Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚώστας Φραντζέσκος, ο «Μίστερ Φάουλ» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Κώστας Φραντζέσκος, ο «Μίστερ Φάουλ» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Aπό τις αλάνες της Καλλιθέας στην παγκόσμια ελίτ των κορυφαίων εκτελεστών φάουλ

Του Γιώργου Κυριακίδη

Tελευταία αγωνιστική της σεζόν 1996-97 και ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ουραγό Καστοριά με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς που θα του εξασφάλιζαν την επιστροφή στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Το έργο της παρέας των Φραντζέσκου, Βρύζα, Ζαγοράκη αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύκολο με τον πρώτο να σημειώνει χατ-τρικ και τους άλλους δύο τα υπόλοιπα των 6 τερμάτων του ΠΑΟΚ επί των «γουναράδων» (μάλιστα ο συγκεκριμένος αγώνας ηταν και ο τελευταίος της Καστοριάς στην A’ Εθνική). O Κώστας Φραντζέσκος είχε σκοράρει και τα 3 γκολ με τον αγαπημένο του τρόπο, δηλαδή με απευθείας χτύπημα φάουλ (στο 12′, το 36′, και το 54′), μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο στο πάνθεον της ιστορίας. Με ένα χατ-τρικ από εκτέλεση φάουλ, επίτευγμα που έως τότε είχαν κατορθώσει μόνο ο Σκωτσέζος Ρέι ΜακΚίνον και ο Ιταλός Τζουζέπε Σινιόρι, σε επαγγελματικές κατηγορίες. Ήταν Κυριακή 25 Μαΐου 1997 και ο «Μίστερ Φάουλ» είχε ολοκληρώσει την κορυφαία χρονιά της καριέρας του με 22 τέρματα (έξι γκολ με τον ΟΦΗ – 16 με τον ΠΑΟΚ), ενώ έχασε στο νήμα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από τον Αλέκο Αλεξανδρή (23 γκολ).

Limassol Today - Image 7 40

Τα πρώτα βηματα όμως του βιρτουόζου μέσου στο χώρο του ποδοσφαίρου ήταν γεμάτα αντιξοότητες. Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 1969, μεγάλωσε στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας χωρίς οικονομική άνεση και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από την ηλικία των επτά ετών στις αλάνες της γειτονιάς. Δίχως έφεση ή ενδιαφέρον στο σχολείο, ο Φραντζέσκος αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στο αγαπημένο του αθλημα και το 1981 αρχισε να αγωνίζεται σε μια ανεξάρτητη ομάδα της περιοχής, τον Αίαντα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1982, εντάχθηκε στα τσικό του ΓΣ Αετού Καλλιθέας, σωματείο Γ’ κατηγορίας Αθηνών, υπογράφοντας το πρώτο του δελτίο υγείας (έτσι ονομάζονταν τότε τα δελτία των ακαδημιών). Το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Φραντζέσκου ηταν έκδηλο -σε αντίθεση με το σχολείο όπου σταμάτησε μετά το Γυμνάσιο-και στην ηλικία των 15 χτύπησε την πόρτα της ανδρικής ομάδας των «κιτρινόμαυρων».

Ο Κώστας Ελευθεράκης, πρώην άσος των Φωστήρα, ΑΕΚ, Παναθηναικού, που είχε μεγαλώσει και εκείνος στην περιοχή Καλλιθέας-Ταύρου εργαζόταν ως προπονητής του φιλόδοξου ΑΟ Βουλιαγμένης στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μαθαίνοντας γρήγορα για το ταλέντο του Φραντζέσκου έπεισε τη διοίκηση της Βουλιαγμένης (πρωταθλήτρια στον Β’ ομιλο της Α’ ΕΠΣ Αθηνών τη σεζον 1984-85) να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 1985, με τον νεαρό ποδοσφαιριστή λίγο αργότερα να εγκαταλείπει τα μαθήματά του ως μηχανικός αυτοκινήτων στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Μια απόφαση που στην πορεία τον δικαίωσε.

Limassol Today - Image 8

Μια άγνωστη πτυχή της καριερας του είναι ότι το καλοκαίρι του 1985 είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του ο Ολυμπιακός και μάλιστα ο Φραντζέσκος είχε κάνει δοκιμή στου Ρέντη με τον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη να εισηγείται την απόκτηση του. Οι οικονομικές απαιτήσεις του Αετού Καλλιθέας θεωρήθηκαν υψηλες από τον Σταύρο Νταϊφά και η μεταγραφή του στους ερασιτεχνές των Πειραιωτών δεν προχώρησε. Ηταν η σεζόν 1984-85, με τον νεαρό Φραντζέσκο, φανατικό οπαδό του Παναθηναικου, να κάνει μέχρι και κοπάνες απο το σχολείο για για να παρακολουθήσει τους μεσημεριανους αγωνες της αγαπημένης του ομάδας στο ΟΑΚΑ. Σε μία χρονιά που ο Παναθηναικός έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπελλου Πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Λίβερπουλ.

Αγωνίστηκε με τη Βουλιαγμένη δύο χρονιές στη Δ’ Εθνική (1985-87- υποβιβάστηκε λόγω αναδιάρθρωσης των κατηγοριών) σε εναν όμιλο με πανίσχυρες ομάδες όπως οι ΕΑΡ, Ηλυσιακός, Δόξα Βυρωνα, Ολυμπιακός Χαλκίδος, Ηλιούπολη. Το αριστερό του πόδι συνέχισε όμως να «ζωγραφίζει» και στο ερασιτεχνικό της Αθηνας οδηγώντας τον ΑOΒ στην κατάκτηση του κυπέλλου της ΕΠΣ Αθηνών το 1988 (4-2 στον τελικό τον κάτοχο ΑΟ Πεύκης) έχοντας συμπαίκτες τον 42χρονο πρώην αμυντικό του Παναθηναικού Γιώργο Γονιό και τον 21χρονο μέσο Γιώργο Φαμέλη, μετέπειτα πρωταθλητή Ελλάδας με την ΑΕΚ. To ενδιαφέρον ομάδων όπως ο Πανιώνιος, ο Εθνικός και ο Απόλλωνας δεν άργησε να φανεί μετά τον θρίαμβο του ερασιτεχνικού κυπέλλου. O Κώστας Ελευθεράκης όμως διατηρούσε ανοιχτη επικοινωνία με τον Παναθηναικό σχετικά με την πρόοδο του ποδοσφαιριστη και το 1990 ο Κρίστο Μπόνεφ άναψε το «πράσινο φως» για την μεταγραφή του. Ο Φραντζέσκος είχε κάνει το όνειρο του πραγματικότητα υπογράφοντας για την ομάδα που υποστηριζε από μικρός ενώ στο τέλος της σεζόν θα κατακτούσε το νταμπλ με εντυπωσιακές εμφανίσεις και πλάι σε παίκτες όπως οι Σαραβάκος, Βαζέχα, Αποστολάκης, Κόλεφ, Καλιτζάκης.

Limassol Today - Image 7

Tα υπόλοιπα ήταν iστορία. Μεταγραφές στον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ όπου λατρεύτηκε από τους οπαδους, μέλος της Εθνικής ομάδας (38 αγώνες, 7 γκολ), ρέκορντμαν στις εκτελέσεις φάουλ στην Ελλάδα (57), ενώ αγωνίστηκε και και στην Α’ κατηγορία Κύπρου με τη φανέλα της ΑΕΚ Λάρνακας. Ηταν η σεζόν 2002-03 με προπονητή τον Μιχάλη Χατζηπιερή και την ΑΕΚ να τερματίζει στην ογδόη θέση. Στον ΟΦΗ πήγε μετά το Μουντιάλ του 1994 και έμεινε μέχρι το Γενάρη του 1997 πριν μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ για 100 εκατομμύρια δραχμές, αποτελώντας μέλος της καλύτερης ομάδας στην ιστορία των Κρητικών με συμπαίκτες όπως οι: Χανιωτάκης, Μαχλάς, Μαρινάκης, Πουρσανίδης, Ρίζνιτς, Σκέντζος, Παπαδόπουλος, Μίτιτς .

Εχει χαρακτηρίσει τον αγωνα με τον ΠΑΟΚ κόντρα στην Αρσεναλ στο γήπεδο Χαϊμπουρι ως την μεγαλύτερη ίσως στιγμή της καριέρας του. Αλλωστε από το αριστερό του πόδι ξεκίνησε η φαση του γκολ του Βρύζα που οδήγησε στην ισοπαλία-προκριση (1-1) στους ”32” του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αλλα και μεγαλύτερη απογοήτευση του, την περιοδο 1993-94 όταν ο παροπλισμός του από τον Ιβιτσα Οσιμ στον Παναθηναϊκό εκμηδένισε τις πιθανότητες του να συμπεριληφθεί στους εκλεκτούς του Αλκετα Παναγούλια για το Μουντιάλ του 1994.

Αξιοσημείωτο οτι φόρεσε και τις φανέλες αιωνίων αντιπάλων (ΠΑΟΚ-Αρη αλλά και Ιωνικού-Προοδευτικής), ενώ σαν προπονητής εργάστηκε στους νέους του Παναθηναικού καθώς και σε Ηλυσιακό, Απόλλωνα Λάρισας και ΑΕ Λάρισας (Β’ Εθνική). Επιπλέον είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος το 1998 στη Θεσσαλονίκη, δείγμα της μεγάλης αναγνώρισης στο πρόσωπό του. Θεωρείται ο 11ος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών σε εκτελέσεις φάουλ, πάνω από θρυλικούς ποδοσφαιριστες όπως οι Ντελ Πιέρο, Πλατινί και Πίρλο, σκοράροντας 57 στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά και μερικά ακόμη στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ο μεγάλος του καημός ήταν το γεγονός οτι η αγαπημένη του μητέρα Μαρία ειχε φύγει από τη ζωη πριν την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και δεν πρόλαβε να τον καμαρώσει. Οσο για το ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα; Ένας αλλος αριστεροπόδαρος, ίσως ο κορυφαίος όλων, ο Ντιέγκο Μαραντόνα (με μολις πέντε περισσότερες εύστοχες εκτελέσεις φάουλ, 62). Θα μπορούσαν μάλιστα να είχαν υπάρξει και συμπαίκτες στο «τριφύλλι» στις αρχές της δεκαετίας όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε κινηθεί για την απόκτησή του Αργεντίνου μετά τη θητεία του στη Νάπολι.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στην ιστορική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου 1997: Μιχόπουλος, Ζαφειρίου (59′ Σιδηρόπουλος), Καπετανόπουλος (71′ Καφές), Τασιόπουλος (59′ Νάστος), Κολομπούρδας, Ζουμπούλης, Ζαγοράκης, Φραντζέσκος, Βρύζας, Τουρσουνίδης, Μαραγκός. Προπονητής: Άγγελος Αναστασιάδης.

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης