Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΒροχή οι αγωγές για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας από το ChatGPT

Βροχή οι αγωγές για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας από το ChatGPT

Ακόμα έξι αμερικανοί συγγραφείς, ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Μάικλ Τσάμπον, υπέβαλαν αγωγή κατά της OpenAI σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τα έργα τους για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

To chatbot της OpenAI μπορεί να δίνει περιλήψεις των επίμαχων έργων και να μιμείται τον τρόπο γραφής των δημιουργών τους, υποστηρίζουν στο κείμενο της αγωγής ο Τσάμπον, ο θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ και οι συγγραφείς Μάθιου Κλαμ, Ρέιτσελ Λουίζ Σνάιντερ και Αγιελέτ Ουόλντμαν.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση συστημάτων ΑΙ βασίζεται σε «εύλογη χρήση» των δεδομένων

Η αγωγή, επισημαίνει το Reuters, είναι τουλάχιστον η τρίτη που κατατίθεται από συγγραφείς εναντίον της OpenAI, της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε υπηρεσίες της Microsoft.

Ανάλογες αγωγές από κατόχους πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν υποβληθεί και εναντίον άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως η Microsoft, η Meta Platforms και η Stability AI.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η εκπαίδευση των συστημάτων ΑΙ βασίζεται στην «εύλογη χρήση» δημόσια διαθέσιμου υλικού από το Διαδίκτυο.

Από την άλλη, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το υλικό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τρίτους για εμπορικό όφελος ή για τη δημιουργία κειμένων και εικόνων που μιμούνται συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Στην τελευταία περίπτωση, οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση, της οποίας το ύψος δεν διευκρινίζεται, και απαιτούν από την OpenAI να σταματήσει τις «παράνομες και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές».

ΠηγήIN.GR

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης