Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤέρμα το κρυφτούλι κύριοι ηθικοί αυτουργοί!

Τέρμα το κρυφτούλι κύριοι ηθικοί αυτουργοί!

Γράφει ο Άθως Παπαμιχαήλ

Γυρίζω το ρολόι του χρόνου πίσω, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 00′ όταν βρισκόμουν στα ερτζιανά και στις αθλητικές πρωινές ενημερωτικές εκπομπές.

Ήταν τότε που τα επεισόδια, τα έκτροπα και γενικά ο «πόλεμος» στους αθλητικούς χώρους, βρισκόντουσαν στην απολυτή…έξαρση!

Συνήθιζα κάθε Παρασκευή, λίγο πριν το τέλος των εκπομπών, να διαβάζω το  δελτίο που εξέδιδε το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας για τα παιχνίδια ντέρμπι ποδόσφαιρου, που θα είχαμε το Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι απαγορεύεται αυστηρώς η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων στις κερκίδες, όπως επίσης και πανό υβριστικού αλλά και πολίτικου περιεχομένου.

Επισημαινόταν μάλιστα, ότι τα όργανα της τάξεως, θα διενεργούσαν εξονυχιστικό έλεγχο πριν από την είσοδο των οπαδών και ότι όσοι προσπαθούσαν να παραβούν τους κανόνες, θα τιμωρούταν παραδειγματικά.

Τα ερωτήματα μου ήταν και τότε και εξακολουθούν να είναι τα ακόλουθα και αναφέρομαι σε όλους εσάς που κάθε εβδομάδα θα βρεθείτε στις κερκίδες κάποιου σταδίου.  

Αλήθεια, πόσες φορές σας έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο πριν την είσοδο στο γήπεδο;

Πως πάντα μα πάντα, κάποιοι έβρισκαν και ακόμη βρίσκουν τον τρόπο να περνούν επικίνδυνα αντικείμενα αλλά και πανό;

Ερωτήματα που ποτέ δεν πήρα μια λογική και ορθόδοξη απάντηση όσες φορές και αν ρώτησαν τους αρμόδιους! 

Πολλοί τακτικοί ακροατές όταν με συναντούσαν μου έλεγαν γιατί πάντα, κάθε Παρασκευή «έκλεινα» την εκπομπή με τον ίδιο τρόπο και αναφερόντουσαν στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.

Τους έλεγα και μάλιστα με κάπως έντονο τρόπο: «Το κάνω γιατί θα απλούστατα ποτέ τα γραφόμενα δεν γίνονται πράξεις και στο τέλος θα την πληρώσει ο αθλητισμός και ο φίλαθλος κόσμος αφού προβλέπω ότι κάποιοι που είναι ανίκανοι να κάνουν σωστά τη δουλεία τους θα βρουν εξιλαστήρια θύματα τα οργανωμένα σύνολα και τα γήπεδα θα μοιάζουν χωρίς αυτούς με εκκλησιές…».

Δεν πέρασε περίπου μια πενταετία και η περιβόητη κάρτα θεσπίστηκε με στόχο και σκοπό την δήθεν πάταξη της βίας!

Χωρίς καν να γίνουν συναντήσεις των αρμόδιων φορέων με οργανωμένοι σύνολα, σωματεία και ποδοσφαιρικές εταιρίες πλάσαραν μια κάρτα γιατί ήξεραν εκ των πρότερων ότι θα έφερνε αντιδράσεις όλων των οργανωμένων. Χωρίς να αγιοποιώ τα συγκεκριμένα σύνολα τα έβαλαν στο στόχαστρο θέλοντας να τα εξαλείψουν!

Όχι κύριοι δεν εξαλείφεις κάτι που ζει και αναπνέει για μια ιδέα αλλά μέσα από τον σωστό, τον εποικοδομητικό διάλογο προσπαθείς να βρεις λύσεις. Και πιστέψτε με αυτά τα παιδιά καταβάθος, εκείνο που ήθελαν ήταν να συναντηθούν μαζί με υπουργούς και άλλους φορείς, να βρουν λύσεις και να δώσουν τίμιες υποσχέσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ αφού η κάρτα πήρε το δρόμο της και τα γήπεδα άρχισαν σταδιακά να αδειάζουν όχι μόνο από οργανωμένους αλλά και από πολλούς που ποτέ τους δεν κατάλαβαν το σκεπτικό αυτό, μιας και έβλεπαν εδώ και τόσα χρόνια ότι αυτοί που έπρεπε να πράξουν σωστά τη δουλειά τους δεν το έπρατταν σχεδόν ποτέ!       

Το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και η πολιτεία γενικότερα, τόνιζαν ότι η κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα και ότι τα γήπεδα θα γινόντουσαν προσιτά για οικογένειες, ηλικιωμένους και όλους όσους γύρισαν την πλάτη στους αγωνιστικούς χώρους για τα επεισόδια. Φυσικά οι αρμόδιοι είχαν  ξεχάσει  εντέχνως τους στημένους αγώνες και όλα τα υπόλοιπα που ταλάνιζαν το ποδόσφαιρο ρίχνοντας την ευθηνή της κατάντιας του κυπριακού ποδοσφαίρου μόνο στα επεισόδια από τους οργανωμένους.

Στις αρχές όλα κυλούσαν κάπως ομαλά, όμως και χωρίς την παρουσία των οργανωμένων τα παρατράγουδα δεν άργησαν να εμφανιστούν! Η κάρτα οπαδού που θεσπίστηκε για να βρίσκει άμεσα τους ταραξίες «κοιμόταν το ύπνο του δικαίου», στις πλείστες των περιπτώσεων. Και μην μου πείτε ότι δεν είδαμε επεισόδια τα τελευταία χρόνια; Είδαμε και παραείδαμε!   

Ηθικοί αυτουργοί (και αυτή είναι η δική μου άποψη και γνώμη) είναι οι εκάστοτε Υπουργοί Δικαιοσύνης και τα υψηλόβαθμα στελέχη που λιγοστές ήταν οι φορές που ανταποκρίθηκαν σωστά, λογικά και μεθοδικά.

Όταν βγάζεις ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους και ποτέ δεν τους πράττεις (παρά μόνο κάνεις χαιρετούρες με κάθε γνωστό που μπαίνει στο γήπεδο), όταν βγάζεις πλάνο για σωστή διέλευση των οπαδών και ποτέ σχεδόν δεν το υλοποιείς σωστά, τότε το να κάτσουμε να γράψουμε και αλλά είναι προς κατανάλωση!

Άλλωστε το όσα αισχρά συνέβησαν την περασμένη Κυριακή (3/10) στο ΓΣΠ αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα μα τίποτα δεν έγινε σωστά για ακόμη μια φορά!

Και μην ξεχνάτε ζούμε σε δύσκολους καιρούς με τον κόσμο να βρισκόταν πριν από λίγο κα υπό περιορισμό ελέω πανδημίας,  αλλά και  η ψυχολογία του όπως και η αγανάκτηση του απ’ όλα όσα συμβαίνουν στο κόσμο έφτασε στο ζενίθ…

Και αντί κύριοι ηθικοί αυτουργοί να ψυχολογήσετε σωστά την όλη κατάσταση που περικλείει πλέον τον κάθε συμπατριώτη μας αντί να κάνετε έστω τα αυτονόητα εσείς ζείτε σε άλλο πλανήτη.

Ξεκινάτε λοιπόν από την πιο απλή και λογική λύση που δεν είναι άλλη από ένα σωστό και επιδοματικό διάλογο.

Βάλτε τα πάντα επί τάπητος, δώστε βήμα σε όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, να κατατεθούν απόψεις, προβληματισμοί,  να βρεθούν συλλογικές λύσεις και μην ενεργείται δικτατορικά γιατί τα χειρότερα έπονται…

Ηθικοί αυτουργοί είστε εσείς κα εσείς πρέπει να βγείτε μπροστά για να λύσετε το πρόβλημα!

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης