Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠαράξενες γεμάτες τρέλα μουντιαλικές ιστορίες!

Παράξενες γεμάτες τρέλα μουντιαλικές ιστορίες!

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί ως γνωστόν τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, στην διάρκειας 88 χρόνων ιστορία του, είναι αρκετές οι περίεργες ιστορίες που έχουν λάβει χώρα και έχουν «ταράξει» το Μουντιάλ. Από τερματοφύλακες που είχαν την συνήθεια να… ουρούν στη διάρκεια ενός αγώνα, μέχρι κλεμμένα λεωφορεία και φανατικούς του Φενγκ Σούι, το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει να παρουσιάσει πολλές ιδιαιτερότητες από την καθιέρωση του το 1930 μέχρι και σήμερα. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο «κουφές» ιστορίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα Μουντιάλ.

Η λιποθυμία ενός γιατρού

Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1930, ένα μέλος της ομάδας των ΗΠΑ βρέθηκε πεσμένο στο χορτάρι λόγω τραυματισμού. Ο γιατρός της ομάδας κλήθηκε άμεσα να σπεύσει στον ποδοσφαιριστή προκειμένου να του προσφέρει τις απαιτούμενες πρώτες βοήθειες. Οδεύοντας προς τον ξαπλωμένο στο χορτάρι ποδοσφαιριστή, είχε ανά χείρας την τσάντα με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, την οποία και άφησε κάτω μόλις τον προσέγγισε. Δευτερόλεπτα αργότερα και μόλις άνοιξε την τσάντα, ο γιατρός της ομάδας λιποθύμησε, για άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή αιτία. Μετά από έρευνα που ακολούθησε, στο εσωτερικό της τσάντας βρέθηκε ένα σπασμένο μπουκάλι χλωροφορμίου. Το πόρισμα έδειξε πως το μπουκάλι έσπασε κατά την εναπόθεση της τσάντας στο έδαφος, με αποτέλεσμα ο γιατρός να εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις και να χάσει προσωρινά τις αισθήσεις του.

Οπλισμένοι μέχρι τα… δόντια

Στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης (1930), βρέθηκαν αντιμέτωπες η οικοδέσποινα Ουρουγουάη και η Αργεντινή. Οι φίλαθλοι της Ουρουγουάης όδευαν μαζικά προς το Μοντεβιδέο, μετακινούμενοι με τρένο και αεροπλάνο και μεγάλη αστυνομική δύναμη να βρίσκεται πέριξ του σταδίου για την εξασφάλιση της τάξης. Στους απαραίτητους ελέγχους ωστόσο, κατασχέθηκαν περισσότερα από 3.000 περίστροφα, ένας αριθμός που μόνο ως τρομακτικός μπορεί να χαρακτηριστεί!

Έξτρα κίνητρο μέσω…Starcraft!

Όταν η διοργανώτρια Νότια Κορέα έκανε τη μεγάλη έκπληξη φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ 2002, ο προπονητής Guus Hiddink βρήκε έναν καινοτόμο τρόπο να τονώσει το ηθικό των παικτών του πριν την αναμέτρηση με τη Γερμανία: κορυφαίοι Νοτιοκορεάτες παίκτες του παιχνιδιού “Starcraft” βρέθηκαν στα αποδυτήρια πριν από την έναρξη του αγώνα προκειμένου να δώσουν με τον τρόπο τους ένα έξτρα κίνητρο στα μέλη της εθνικής ομάδας. Ότι κι αν ειπώθηκε ωστόσο, δεν απέδωσε καρπούς καθώς η Νότια Κορέα ηττήθηκε από τη Γερμανία με 1-0.

Η περίπτωση του Ζαΐρ

Το πρώην έθνος της Κεντρικής Αφρικής Ζαΐρ, που τώρα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 που διεξήχθη στη Γερμανία και παρόλο που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων σημειώνοντας τρεις ήττες, άφησε σίγουρα έναν ξεχωριστό αντίκτυπο στη διοργάνωση.

Το πιο δημοφιλές περιστατικό έλαβε χώρα εντός αγωνιστικού χώρου στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία. Η «Σελεσάο» βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 3-0 και λίγα λεπτά πριν το τελικό σφύριγμα είχε κερδίσει φάουλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Ζαΐρ. Το τείχος είχε στηθεί και ο Ριβελίνο ήταν έτοιμος για την εκτέλεση. Όταν όμως ο διαιτητής σφύριξε, ο αμυντικός του Ζαΐρ Joseph Mwepu Ilunga άφησε τη θέση του στο τείχος και σούταρε πριν καν προλάβει ο Βραζιλιάνος να εκτελέσει!

Ωστόσο, ο λόγος της τρελής αυτής ενέργειας του Mwepu είναι σίγουρα αξιομνημόνευτος: Το Ζαΐρ είχε ήδη ηττηθεί στον προηγούμενο αγώνα από τη Γιουγκοσλαβία με το ταπεινωτικό 9-0. Μετά το βαρύ αυτό αποτέλεσμα, ο στρατιωτικός δικτάτορας και πρόεδρος της χώρας Mobutu Sese Seko είχε απειλήσει τους παίκτες πριν τον αγώνα με τη Βραζιλία, πως με ήττα μεγαλύτερης διάστασης του 3-0 δε θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Mwepu, η κίνηση αυτή αποτέλεσε προϊόν πανικού, σημειώνοντας πως η αποστολή της ομάδας είχε δεχθεί απειλές από τη φρουρά του προέδρου Mobutu λίγο πριν την αναχώρηση της από το ξενοδοχείο. Στα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα, το Ζαΐρ κατάφερε να κρατήσει το σκορ στο 3-0. Ως εκ τούτου, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χωρίς ωστόσο τα «επεισόδια» να έχουν τελειώσει! Η αποστολή προσπάθησε να διατηρήσει στην κατοχή της το λεωφορείο που τους είχε παραχωρηθεί για τη διάρκεια του τουρνουά και μέσω αυτού να απομακρυνθεί από τα εδάφη της Δυτικής Γερμανίας. Οι Γερμανικές αρχές ωστόσο σταμάτησαν την αποστολή του Ζαΐρ η οποία έπρεπε στη συνέχεια να αναζητήσει εναλλακτικό τρόπο επιστροφής!

Ένα τρόπαιο…καλά κρυμμένο

Η πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ του 1938 Ιταλία ήταν και η τελευταία νικήτρια της διοργάνωσης πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε και μέχρι το 1950 το Μουντιάλ δεν διεξήχθη, με αποτέλεσμα το ίδιο το τρόπαιο να διατηρηθεί υπό ιταλικής κατοχής για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Ο τότε αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ Ottorino Barassi, ανησυχούσε έντονα για την ασφάλεια του τροπαίου, φοβούμενος πιθανή εισβολή των Ναζί που ευκαιρίας δοθείσης θα προέβαιναν στην υπεξαίρεση του. Έτσι, ο Barassi ανέλαβε να πάρει το τρόπαιο από την τράπεζα της Ρώμης όπου φυλάσσονταν και το κράτησε καλά κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι του σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940!

«Βρέχοντας» το χορτάρι!

Βρισκόμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, βάζοντας στο μικροσκόπιο τον Αργεντίνο τερματοφύλακα Sergio Goycochea που είχε την άσχημη συνήθεια να… ουρεί στον αγωνιστικό χώρο όποτε έκρινε πως ήταν απαραίτητο! Ο ίδιος δήλωνε πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελούσε το γούρι του και πως ήταν τόσο διακριτικός που κανείς και ποτέ δεν παραπονέθηκε!

Παράλληλα, τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως με βάσει τους τότε επίσημους κανόνες, κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, ενώ σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός γηπέδου! Η συνήθεια του Goycochea έλαβε χώρα πρώτη φορά στον προημιτελικό αγώνα κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, με την Αργεντινή να εξασφαλίζει εν τέλει την πρόκριση! Ο Αργεντίνος τερματοφύλακας εξέλαβε την ενέργεια του ως θετικό οιωνό και δε δίστασε να την επαναλάβει στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό με αντίπαλο την Ιταλία! Μάλιστα, «έβρεχε» το χορτάρι πριν από κάθε πέναλτι που εκτελούσαν οι Ιταλοί!

Μελετώντας αστερισμούς

Ο εκκεντρικός προπονητής Ρεϊμόντ Ντομενέκ βρέθηκε στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Γαλλίας για έξι χρόνια (2004 – 2010), οδηγώντας τους τρικολόρ σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 2006 και το 2010. Ο Ντομενέκ ήταν λάτρης της αστρολογίας και πίστευε σθεναρά πως το ζώδιο του κάθε παίκτη αποτελούσε βασικό συστατικό των δυνατοτήτων του ως ποδοσφαιριστή.

Ο Γάλλος τεχνικός ήταν ιδιαίτερα δύσπιστος ως προς το ζώδιο του Σκορπιού, κάτι που τον οδηγούσε στη μη χρησιμοποίηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών όπως ο Ρομπέρτ Πιρές! Κάτι αντίστοιχο ίσχυε για όσους έφεραν το ζώδιο του Λέων, όπως για παράδειγμα ο αμυντικός Μίκαελ Σιλβέστρε που βρίσκονταν σταθερά εκτός εντεκάδας για…αστρολογικούς λόγους!

Οι προκαταλήψεις και εμμονές του Ντομενέκ ωστόσο δεν απέδωσαν καρπούς. Η Γαλλία ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ 2006 από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στη Νότια Αφρική δεν κατάφερε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων.

Ο Ricardo La Volpe και το Φενγκ Σούι

Ο προπονητής του Μεξικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 Ricardo La Volpe χαρακτηρίζονταν από τη βαθιά πίστη του στο μεταφυσικό και ήταν μεγάλος λάτρης του Φενγκ Σούι, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις δημοφιλέστερες τεχνικές για την προετοιμασία της ομάδας του!

Ο ενδυματολογικός του κώδικας περιλάμβανε μια γραβάτα με ένα δράκο, θέλοντας να τιμήσει το έτος γέννησης του, το 1952, μια χρονιά που με βάση τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο ήταν η χρονιά του δράκου του νερού! Φημολογείται επίσης πως είχε πάντα μαζί του μια πυξίδα Φενγκ Σούι προκειμένου να αποφεύγει τις περιοχές αρνητικής ενέργειας!

Παρόμοιες ιστορίες που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή ήθελαν τον La Volpe να απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να επαναλαμβάνουν την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο, σε περίπτωση που η πρώτη απόπειρα ήταν εκτός ισορροπίας με τη φύση!

Ο Μπόμπι Μουρ με χειροπέδες

Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στη Βραζιλία, η εθνική ομάδα της Αγγλίας βρέθηκε λίγο πιο βόρεια προκειμένου να αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι την Κολομβία, στα πλαίσια πάντα της προετοιμασίας για το μεγάλο τουρνουά. Κατά τη διάρκεια περιήγησης στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ο αρχηγός της Αγγλίας Μπόμπι Μουρ συνελήφθη με την κατηγορία της κλοπής ενός βραχιολιού από κοσμηματοπωλείο.

Οι αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πως συντελέστηκε πραγματικά η κλοπή κι έτσι ο Μουρ αφέθηκε ελεύθερος. Αρκετές μέρες αργότερα ωστόσο, ο Μουρ συνελήφθη εκ νέου για την ίδια κατηγορία και παρέμεινε υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες. Εν τέλει, οι κατηγορίες εναντίον του κρίθηκαν αβάσιμες και η υπόθεση μπήκε οριστικά στο αρχείο.

Η επιρροή του Σεΐχη

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία, ένα από τα φαβορί του τουρνουά, η Γαλλία, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εθνική ομάδα του Κουβέιτ στη φάση των ομίλων. Στη διάρκεια της αναμέτρησης εξελίχθηκε μια ιδιαίτερα παράξενη ιστορία: Οι «τρικολόρ» βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 3-1 και κατάφεραν να σημειώσουν και τέταρτο γκολ. Στο σημείο εκείνο ωστόσο, οι παίκτες του Κουβέιτ διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον διαιτητή, υποστηρίζοντας πως τη στιγμή που σημειώθηκε το τέταρτο σε βάρος τους τέρμα είχαν σταματήσει να παίζουν λόγω ενός περίεργου σφυρίγματος που ακούστηκε από την κερκίδα.

Ο Ουκρανός ρέφερι Μίροσλαβ Στούπαρ αγνόησε αρχικά τις διαμαρτυρίες, κάτι που οδήγησε τον Σεΐχη Φαχίντ να αναλάβει δράση και κατεβαίνοντας από την κερκίδα των επισήμων να συνομιλήσει αυτοπροσώπως με τον διαιτητή. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά αυτό που μένει είναι πως ο Στούπαρ ακύρωσε το γκολ των Γάλλων, προς μεγάλη τους φυσικά απογοήτευση. Ωστόσο, η Γαλλία κατάφερε να σκοράρει ξανά, ανεβάζοντας τελικά το δείκτη του σκορ στο 4-1. Το Κουβέιτ γνώρισε τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση, ο Ουκρανός ρέφερι αποκλείστηκε μια για πάντα από τη διαιτησία και ο Σεΐχης Φαχίντ κλήθηκε να καταβάλει χρηματική ποινή ύψους 8.000 λιρών Αγγλίας. 

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης