερά-δεξιά μιας εικόνας, μπορούν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης και να τις κάνουν να πιστεύουν ότι η αναποδογυρισμένη εικόνα είναι νέα.

Ψάξτε για ασυνέπειες
Η υποτιθέμενη ώρα της ημέρας ταιριάζει με την κατεύθυνση του φωτός που θα περιμένατε εκείνη την ώρα, για παράδειγμα; Τα ρολόγια που φαίνονται στην εικόνα αντιστοιχούν στο υποτιθέμενο χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχει διεκδικηθεί;

Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε άλλα σημεία δεδομένων, όπως προγράμματα πολιτικών ή επαληθευμένες θεάσεις, εικόνες Google Earth vision ή Χαρτών Google, για να δοκιμάσετε να τριγωνοποιήσετε τις αξιώσεις και να δείτε εάν οι λεπτομέρειες είναι συνεπείς.

Κάντε στον εαυτό σας μερικές απλές ερωτήσεις
Ξέρετε πού, πότε και γιατί έγινε η φωτογραφία ή το βίντεο; Γνωρίζετε ποιος το έφτιαξε και αν αυτό που βλέπετε είναι η αρχική έκδοση;

Η χρήση διαδικτυακών εργαλείων όπως το InVID ή το Forensically μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντηση σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτήν τη λίστα με 20 ερωτήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να «ανακρίνετε» το υλικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το σωστό επίπεδο υγιούς σκεπτικισμού.

Τελικά, εάν έχετε αμφιβολίες, μην μοιραστείτε ή επαναλάβετε ισχυρισμούς που δεν έχουν δημοσιευτεί από αξιόπιστη πηγή, όπως ένας διεθνής οργανισμός ειδήσεων. Και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από αυτές τις αρχές όταν αποφασίζετε ποιες πηγές να εμπιστευτείτε.

Κάνοντας αυτό, μπορείτε να συμβάλετε στον περιορισμό της επιρροής της παραπληροφόρησης και να βοηθήσετε να διευκρινιστεί η πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης