Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜιχάλης Πιττάλης - Κοουτσάρωντας στη θάλασσα! 

Μιχάλης Πιττάλης – Κοουτσάρωντας στη θάλασσα! 

Τα θαλάσσια αθλήματα ή σπορ έγιναν ευρέως γνωστά στην Κύπρο εδώ και περίπου μια δεκαετία, όταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, ο πρωταθλητής μας Παύλος Κοντίδης, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη ιστιοπλοΐα. Απ' εκείνο το χρονικό σημείο και μετέπειτα τα σπορ στο νερό, πήραν μια ακμάζουσα πορεία και πλέον πολλοί είναι οι αθλητές που επικεντρωθήκαν σε αυτά.

Συνέντευξη στον Άθω Παπαμιχαήλ

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία γύρω απ’ αυτά τα ενδιαφέροντα σπορ, με έναν εκ των προπονητών αυτών των αθλημάτων, τον Μιχάλη Πιττάλη ο οποίος προπονεί αρκετά παιδιά στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας που εδρεύει στη Λεμεσό.     

Προπονητής θαλάσσιων αθλημάτων! Πως πρόεκυψε αυτό και ρωτώ γιατί οι περισσότεροι τις ηλικίας σου τους κερδίζει περισσότερο η προπονητική στο ποδόσφαιρο… 

«Από πολύ μικρός γνώρισα το άθλημα της ιστιοπλοΐας μέσω το Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας και παθιάστηκα μαζί του. Για χρόνια έκανα πρωταθλητισμό ωστόσο οι σπουδές στο εξωτερικό με κράτησαν για αρκετό χρόνο μακριά του. Πάντα όμως έλεγα στον εαυτό μου ότι με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα  ξαναβρεθώ στη θάλασσα και στο άθλημα, ως προπονητής. Τα κατάφερα και πλέον διδάσκω αλλά και κοουτσάρω αθλητές, που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο συναρπαστικό άθλημα που είναι και Ολυμπιακό κάτι του προσδίδει ακόμη περισσότερο πρεστίζ. Εκτός από την ιστιοπλοΐα έχω ειδικότητα και στο windsurfing ακόμη ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο άθλημα που ανεβάζει και την αδρεναλίνη».   

Για να ασχοληθεί κάποιος με θαλάσσια αθλήματα τι πρέπει να έχει κατά νου και ποια προσόντα;

«Θέληση και πίστη στις δυνατότητες του. Ο σωματότυπος δεν είναι το ζητούμενο αλλά ούτε η ηλικία ή το φύλο. Μπορεί κάποιο παιδί να ξεκινήσει από πολύ νεαρή ηλικία δηλαδή από τα έξι του χρόνια, ωστόσο είναι αθλήματα που και έφηβος να μπεις στο χώρο ακόμη και λίγο μεγαλύτερος δεν θα υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Φθάνει. επαναλαμβάνω, να έχεις θέληση και προσήλωση στον στόχο που θα θέσεις».

Limassol Today - S,s;

Παρά το γεγονός πως η ιστιοπλοΐα είναι το άθλημα που έφερε το μέχρι στιγμής μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Κύπρο εντούτοις κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναυτικοί Όμιλοι. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη;

«Στήριξη υπάρχει αλλά τα έξοδα είναι πολλά, παρά πολλά. Και στην ιστιοπλοΐα αλλά και στην ιστιοσανίδα (windsurfing) τα έξοδα για συντήρηση σκαφών αλλά και εξοπλισμών είναι επαναλαμβάνω πολλά. Πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αλλά και της προετοιμασίας ενώ να τονίσουμε ότι δεν μπορούν τα ιδία σκάφη ή εξοπλισμοί να πάνε σε αγώνες μιας και πρέπει να αγοραστούν καινούργια όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί. Επίσης οι αθλητές επιβάλλεται να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση άρα υπάρχουν και τα γυμναστήρια και οι διατροφές όπου και εκεί απαιτείται ένα σημαντικό κονδύλι. Για να καλυφθούν αυτά τα έξοδα είναι αναγκαία η εξεύρεση χορηγών, ωστόσο  τα τελευταία χρόνια λόγω όλων όσων βιώσαμε με την πανδημία είναι δυσεύρετοι. Χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας που είμαι προπονητής, δεν υπάρχει κύριος χορηγός πάνω στα πανιά των σκαφών των ιστιοπλοϊών μας. Ευελπιστούμε πάντως σε καλύτερες μέρες και ότι κάποιοι χορηγοί θα εμφανιστούν το συντομότερο».  

Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Τεράστιο πλεονέκτημα αυτό. Άκουσα ότι πολλές χώρες έρχονται στο νησί μας για προετοιμασία αθλητών σωστά; 

«Και βεβαία είναι τεράστιο πλεονέκτημα και σίγουρα ένας σημαντικός λόγος που τα τελευταία χρόνια μας έχει κάνει ανταγωνιστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο μια και έχουμε εκμεταλλευτεί αυτό σε μεγάλο βαθμό. Σε ότι αφορά για την προετοιμασία αθλητών από άλλες χώρες ισχύει και δεν το κρύβω ότι αυτό βοήθα και το δικό μας επίπεδο να ψηλώσει ακόμη περισσότερο και να βελτιώνεται συνεχώς». 

Limassol Today - [;p

Πόσο δύσκολο είναι να προπονείς στη θάλασσα;

«Δεν θα το χαρακτήριζα δύσκολο, αλλά απαιτητικό όπως άλλωστε απαιτητική είναι και η προπόνηση σε όλα τα αθλήματα. Άρα εμείς ως προπονητές, είτε σε θαλάσσια αθλήματα είτε σε οποιοδήποτε άλλο σπορ, πρέπει συνεχώς να επιμορφωνόμαστε, να είμαστε σωστοί ως παιδαγωγοί, προσηλωμένοι ως εκπαιδευτές και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό κοούτσαροντας σωστά του αθλητές…»   

Βρέθηκες ως προπονητής του ΝΟΚ στους πανευρωπαϊκούς αγώνες windsurfing στην Ιταλία techno293 και στη συνέχεια με την ιδία ιδιότητα του ομοσπονδιακού προπονητή στην Αλγερία και στους μεσογειακούς πάλι με windsurfing αλλά αυτή τη φορά με την καινούργια κλάση Iq Foil. Τα πήγαμε καλά ως Κύπρος και ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκόμισες;

«Στη Σαρδηνία της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο Κάλιαρι θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά με το techno293 ανεβάζοντας δυο από τους τρεις αθλητές στο βάθρο αν και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη καλυτέρα. Στους Μεσογειακούς  με την καινούργια κλάση Iq Foil αποκτήσαμε εμπειρίες τόσο ο ίδιος ως προπονητής αλλά και οι αθλητές σε ένα αγώνα πολύ υψηλού επιπέδου. Οι παραστάσεις που αποκομίσαμε ολόκληρη η ομάδα σίγουρα μας βοηθήσουν πολύ στη συνέχεια έτσι ώστε στους επομένους σημαντικούς αγώνες να μπορέσουμε να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα». 

Limassol Today - Aa

Βιώνοντας τους αθλητές από κοντά πόσες θυσίες κάνουν για να φτάσουν στη κορυφή;

«Οι αθλητές αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στη προσπάθεια της καλύτερης απόδοσης με σκληρή δουλειά, χάνοντας χρόνο από άλλες ασχολίες που κάνουν συνομήλικοι τους αλλά στερώντας και χρόνο από την οικογένεια. Πάντως οφείλω να ομολογήσω όσοι είναι κοντά στον αθλητισμό και κυρίως στον πρωταθλητισμό βιώνουν έντονα συναισθήματά και αυτό τους κάνει πιο αληθινούς…»

Είναι τα θαλάσσια αθλήματα τα σπορ του μέλλοντος του Κύπρο και για ποιο λόγο ένα παιδί να ασχοληθεί με τέτοιου είδους σπορ παρακάνοντας τα κλασικά ομαδικά αθλήματα;

«Θαλάσσια αθλήματα σε ένα νησί με τελείες συνθήκες είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί! Μπορεί να ασχοληθεί με αθλητισμό η ακόμη και με πρωταθλητισμό. Στα ατομικά αθλήματα αν κάνεις λάθος δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανένα άλλο εκτός από τον ίδιο εαυτό σου σε αντίθεση με τα ομαδικά. Για όσα παιδιά επιθυμούν να δοκιμάσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας μπορούν να έρθουν στο ΝΟΚ ή σε οπουδήποτε άλλο Ναυτικό Όμιλο και με μεγάλη χαρά θα τους βάλουμε στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα της ιστιοπλοΐας»

Κλείνοντας ένα δικό σου μήνυμα…

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Limassol Today για την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό το άθλημα και κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχίας όλους τους αθλητές μας που θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο windsurfing νέων που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό από την 1η Νοεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου. Εύχομαι και ευελπιστώ να τους δω στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου…»

Limassol Today - Dosk

 

  

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης