Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟ Λεμεσιανός ποδοσφαιριστής που βίωσε την τραγωδία του «Χέιζελ»!

Ο Λεμεσιανός ποδοσφαιριστής που βίωσε την τραγωδία του «Χέιζελ»!

Σκληροτράχηλος, παλληκάρι, παθιασμένος ήταν τα στοιχεία που τον συνόδευαν όταν αγωνιζόταν με την «κυανόλευκη» φανέλα!

Ο Τάκης Δανός πρόσφερε με προσήλωση τις υπηρεσίες του στον Απόλλωνα τη δεκαετία του 80′, δίνοντας την ψυχή του σε κάθε αγώνα. Μια φιγούρα ξεχωριστή, ένας άνθρωπος που όσο σκληρός φαινόταν μέσα στο γήπεδο, άλλο τόσο ήρεμος και νηφάλιος ήταν και είναι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ωστόσο ο Τάκης είναι ίσως απο τους λιγοστούς Κύπριους, που βρέθηκε  στο τόπο του ποδοσφαιρικού μαρτυρίου που ακούει στο όνομα…«Χέιζελ»!

Για τους νεότερους να αναφέρουμε ότι  η τραγωδία του «Χέιζελ» ήταν μια από τις χειρότερες που βίωσε ποτέ ο πλανήτης. Συνέβη στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο «Χέιζελ» στις Βρυξέλλες, όπου η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τελικούς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης .

Μόλις μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία. Οι εθνικότητες των 39 οπαδών που έχασαν τη ζωή τους ήταν: 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός.

Limassol Today - D2071b60238b7f74c1203042be7b40e6 Xl

Ο Δανός σε μια από τις σπάνιες φορές που έδωσε συνέντευξη του πριν από μερικά χρόνια αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη τραγωδία και πως βρέθηκε στο «Χειζέλ» εκείνο το καταραμένο βράδυ: « Είχαμε αποφασίσει με μερικούς φίλους να πάμε στις Βρυξέλλες, για τον μεγάλο εκείνο αγώνα. Θυμάμαι το γήπεδο ήταν μικρής χωρητικότητας και είχε περίπου 60.000 θεατές και οι υπεύθυνοι του γηπέδου έβαλαν τους οπαδούς των δύο ομάδων δίπλα δίπλα! Οι Άγγλοι οπαδοί ήταν μεθυσμένοι αφού πριν τον αγώνα έπιναν πάρα πολλές μπύρες στην πλατεία των Βρυξελλών όπου ήμουν και εγώ εκεί με τους φίλους μου και τους βλέπαμε. Έτσι όταν μπήκαν στο γήπεδο άρχισαν ένα τρελό κυνηγητό με τους οπαδούς της Γιουβέντους και στο τέλος οι Άγγλοι παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε με τους Ιταλούς οι οποίοι οπισθοχώρησαν προς τον ένα τοίχο με αποτέλεσμα όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο ποδοπατήθηκαν από την πίεση του κόσμου αφού ο τοίχος κατέρρευσε με αποτέλεσμα να έχουμε 39 νεκρούς και 600 τραυματίες» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ στην συνέχεια επισήμανε: «Το παιχνίδι καθυστέρησε για δύο ώρες να ξεκινήσει. Το ξεκίνησαν για να μην γίνονταν χειρότερα τα πράγματα εγώ με τους φίλους μου δεν κινδυνεύσαμε γιατί καθίσαμε στην κεντρική κερκίδα αλλά ήταν απίστευτο αυτό που έβλεπα αφού από το σημείο που ήμασταν βλέπαμε τους οπαδούς της Γιουβέντους που έπεφταν κάτω και δεν ξέραμε εάν ήταν ζωντανοί οι νεκροί. Ελπίζω να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο. Ήταν μια έμπειρα ζωής που θα την κουβαλώ μέσα μου για όλη μου την ζωή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το τραγικό εκείνο γεγονός  υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας κάτι που οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ, στην απόφαση να αποκλείσει για πέντε χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για έξι χρόνια. Επίσης, μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Το στάδιο «Χέιζελ» στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, έγιναν βελτιωτικά έργα που προσέδωσαν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ άλλαξε και η ονομασία του (ονομάζεται πλέον Στάδιο Βασιλιάς Μπωντουέν). Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία, το 1996, η ΟΥΕΦΑ διοργάνωσε σ’ αυτό το στάδιο τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Limassol Today - Images Facess Danos8

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης