Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΈνας μεγάλος αστικός μύθος, μια μεγάλη ιστορική αλήθεια!

Ένας μεγάλος αστικός μύθος, μια μεγάλη ιστορική αλήθεια!

Για εμάς τους γεννηθέντες στα 70’s, που ασχολούμαστε εμπεριστατώμενα με την στρογγυλή «θεά», αποτελεί ένα ιστορικό ποδοσφαιρικό πρόσωπο αφού οι πλείστοι είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν μέσω ΡΙΚ εκείνο το βράδυ στις 7 Μαΐου του 1986 και στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Στεάουα του Βουκουρεστίου.

Μπροστά σε 70.000 θεατές, η Μπαρτσελόνα έπεσε θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία του Πρωταθλητριών, χάνοντας στην διαδικασία των πέναλτι, παρά το γεγονός ότι ο τελικός ήταν επί ισπανικού εδάφους. Μάλιστα απέναντι της ήταν μια ομάδα πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα», που εκείνα τα χρόνια ελάχιστοι την γνώριζαν.  

Στο «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν» λοιπόν, μετά από 120 λεπτά αγώνα και τη διαδικασία των πέναλτι, οι Καταλανοί φεύγουν με σκυμμένα κεφάλια. Την ίδια ώρα οι ποδοσφαιριστές  της Στεάουα πανηγυρίζουν δικαιολογημένα, έχοντας περικυκλώσει ένα ανθρώπινο…βουνό. Ήταν ο 27χρονος τότε τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο οποίος από εκείνη τη μέρα αποκτά τον χαρακτηρισμό «Ο ήρωας της Σεβίλλης». Έχοντας αποκρούσει τέσσερα πέναλτι, μπαίνει στο βιβλίο Γκίνες, όμως ο Θρύλος του θα γιγαντωθεί όταν θα εξαφανιστεί από το ποδοσφαιρικό στερέωμα τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα!

Πολλά ακούστηκαν για εκείνο το παιχνίδι. Ο γράφων είχε την τύχη να βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο πανέμορφο Βουκουρέστι και αναζήτησε τις αλήθειες!

Ναι είναι αλήθεια ότι σε εκείνο τον τελικό ο τότε δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου «αναγκάστηκε» από την ΟΥΕΦΑ, να στείλει κόσμο της ομάδα στον τελικό. Και λέμε αναγκάστηκε αφού αν δεν το έπραττε η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία είχε απειλήσει ακόμη και να δοθεί ο αγώνας στους Ισπανούς χωρίς παιχνίδι! Ο δικτάτορας τελικά υπέκυψε και κάποιες εκατοντάδες φίλοι της ομάδας βρεθήκαν σε εκείνον τον τελικό, πρωτόγνωρο για την εποχή, αφού ήταν αδιανόητο κόσμος  από το ανατολικό μπλοκ να βρεθεί στην δυτική Ευρώπη!  

Ναι είναι αλήθεια ότι πολλοί από εκείνους, που βρέθηκαν το βράδυ της 7ης Μαΐου στην Σεβίλλη δεν ξαναμπήκαν ποτέ στο αεροπλάνο της επιστροφής με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να υποστούν αρκετές συνέπειες.  

Μάλιστα συνομιλώντας με έναν Ρουμάνο, που εδώ και χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, μας εξιστόρησε ότι ένας από τους παιδικούς του φίλους «χάθηκε» στα σοκάκια της Σεβίλλης και έπρεπε να πέσει το καθεστώς Τσαουσέσκου για να για ξανανταμώσουν και αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 90′ όταν μπόρεσε να επιστρέψει πίσω στη γενέτειρα πόλη του.

Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι ενός μεγάλου αστικού μύθου που περίκλειε για χρόνια τον ήρωα εκείνης της αναμέτρησης του γιγάντιο πορτίερο  Χέλμουτ Ντουκαντάμ!!!

Limassol Today - αρχείο λήψης

Αν ο τελικός γινόταν στα μέσα στην επόμενης δεκαετίας ο Ντουκαντάμ πριν «βγει» το καλοκαίρι θα είχε υπογράψει σε μεγάλη ομάδα της Αγγλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας.  Μιλάμε όμως μιλάμε για το 1986. Τότε δεν…«έπαιζαν» τέτοια σενάρια στην Ανατολική Ευρώπη. Το κράτος είχε τον απόλυτο έλεγχο της ροής αγαθών αλλά και ανθρώπων. Οι κάτοικοι, ανάμεσα στα υπόλοιπα, δεν διέθεταν καν διαβατήρια για να βγουν από τη χώρα. Ενώ ακόμη και οι αποστολές αθλητικών ομάδων ταξίδευαν συνοδεία στρατιωτικών. Μέχρι και η πληροφόρηση ήταν ελεγχόμενη και δινόταν με το σταγονόμετρο.

Χωρίς ίντερνετ, δίχως δορυφορικά κανάλια ή έστω πλουραλισμό στα ΜΜΕ, ήταν πρακτικά αδύνατο να μάθεις τα πραγματικά γεγονότα ή, έστω, να διασταυρώσεις μια πληροφορία.

Λίγες μέρες πριν την μνημειώδη εμφάνισή του στον τελικό της Σεβίλλης, ο Ντουκαντάμ είχε αισθανθεί ενοχλήσεις στο δεξιό του μπράτσο, αλλά ο γιατρός της Στεάουα τού είπε να μην ανησυχεί. Ο Ρουμάνος γκολκίπερ έκανε «όργια» κόντρα στην Μπαρτσελόνα και όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα, ένιωσε αφόρητους πόνους στο δεξί μπράτσο.

Οι υπεύθυνοι της Στεάουα τον έστειλαν εσπευσμένα με στρατιωτικό αεροπλάνο στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου κι εκεί ο καθηγητής Καντέα, διέγνωσε οξεία αρτηριακή θρόμβωση, που έχρηζε άμεσης επέμβασης αφού, σε διαφορετική περίπτωση, το χέρι του θα κινδύνευε με ακρωτηριασμό. Ο Καντέα ξεκαθάρισε επίσης στον μόλις 27 ετών Ντουκαντάμ ότι ήταν αδύνατη η συνέχιση της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Κι ενώ η ρουμανική κοινή γνώμη βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, η ανέκαθεν αναξιόπιστη γερμανική εφημερίδα BILD, δημοσίευσε ένα παντελώς ανυπόστατο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τις «πληροφορίες» του συντάκτη, ο Νίκου Τσαουσέσκου, πρωτότοκος γιος του Ρουμάνου δικτάτορα, , είχε δώσει εντολή σε μέλη της μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας, της διαβόητης «Σεκιουριτάτε», να σπάσουν όλα τα δάχτυλα των χεριών του Ντουκαντάμ, επειδή δήθεν είχε αρνηθεί να του επιστρέψει το πριμ που είχε πάρει για την κατάκτηση του τροπαίου, μια πολυτελέστατη Mercedes η οποία δήθεν ο τότε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Μεντόσα, του το χάρισε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης επειδή στέρησε από την Μπαρτσελόνα τον τίτλο ενώ για το πριμ ήταν δήθεν η προκαταβολή για τη μεταγραφή του, που θα γινόταν με τις ευλογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο (όπως στην περίπτωση της Σοβιετικής Ένωσης με τον Μπλαχίν) θα δεχόταν μια εξαίρεση στην αυστηρή απαγόρευση μετακινήσεων. Ο Νίκου Τσαουσέσκου, λοιπόν, ζήλεψε το αμάξι και ζήτησε να το πάρει. Ο Ντουκαντάμ αρνήθηκε και η συνέπεια ήταν να του σπάσουν τα χέρια.

Στην συνέχει βρήκαν στην επιφάνεια και άλλοι μύθοι ότι είχε ένα ατύχημα με αλυσοπρίονο κι έχασε τα δάχτυλά του, όπως επίσης ότι τον πυροβόλησαν επειδή έγινε ήρωας. Και όλα αυτά μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα ή από αφιέρωμα σε αφιέρωμα. Με τον μύθο να γνωρίζει παραλλαγές ανάλογα με το πού το διάβαζες, αλλά πάντα να σκεπάζει την αλήθεια.

Limassol Today - Ntokantam3

Όλα αυτά μεχρι το 1999 όταν ο επικός ήρωας μιας αλησμόνητης ποδοσφαιρικής μυσταγωγίας που διεξήχθη στην Σεβίλλη μίλησε!!!

Ο Χέλμουτ που κάθε άλλο παρά αγαστές σχέσεις είχε με το αυταρχικό καθεστώς του αδίστακτου Νικολάε Τσουσέσκου,  τόνισε  ότι το δημοσίευμα της BILD δεν είχε την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. «Ήμουν τόσο αγαπητός στον κόσμο που δεν μπορούσε να πιστέψει πως απλά αρρώστησα. Έτσι κι αλλιώς ο Νίκου Τσαουσέσκου είχε πολύ κακή φήμη. Στα τόσα που είχε κάνει στη ζωή του, δεν θα άλλαζε πολλά άλλο ένα αδίκημα. Τους είπα τι μου είχε συμβεί, αλλά δεν με πίστεψε κανείς. Ούτε τώρα με πιστεύουν…», τόνισε δείχνοντας μάλιστα σε φωτογραφία και τα δάκτυλα του χεριού του! Μετέπειτα όταν πια ο εφιάλτης του δικτάτορα Τσαουσέσκου είχε  εξαφανιστεί για τα καλά ο Ντουκαντάμ προχώρησε και σε άλλες αποκαλύψεις: «Ναι πράγματι η ζωή μου άλλαξε προς το χειρότερο. Λίγες εβδομάδες μετά τον τελικό, θα έπαιζα σε ένα παιχνίδι,  που θα ήταν στημένο. Ο στόχος ήταν να εξασφαλιστεί ότι ο δικός μας σέντερ φορ θα έβγαινε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αλλά δεν ήθελα να ανακατευτώ. Ο συμπαίκτης μας, τελικά, έβαλε τρία γκολ, αλλά ένας νεαρός ποδοσφαιριστής της Σπορτούλ έβαλε περισσότερα στην τελευταία αγωνιστική και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 31 γκολ. Το όνομα αυτού του νεαρού ήταν Γκιόργκι Χάτζι. Η άρνηση μου να αγωνιστώ, είχε ως συνέπεια να αποκλειστώ από τις προπονήσεις για δύο εβδομάδες. Έγινε μέχρι και… δίκη στο προπονητικό μας κέντρο, με τον Ιλίε Τσαουσέσκου, αδερφός του δικτάτορα και στρατηγός, να επιτηρεί τη διαδικασία. Τελικά τιμωρήθηκα με πρόστιμο που έφτανε στους μισθούς δύο μηνών, πριν μου επιτραπεί να επιστρέψω στην ομάδα. Μετά με έδιωξαν από τον στρατό, αφού ο Τσαουσέσκου είπε ότι από την στιγμή που δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο λόγω του σοβαρού τραυματισμού που υπέστηκα στο χέρι, θα πρέπει να φύγω και από τον στρατό. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, πήγα από αδιανόητα ψηλά τόσο τραγικά χαμηλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι αλήθεια είναι ότι γνωρίσαμε τον Νικολάε μετά τον τελικό. Υπήρξε μια υποδοχή και ήρθε εκεί, μπαίνοντας ανάμεσα μας. Τα λόγια του δεν ήταν φιλικά ή εγκωμιαστικά, ήταν ψυχρός. Μας είπε, μάλιστα, ότι αν είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχαμε νικήσει από το 90λεπτο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ήρωας πολλών παιδιών εκείνης  της δεκαετίας, που ήθελαν να του μοιάσουν μετά από την μνημειώδη εμφάνιση του στην Σεβίλλη!

Ο Ντουκαντάμ έγινε ένας από τους πιο διάσημους one night stand ήρωες στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η καριέρα του θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Άλλωστε, σε εκείνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών δέχθηκε 5 γκολ σε 9 παιχνίδια και κράτησε την εστία του απαραβίαστη στον τελικό. Και φυσικά κατάφερε ένα μεγάλο αστικό μύθο να τον μετατρέψει με αποδείξεις σε μια μεγάλη ιστορική αλήθεια!

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης