Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΜια κλωτσιά, μια αφορμή, ένας αιματοβαμμένος εμφύλιος!

Μια κλωτσιά, μια αφορμή, ένας αιματοβαμμένος εμφύλιος!

Ήταν η 13η Μαϊου 1990, όταν διασταύρωναν τα ξίφη τους η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Ερυθρού Αστέρα με φόντο το πρωτάθλημα. Βγήκαν καρέκλες, μαχαίρια, τσεκούρια και η αρχή του τέλους μιας Βαλκανικής συνύπαρξης, που είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της, τις προηγούμενες δεκαετίες σε πολλούς τομείς ήταν πια γεγονός.

Τότε, πολλοί θεώρησαν πως η «φωτιά» του πολέμου είχε ανάψει από τη «σπίθα» που πετάχτηκε στο «Μάξιμιρ». Ανέκαθεν Κροάτες και Σέρβοι είχαν διαφορές, ακόμα κι όταν αποτελούσαν πολίτες του ίδιου κράτους. Σε εκείνο το παιχνίδι, οι οργανωμένοι της Ντινάμο (BBB), και οι οργανωμένοι του Αστέρα (Delije) φανέρωσαν και τον πολιτικό τους ρόλο. Οι μεν, μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κροατίας, οι δε, για την «εθνοκάθαρση» στη Σερβία. Η ατμόσφαιρα, που έτσι και αλλιώς σε κάθε τέτοιο παιχνίδι μύριζε μπαρούτι, είχε βαρύνει επικίνδυνα, αφού η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν προ μίας τεράστιας κρίσης. Μόλις ένα χρόνο πριν, είχε πέσει το τείχος του Βερολίνου και μία σειρά από πρώην κομμουνιστικές χώρες ασπάζονταν πλέον τον καπιταλισμό!

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει πάνω από 3000 Σέρβοι, υπό την καθοδήγηση του παραστρατιωτικού, Αρκάν, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των «Ηρώων», των σκληροπυρηνικών οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Με συνθήματα όπως το: «Εμείς είμαστε οι Delije της άγριας Σερβίας. Βγείτε από τα σπίτια, χαιρετίστε τη σέρβικη φυλή. Από το Κόσοβο μέχρι το Κνιν, οι Σέρβοι μαζί, ενωμένοι. Σέρβε Σλόμπο η Σερβία είναι στο πλευρό σου», αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το κλίμα ήταν πολεμικό πολύ πριν την σέντρα!

Τα τρομερά επεισόδια που ξέσπασαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα. Η αστυνομία, αποτελούμενη από Σέρβους και Βόσνιους στην πλειοψηφία της, ανέλαβε δράση μόνο στην κερκίδα των οπαδών της Ντινάμο και αυτό εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους Κροάτες. Στο «Μάξιμιρ» επικράτησε χάος, η αποστολή του Ερυθρού Αστέρα φυγαδεύτηκε με αεροπλάνο και η σκηνή που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων, έχει ως πρωταγωνιστή τον μετέπειτα σταρ της Μίλαν, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. Ο τότε 21 ετών αρχηγός της ομάδας του Ζάγκρεμπ, ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν τρέξει στα αποδυτήρια.

Μάλιστα, όταν είδε έναν αστυνομικό να χτυπά αλύπητα έναν Κροάτη οπαδό, πήρε φόρα και…κλώτσησε το όργανο, για να βοηθήσει τον συμπατριώτη του. Η κλωτσιά αυτή, έγινε ως και σύμβολο της ανεξαρτησίας της Κροατίας στα πρώτα χρόνια του οδυνηρού εμφύλιου πολέμου. Ενός πολέμου που η αφορμή ή καλύτερα, που η σπίθα «άναψε» εκείνο το απόγευμα στο Ζαγκρεμπ και που δυστυχώς τον πρόσφερε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο απολογισμός, τραγικός! Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια  άνθρωποι «ξεριζώθηκαν» από τα σπίτια τους, 150.000 έπεσαν νεκροί και η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε έξι κομμάτια. Αν βάλουμε στη «σούμα» και το Κοσσυφοπέδιο, θα πάμε στα επτά…

Για την ιστορία και φυσικά την τραγική ειρωνεία ο αστυνομικός που χτυπήθηκε δεν ήταν ούτε Σέρβος ούτε Κροάτης, αλλά ένας Βόσνιος, ο Ρέφικ Αχμέτοβιτς.

Όμως από εκείνη την μαύρη μέρα και μετέπειτα, γεννήθηκε ένας θρύλος και ο Μπόμπαν λατρεύεται όσο κανείς άλλος Κροάτης ποδοσφαιριστής.

Κάποιοι θέλησαν να του φτιάξουν και εκκλησία για να μην τον ξεχάσουν ποτέ! Ο ίδιος πάντως δε μιλά ποτέ για το παιχνίδι  του  πολέμου, αφήνει τους συμπατριώτες του να θυμούνται, να νοσταλγούν.

«Προτιμώ να μην μιλάω γι ‘αυτό. Είμαι ο μόνος που μπορεί να καταστρέψει μια μεγάλη στιγμή μιλώντας πάρα πολύ. Μιλήστε με τους άλλους. Υπήρχαν 3.000 φίλοι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μαζί μου εκείνη την ημέρα» τόνισε σε κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις, που παραχώρησε και ρωτηθείς για εκείνη την μοιραία μέρα!

Πολλά πάντως γράφτηκαν, χιλιάδες κουβέντες ειπώθηκαν για το αν η κλωτσιά του Μπόμπαν ξεκίνησε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Σενάρια, αποδείξεις, θρύλοι, για το αν το παιχνίδι του «Μάξιμιρ»  ήταν η αρχή μιας ανεξιτιλα πονεμένης και αιματοβαμμένης ιστορίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το ντέρμπι πέρασε για πάντα στο χρονομπάουλο του αιώνα που μας πέρασε ως ένα απο το πιο συγκλονιστικά γεγονότα που βίωσε λίγο πριν τη δύση του!

Limassol Today - Boba2
Limassol Today - Boban3

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης