Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣυνεχίζουν την εκπαιδευτική τους δράση...

Συνεχίζουν την εκπαιδευτική τους δράση…

Σε συνέχεια της κοινωνικής τους προσφοράς για τον αθλητισμό, σήμερα (28/9) ομάδα των Cyprus Olympians με τους Ηλία Ιωάννου, Χαράλαμπο Παναγίδη και Κώστας Ποχάνης , είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε παιδιά που φοιτούν στο αθλητικό σχολείο Λεμεσού.
Στην πιο πάνω εκδήλωση έγινε παρουσία θεμάτων, Αθλητισμός και μόρφωση, Αξίες και Ιδανικά του αθλητισμού και τα οφέλη από τον αθλητισμό.

Οι ομιλητές μέσω αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησαν θερμά τα παιδιά, τους διευθυντές αλλά και τους υπευθύνους του Λανιτείου αθλητικού σχολείου Λεμεσού κ. Νίκο Χατζηνικολάου και κ. Λοϊζο Χρυσοστόμου.

Σας παραθέτουμε και την ομιλία του Χαράλαμπου Παναγίδη μέσα από την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά κυρίως όμως για τις αξίες και τα μηνύματα των Ολυμπιακών αγώνων:

ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Κατά αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την διεύθυνση του σχολείου για την τιμή που μας έκανε να παραβρεθούμε σήμερα εδώ και να σας μιλήσουμε για σημαντικά θέματα ως εκπρόσωποι των CYPRUS OLYMPIANS.
Αρχικά να σας συστηθώ. Το όνομα μου είναι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ και για χρόνια ήμουν πρωταθλητής κολύμβησης, μέλος της Εθνικής ομάδας της Κύπρου με πολλές διακρίσεις τόσο τοπικές όσο και στο εξωτερικό και κάτοχος για χρόνια πολλών ρεκόρ Κύπρου.
Αποκορύφωμα της καριέρας μου ήταν η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη το 1992.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ σήμερα μαζί με… ως εκπρόσωποι αυτής της οικογένειας που λέγεται CYPRUS OLYMPIANS για να μιλήσουμε σε εσάς τους νέους, για τις αξίες και τα μηνύματα του Ολυμπισμού και να τονίσουμε στην πολιτεία οτι τέτοιοι άνθρωποι που τίμησαν την χώρα τους πρέπει να τυχαίνουν της πρέπουσας αναγνώρισης, εκτίμησης, σεβασμού και τιμής και να δίνονται τα σωστά μηνύματα ενθάρρυνσης αλλά και τα απαραίτητα κίνητρα στα νέα ταλέντα να προχωρούν με όνειρα και στόχους στη καριέρα τους ως αθλητές.
Σήμερα λοιπόν είμαι εδώ να σας μιλήσω για τις αξίες και τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ολυμπισμός ως ιδέα έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και στο πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο περιείχε το θρησκευτικό στοιχείο, το κάλλος, την ευγένεια, την λιτότητα, την αγνότητα, την εκεχειρία, την αγωνιστικότητα, και γενικά το πνευματικό ήθος και την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή.

Οι Αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και την «Ευγενή Άμιλλα».

Στον πρώτο άξονα εντοπίζονται οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού, των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας. Στο δεύτερο άξονα περιέχονται οι αξίες της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα.
Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής. Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες. Ο σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει παντού τον Αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ενθαρρύνοντας την δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας, η οποία ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το Ολυμπιακό Πνεύμα συνδέεται με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η πνευματική διάσταση των αγώνων τονίστηκε εξ αρχής από τον ίδιο τον PIERRE DE COUBERTIN (Ο εμπνευστής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων) και πάνω σ’ αυτή βασίστηκαν οι Ολυμπιακές αξίες που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας. Η συμβολή αυτών των αξιών στην εκπαίδευση και την κοινωνία κρίνεται θεμελιώδης από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τους διεθνείς φορείς Ολυμπιακής Παιδείας σε όλο τον κόσμο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ :

1) Προώθηση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
2) Σύμμετρη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος.
3) Επιδίωξη της αξιοκρατικής διάκρισης.
4) Ευγενής άμιλλα και αναγνώριση των πανανθρώπινων αξιών.
5) Αναγνώριση της ισότητας και της δικαιοσύνης.
6) Παγκόσμια ανάδειξη της αξίας του Αθλητισμού.
7) Ευκαιρία προβολής της διοργανώτριας χώρας.
Βέβαια υπάρχουν και οι αρνητικές πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων :
1) Χρήση Αναβολικων
2) Απώλεια του αγνού ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό. ( Λόγω της εισόδου των πολυεθνικών εταιρειών στους αγώνες)

Συνοψίζοντας την πιο πάνω μου ομιλία θα ήθελα να πω οτι αυτό που τελικά αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μονάχα οι κούρσες, τα μετάλλια, τα ασύλληπτα ρεκόρ και οι φανταχτερές τελετές έναρξης και λήξης.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν ως φορέας των προσωπικών ιστοριών των αθλητών και αθλητριών και των ηθικών αξιών που πρεσβεύουν.

Αυτό είναι και το ηθικό δίδαγμα που έχουμε πάρει και εμείς ως CYPRUS OLYMPIANS και προσπαθούμε να μεταδώσουμε σε εσάς τους νέους μας. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ για την προσοχή σας.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης