Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤο «χρυσό» κεφάλι του Άγγελου Χαριστέα που έστεψε την Ελλάδα πρωταθλήτρια

Το «χρυσό» κεφάλι του Άγγελου Χαριστέα που έστεψε την Ελλάδα πρωταθλήτρια

Ο άλλοτε επιθετικός του Στρυμόνα Στρυμονικού που διέπρεψε στο εξωτερικό

Του Γιώργου Κυριακίδη
Limassol Today - Image 15 1

Αναδείχθηκε μόλις τέταρτος σκόρερ στο Euro 2004, όμως τα δικά του γκολ αποδείχθηκαν πιο σημαντικά από εκείνα των Μίλαν Μπάρος, Γουέιν Ρούνεϊ και Φαν Νιστελρόι. Ο Άγγελος Χαριστέας σημείωσε 3 τέρματα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης δύο εκ των οποίων προήλθαν στην κρίσιμη νοκ αουτ φάση (με Γαλλία στον προημιτελικό και Πορτογαλία στον τελικό). Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει γκολ με κεφαλιές σε διοργανώσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Πλατινί 2 το 1984, Κριστιάνο Ρονάλντο 2 το 2004, Σεβτσένκο 2 το 2012, Μάντζουκιτς 2 το 2012, Νίκλας Μπέντνερ το 2012), όμως κανένας δεν το κατόρθωσε δύο φορές από τη φάση των ομίλων και έπειτα. Αν προσθέσουμε και την κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία (1-0), τότε συνολικά η Eθνική Ελλάδος κατέχει το ρεκόρ σε νοκ φάση των Euros.

Limassol Today - Image 13 2

Πίσω στο μακρινό 1996 τίποτα δεν προμήνυε οτι ο ψιλόλιγνος νεαρός από το Στρυμονικό Σερρών θα γινόταν κάποτε ο ηγέτης της επιθετικής γραμμής της Εθνικής. Ο Χαριστέας στα 16 του φορούσε τα κιτρινόμαυρα του Στρυμόνα Στρυμονικού, την ομάδα του χωριού του που αγωνιζόταν στο τοπικό Σερρών. Τα πλούσια σωματικά προσόντα του ειχαν τραβήξει την προσοχή των υπευθύνων των κλιμακίων που συστηματικά τον καλούσαν στη μεικτή Σερρών όπου αγωνιζόταν ως αναπληρωματικος. Η πρόσκληση όμως για δοκιμή στους νέους του Αρη τη σεζόν 1996-97 ήταν αυτή που θα του άλλαζε τη ζωή. Ο προπονητής της ομάδας Νέων και πρώην παίκτης του συλλόγου Γιάννης Μιχαλήτσος τον πίστεψε από την αρχη και δούλεψε με επιμονή μαζί του σε μια εποχή οπου η ανδρική ομάδα του Άρη ζουσε τις χειρότερες μέρες της ιστορίας της με τον υποβιβασμό στη Β’ Eθνική, τον Μάιο του 1997.

Limassol Today - Image 13 3

Ο Γιώργος Φοιρός ανέλαβε την αποστολή επιστροφής των κιτρινόμαυρων στην μεγάλη κατηγορία το καλοκαίρι του 1997 με τον 17χρονο Άγγελο Χαριστέα να υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβολαιο και να ακολουθεί την ομάδα στην καλοκαιρινή της προετοιμασία. Το τέλος της σεζον 1997-98 θα έβρισκε τον Άρη στην Α’ Εθνική και τον Σερραίο επιθετικό να σκοράρει 2 φορές σε 10 αγώνες. Η χρονιά ορόσημο για την καριέρα του Χαριστέα ήταν η αμέσως επόμενη (1998-99) και η ημερομηνία που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, η 29η Αυγούστου του 1998.

Limassol Today - Image 13

Ελλείψει βασικών παικτών ο Γιώργος Παράσχος θα ξεκινούσε τον 18χρονο επιθετικό μέσα στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το ντέρμπι εξελίχθηκε σε έναν αναπάντεχο θρίαμβο των «νεοφώτιστων» φιλοξενούμενων (1-4), με τον 18χρονο άσσο να είναι εκ των πρωταγωνιστών με τα 2 γκολ που σημείωσε. Την επομένη ημέρα οι εφημερίδες έγραφαν διθύραμβους με χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Sportime που είχε ως κεντρικό τίτλο: «Τι ωραία, τι ωραία όταν έχεις Χαριστέα!». Ακρως ενδιαφέρον στοιχείο; Σε παλιότερη συνέντευξή του ένας άλλος Έλληνας ρέκορντμαν, ο Ντίνος Ποντίκας, είχε δηλώσει πως είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ως φιλαθλος του Άρη, με την εμφάνιση του Αγγελου να του θυμίζει το δικό του ντεμπούτο (άλλωστε σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει συμπαίκτες στον Αθηναϊκό ή ακόμη και στην Eθνική ομάδα).

Limassol Today - Image 14
Όταν κάνεις του κεφαλιού σου, γράφεις ιστορία

Τον Ιανουάριο του 1999 ο Χαριστέας παραχωρήθηκε δανεικός (παρέα με τον κολλητό του Γιώργο Θεοδωρίδη) στον Αθηναϊκό που πάλευε για την επιστροφή του στην Α’ Eθνική ως αντάλλαγμα για την μεταγραφή- ρεκόρ του Μάριου Αγαθοκλέους. Ο Αγγελος θα αγωνιζόταν ξανά στη Β Eθνική όπως και την προηγούμενη σεζόν, σκοράροντας 1 γκολ σε 7 αγώνες. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο εξάμηνο της καριέρας του. Η συνέχεια; Μια μεστή τριετία στο Χαριλάου, κλήση στην Eθνική από τον Οτο Ρεχάγκελ το 2001, πολυδάπανη μεταγραφή το 2002 στη Βέρντερ Βρεμης (με την οποία πανηγύρισε το νταμπλ στη Γερμανια το 2004), και ακολουθησαν θητείες σε Άγιαξ, Φέγενορντ και άλλες ευρωπαικές ομάδες. Ισως ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με την πιο θεαματική καριέρα στο εξωτερικό, ενώ αγωνίστηκε και συμπαίκτης του θρυλικού Ραούλ στη Σάλκε.

Limassol Today - Image 14

Σε συνέντευξή του είχε χαρακτηρίσει τον Μαρκο Φαν Μπάστεν ως το ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα και τον Ντανιέλ Μπατίστα ως τον μέντορα του. Η μοίρα τα έφερε ετσι ωστε να αγωνιστεί στην ομάδα του «ιπτάμενου Ολλανδου» τον Άγιαξ του Αμστερνταμ, αλλά και να τον γνωρίσει. Οσον για τον «Γκουλιτ των φτωχων», τον Ντανιέλ Μπατίστα; Ο νατουραλιζέ πρώην επιθετικός του Εθνικης Ελλάδος ((με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο -πορτογαλική αποικία- και μεγαλωμένος στην Ολλανδια) μεταγράφηκε στον Αρη τον Ιανουάριο του 1999, δηλαδή όταν ο Χαριστέας κατηφόριζε στο Βύρωνα και τον Αθηναικό. Με την επιστροφή του Αγγελου στο Χαριλάου το καλοκαίρι το 1999, οι δυο τους ανέπτυξαν μια σχέση μαθητή-δασκάλου.

Limassol Today - Image 15

Ο (επίσης) πανύψηλος Μπατίστα που ξεκίνησε την καριέρα του από την μισητή αντιπαλο του Αγιαξ, τη Φέγενορντ, διδαξε τα μυστικά της θέσης του σέντερ φορ στον Χαριστεα και στο τέλος της σεζόν 2000-01 αποχώρησε απο την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλα και τους αγωνιστικους χωρους. Σε μια χρονιά που στο ροστερ του Αρη είχε προστεθεί και ο μικρότερος αδελφός του Χαριστέα, ο Δήμος. Η επόμενη, (2001-02) έμελλε να είναι η τελευταία για τον ήρωα της Λισαβόνας στο ελληνικό πρωταθλημα. Τουλάχιστον μέχρι το 2011 όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011 για λογαριασμό του Παναιτωλικού. Αποχωρησε απο την ενεργό δραση το 2013 με τη φανέλα της Αλ Νασρ και από το 2019 εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής του Αρη.

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης