Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΤο Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ είναι ένα έργο που ο κόσμος επικροτεί,...

Το Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ είναι ένα έργο που ο κόσμος επικροτεί, φτάνει να υλοποιηθεί σε σωστές βάσεις

Κάθε νέα υποδομή που σχεδιάζεται και δημιουργείται σε μια πόλη, εξυπηρετώντας το πολιτισμό, ή τον αθλητισμό ή άλλους τομείς, είναι καλοδεχούμενη όταν βασίζεται σε δεδομένα που θα την καθιστούν πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστικά λειτουργική.

Ο κόσμος ανέπτυξε ένα προβληματισμό καθώς το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο – ΓΣΟ ήταν ένας χώρος που αφέθηκε για χρόνια στην εγκατάλειψη, τη συσσώρευση βρωμιάς αλλά και την καταστροφή των εγκαταστάσεων. Μια εικόνα που για να ανατραπεί, απαιτεί τεράστιο οικονομικό κόστος. Οι εξαγγελίες για σχέδια και συμφωνία του Δήμου με τον ΚΟΑ και το ΤΕΠΑΚ για την ανάπτυξη του έργου δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα τεθούν προς υλοποίηση. Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων φορέων ξεκίνησαν από το 2017 και με βάση την συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει,  την διαχείριση του ΓΣΟ θα έχουν για περίοδο δέκα χρόνων, με ανανέωση ανά πενταετία, ο Δήμος και το ΤΕΠΑΚ. Πριν από 6 περίπου μήνες ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η προκήρυξη προσφορών για επιδιόρθωση και αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων, των γηπέδων και των κτηρίων.

Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει στους χώρους του ΓΣΟ και ένα μουσείο που, σαν ιδέα όχι μόνο δεν είναι άσχημη αλλά είναι ένα αρχιτεκτονικής φύσης έργο που θα προσθέσει στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη και την αρχιτέκτονα η οποία θα το υλοποιήσει.

Σε δημόσια παρουσίαση του έργου, ο Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη σημασία που προσδίδεται στο μουσείο το οποίο θα καταγράφει την ένδοξη ιστορία της αθλητομάνας Λεμεσού και του αθλητικού της συλλόγου, του ΓΣΟ, ανακοινώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του 2022 και 2023 το ποσό των €700,000 για την κατασκευή του μουσείου. Στόχος, όπως είπε, είναι η έναρξη των κατασκευαστικών έργων το ερχόμενο φθινόπωρο και η λειτουργία του μέσα στο 2024. Ωστόσο πρέπει ο δήμος να μείνει εντός προϋπολογισμών όσον αφορά το κόστος κατασκευής του, καθώς ακόμα υπάρχει σε εκκρεμότητα και το ζήτημα του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών που υπάρχουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Φυτίδειου.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η γενικότερη άποψη που εκφράζεται, είναι ότι το κόστος της δημιουργίας του Μουσείου θα πρέπει να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η παρουσία του κράτους σε σημαντικά έργα που χρειάζεται η Λεμεσός, είναι απούσα. Κάτι που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια από τα μηδαμινά ή και ανύπαρκτα κρατικά κονδύλια για την Λεμεσό

Από την άλλη, κάποιοι φορείς εξέφρασαν ότι η εξαγγελία της δημιουργίας του Μουσείου, αποτελεί μια, κατά κάποιον τρόπο μονομερή απόφαση, έχοντας υπόψη ότι δεν έγινε οποιαδήποτε επαφή με τους άμεσα εμπλεκόμενους στην ιστορία του αθλητισμού της Λεμεσού και ιδιαίτερα με τον ΓΣΟ, πριν ο Δήμος προχωρήσει στην εκπόνηση των σχεδίων και στην εξαγγελία του έργου.

«Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση πριν την απόφαση του Δήμου, γι’ αυτό και δεν είμαστε στην παρουσίαση που έγινε» ανέφερε στο Limassol Τoday ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Κυριάκος Τσολάκης, διερωτώμενος κατά πόσον ενδείκνυται «να δημιουργείται κάτι που αφορά τον ΓΣΟ και να μην ενημερώνεται ο ίδιος ο Σύλλογος που είναι και ο δεύτερος ιστορικά γυμναστικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε πανελλήνια και μάλιστα φέτος γιορτάζει και τα 130χρονα του».

Το ΔΣ του ΓΣΟ διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή τη αντιμετώπιση και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο «στον οποίο είπαμε ότι, έστω και αν αγνοηθήκαμε, εμείς ως ΓΣΟ είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε φωτογραφικό υλικό και ότι άλλο χρειαστούν για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που πρέπει», αναφέρει ο κ. Τσολάκης.

Προβληματισμούς θέτει και το ΕΤΕΚ αφού ούτε με το Επιμελητήριο δεν έγινε καμιά προηγούμενη επαφή, όπως μας ανέφερε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ αλλά και μέλος του ΔΣ του ΓΣΟ, Ντίνος Νικολαΐδης, υποδεικνύοντας ότι «δεν γίνεται να προχωρείς στην δημιουργία Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ χωρίς προηγουμένως να ρωτήσεις και να μιλήσεις με τον άμεσα εμπλεκόμενο του οποίου το όνομα χρησιμοποιείς, που είναι βέβαια ο ΓΣΟ».

Από την άλλη, ο κ. Ντίνος Νικολαΐδης, τονίζει ότι: «δεν είμαστε αρνητές αλλά θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται πιο σωστά και πιο οργανωμένα», εκφράζει την άποψη ότι «θα έπρεπε να γίνει μια συνεννόηση με τον ΓΣΟ τόσο για την ονομασία όσο και για το περιεχόμενο αυτού του μουσείου αλλά  και για την γενικότερη συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει».

Να σημειωθεί ότι τον Διαγωνισμό για τα αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά σχέδια – αλλά και τις προδιαγραφές του Μουσείου – κέρδισε το καταξιωμένο «Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μαργαρίτας Δανού», που σχεδίασε και την αρχική ανάπλαση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου-ΓΣΟ.

Ζητήσαμε από την αρχιτέκτονα κάποια περαιτέρω ενημέρωση για τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά του έργου το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά, παρά την δική της προθυμία να μας το παρουσιάσει, μας ανέφερε ότι πρέπει να αποταθούμε στον Δήμο και να εξασφαλίσουμε την σχετική άδεια, σύμφωνα με οδηγίες που είχαν δοθεί και στην ίδια.

Το Limassol Today επικροτώντας τη δημιουργία αθλητικού μουσείου για την πόλη μας, το οποίο κτήριο θα προσθέσει στην αρχιτεκτονική της, με την εξασφάλιση της άδειας από τον Δήμο που είναι εν αναμονή, θα αναδείξει το έργο του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ με περισσότερες λεπτομέρειες.

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης