Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΟλοκληρώθηκε η πώληση της Chelsea

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Chelsea

H Βρετανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως»

Η εξαγορά της Chelsea έναντι 4,25 δισ. λιρών (5,33 δισ. δολάρια) ολοκληρώθηκε, καθώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς συμφώνησε στους όρους της βρετανικής κυβέρνησης για την πώληση. 

Η βρετανική κυβέρνηση χορήγησε το βράδυ της Τρίτης την άδεια που επιτρέπει την πώληση της Chelsea στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι, ο οποίος κατέχει ποσοστό των Los Angeles Dodgers. Χθες η Premier League έδωσε το «πράσινο φως» για να αλλάξει χέρια ο σύλλογος και ακολούθησε η απαραίτητη άδεια της κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί η πώληση. 

Από τη στιγμή που το Λονδίνο «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς, η Chelsea λειτουργούσε υπό κυβερνητική άδεια που αναμενόταν να λήξει στις 31 Μαΐου. Η ολοκλήρωση της πώλησης θα επιτρέψει στον σύλλογο να κάνει μεταγραφές και να υπογράψει νέα συμβόλαια με παίκτες, κάτι που απαγορευόταν στο πλαίσιο των κυρώσεων. 

Η Chelsea έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις, που προβλέπουν ότι 2,5 δισεκατομμύρια λίρες από το ποσό της εξαγοράς θα πάνε σε «παγωμένο» λογαριασμό σε βρετανική τράπεζα, μέχρι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της κυβέρνησης τα χρήματα να πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. 

Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο Αμπράμοβιτς συμφώνησε με τους όρους που προβλέπουν ότι το δάνειό του στον σύλλογο, ύψους 1,6 δισ. λιρών, να πάει σε «παγωμένο» λογαριασμό που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα πλήρη έσοδα από την πώληση δεν θα ωφελήσουν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ή άλλο άτομο που του έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Τώρα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι τα έσοδα από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν σε ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία, στην υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απέκτησε την Chelsea το 2003 και άλλαξε την πορεία του συλλόγου. Υπό την ιδιοκτησία του Ρώσου ολιγάρχη η ομάδα κέρδισε 21 τρόπαια, μεταξύ των οποίων δύο Champions League και πέντε φορές το πρωτάθλημα της Premier League. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο 55χρονος αναγκάστηκε να πουλήσει την Chelsea. Πλέον ο σύλλογος περνά στα χέρια του Αμερικανού Τοντ Μπόελι και άλλων επενδυτών, ανάμεσά τους ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Χάνσιοργκ Βις, ο Βρετανός κτηματομεσίτης Τζόναθαν Γκόλντσταϊν και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Clearlake Capital. 

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης