Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤο παγκόσμιο ρεκόρ του Γιώργου Κούδα που κράτησε για 23 χρόνια

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιώργου Κούδα που κράτησε για 23 χρόνια

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του «Μεγαλέξανδρου» και ο ΠΑΟΚ

Του Γιώργου Κυριακίδη

Στις 26 Φεβρουαρίου 1984 ο Γιώργος Κούδας αγωνίστηκε για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό της Τούμπας στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Αιγάλεω (0-0) για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Το τελευταίο του όμως παιχνίδι με την με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας έμελλε να γίνει στις Σεπτεμβρίου 1995 στον φιλικό αγώνα προς τιμή του κόντρα στη Γιουγκοσλαβία (0-2). Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου φόρεσε την φανέλα της Εθνικής για 43η φορά και την οδήγησε ως αρχηγός στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας μπροστά σε 30.000 θεατές. Αγωνίστηκε με το νούμερο 10 για 25 λεπτά και έγινε σε ηλικία 48 ετών και 10 μηνών ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε φανέλα εθνικής ομάδας. Το ρεκόρ του κράτησε για 23 χρόνια όταν και καταρρίφθηκε απο τον σπουδαίο Λιβεριανό επιθετικό Ζορζ Γουεά το 2018.

Limassol Today - Image 12 4

Ο Κούδας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και απο την ηλικία των 6 άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια αλάνα στην περιοχή της παλιάς Λαχαναγοράς. Μάλιστα στους συγκεκριμένους αγώνες μεταξυ των παιδικών ομάδων δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρχε και κοινό από τους εργαζόμενους στη λαχαναγορά, που είχαν μολις σχολάσει. Ενας εξ’ αυτων, εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του, τον πηγε στο γήπεδο του Σιντριβανιού για δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 1958 και ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βιλχελμ Σεβτσικ, τον επελεξε για τα τσικό. Αμεσως υπέγραψε το πρώτο του δελτίο και αποτέλεσε μέλος των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ. Στα επόμενα 5 χρονια που ακολούθησαν θα γινόταν συμπαίκτης με τον Κούλη Αποστολίδη και θα δούλευε με προπονητες οπως οι Λέανδρος Συμεωνιδης, Γιώργος Χασιώτης, Γιώργος Πετρίδης και Λάμπης Κουϊρουκίδης. Ήταν παρών στα εγκαίνια της Τούμπας το Σεπτέμβριο του 1959 συμμετέχοντας στην αναμέτρηση των παιδικών ομάδων («ασπροι» εναντίον «μαύρων») πριν την έναρξη του αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ. Από τότε και μετά εκείνοι οι αγώνες των μικρών αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος της αγωνιστικής σήμερα πριν το «κύριο πιάτο» της εκάστοτε αναμετρησης του ΠΑΟΚ. Έτσι, ο Κούδας έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους του «δικεφάλου» ενώ ηταν και ενα απο τα ball boys κατά την διάρκεια του αγώνα.

Limassol Today - Image 12 5
Γιώργος Κούδας: Ο πρώτος σούπερ-ήρωας

Στις 21 Δεκεμβρίου 1963 ήρθε η ώρα για τον Κούδα να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομαδα του ΠΑΟΚ στον αγώνα με τον Εθνικό Πειραιώς στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Ούγγρος τεχνικός Γκεόργκι Μπαμπολτσάι έχοντας ένα πλούσιο απουσιολόγιο εκείνη την ημέρα (Αχιλλέας Σαββίδης, Λάκης Γιακουμής, Λάκης Λιτόπουλος και ο προπονητής του στην εφηβική, Γιώργος Χασιώτης) αποφάσισε να ξεκινήσει τον 17χρονο Κούδα. Κατευθείαν στα βαθιά και συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές οπως οι Λέανδρος Συμεωνίδης, Τάκης Ραπτόπουλος, Τούλης Μουρατίδης και Τάκης Μουσελεμίδης, ο «Μεγαλέξανδρος» κατάφερε να διακριθεί παρά την ήττα (1-0).

Στα επόμενα 2,5 χρόνια είχε καθιερωθεί στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 1966 υπέγραψε στον πρωταθλητή Ολυμπιακό που θα αγωνιζόταν στο κύπελλο Πρωταθλητριών (πρώτος αντιπαλος η ΤΣΣΚΑ Σόφιας). Η διαφωνία του πατέρα του, Γιαννη, με τον πρόεδρο του «δικεφάλου» Γιώργο Παντελάκη για το συμβόλαιο του παίκτη τον οδήγησε στην…ανοιχτή αγκαλιά των «ερυθρόλευκων». οι οποίοι έβαζαν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ρόστερ τους.

Limassol Today - Image 12 6

Στο λιμάνι ο 20χρονος τότε μέσος αγωνίστηκε πλαι στο θρυλικό Γιώργο Σιδερη, τον Νίκο Γιούτσο, τον Κώστα Πολυχρονίου, τον Βασίλη Μποτίνο, τον Γιάννη Γκαϊτατζή, τον Χρήστο Ζαντέρογλου και υπό τις οδηγίες του Μάρτον Μπούκοβι. Η θητεία του όμως στους Πειραιώτες κράτησε μόλις έξι μήνες και περιλάμβανε μόνο φιλικά και προπονήσεις αφού δεν εγκρίθηκε ποτέ απο την ΕΠΟ, λόγω της μη συγκατάθεσης του ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιποι μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 1968 πέρασαν με τον ποδοσφαιριστή χωρίς ουσιαστικά επίσημους αγωνες, παρά μόνο με προπονήσεις με το Λιμενικό Σωμα και την Εθνική Ενόπλων. Τότε ήταν που η Εθνική Ενόπλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βαγδάτη συντρίβοντας στον τελικό την πρωταθλήτρια Τουρκία, με τον Κούδα να σκοραρει 3 γκολ και να αγωνίζεται δίπλα στον Μιχάλη Κρητικόπουλο, τον Βασίλη Μποτίνο, Σάκη Κουβά και τον Μπάμπη Ιντζόγλου. Και ο Κουδας είχε πάρει την απόφαση του: θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ παρά την οργισμένη αντίδραση του πατέρα του που είχε ως αποτέλεσμα να διακόψουν την επικοινωνία τους για τα επομενα έξι χρόνια!

Limassol Today - Image 12 7

Aπο το 1968 ο Κούδας αγωνίστηκε 16 σεζόν στον ΠΑΟΚ οδηγωντας τον ως αρχηγός στην κατακτηση 2 Κυπέλλων (1972, 1974) και του πρώτου του πρωταθλήματος (1976). Στην Εθνική υπήρξε συμπαίκτης με έναν άλλο ρεκορντμαν τον Τάκη Οικονομόπουλο, τον Αντώνη Αντωνιάδη, το Μίμη Δομαζο το Μίμη Παπαϊωάννου και τον Νίκο Σαργκάνη, δίνοντας το παρόν στο Ευρωπαϊκο του 1980 στην Ιταλία. Το 1987 ανέλαβε προσωρινά την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή.

Παρακάτω είναι οι συνθέσεις του αγώνα Ελλαδος-Γιουγκοσλαβίας. Προπονητής ηταν ο Κώστας Πολυχρονίου, ενώ ο Κούδας αγωνίστηκε συμπαίκτης και με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Τα τέρματα σημείωσαν ο Τζούριτς στο 55′ και ο Μιλόσεβιτς στο 84′.

ΕΛΛΑΔΑ: Μιχόπουλος (46 Ατματζίδης), Αποστολάκης, Κασάπης, Ουζουνίδης (46 Νταμπίζας), Καλιτζάκης (46 Καραταϊδης), Τσαλουχίδης (58 Κωνσταντινίδης), Ζαγοράκης (70 Σακελλαρίδης), Αλεξανδρής (46 Γεωργάτος), Μπατίστα (46 Μαχλάς), Κούδας (18 Τσάρτας, 73 Νινιάδης), Γεωργιάδης (46 Δώνης).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μιλόγιεβιτς, Μίρκοβιτς, Τζόροβιτς, Στεφάνοβιτς, Τζούκιτς, Γιοκάνοβιτς, Τζούρσιτς (73 Μπόριτς), Μιγιάτοβιτς, Μιλόσεβιτς, Σαβίσεβιτς (64 Πάντελιτς), Νατζ (56 Σάουλα).

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης