Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ5+1 απαντήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

5+1 απαντήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Απάντηση 1η: Στο απέναντι διαμέρισμα μένει μια ηλικιωμένη κυρία. Από το πίσω μπαλκόνι, χρόνια τώρα, παρακολουθώ άθελά μου τη ζωή της. Τον μοναχικό καφέ το πρωί, τα τηλεφωνήματά της που τ’ ακούει όλος ο φωταγωγός, τα μεσημεριανά γεύματα της Κυριακής με τα παιδιά της. Παλιά εργάτρια, σύζυγος σατράπης με χέρι βαρύ, μετά χήρα, τώρα μια τέλεια ησυχία.

Απάντηση 2η: Άγιος Σάββας, Μεταξά και όπου υποδέχονται ογκολογικές ασθενείς. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι σε κάθε ηλικία είναι ένα τραύμα. Βλέπεις, όμως, το «κρακ» στην καρδιά των γιατρών, όταν υποδέχονται γυναίκες του φάσματος 20-45 ετών. Και βλέπεις και εκείνες. Κάθε 21 μέρες έχουν ραντεβού με τη χημειοθεραπεία. Την πιο σκληρή συνθήκη που θα υπογράψουν ποτέ. Θα τους κλέψει μαλλιά, στιγμές, κουράγια, θα τις βάλει στην αρένα με το «έτσι θέλω», κάποιες θα νικήσουν, κάποιες θα ταλαιπωρηθούν, κάποιες θα ηττηθούν. Κάποιες τις βλέπεις να μπαίνουν καλοντυμένες και μακιγιαρισμένες. Πανοπλία είναι. Σεβάσου.

Κάποιος έχει πείσει τον κόσμο ότι φεμινισμός και στυλ δεν συναντιούνται ποτέ και πουθενά. Να ρωτήσουμε την Gloria Steinem, που ακόμη τρεντάρουν τα γυαλιά της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. 

Απάντηση 3η: Τι φοράς; Τι ώρα θα γυρίσεις; Με ποιους θα είσαι; Μην αφήνεις το ποτήρι σου από εδώ και από εκεί. Τι θα πει ο κόσμος; Τι γύρευες εκεί; Μη βγεις μετά τις 22:00. Μην «μπερδεύεις» τα ποτά. Βάλε κάτι άλλο, αυτό είναι τσουλίστικο. Μην αντιμιλήσεις, αν σου πουν κάτι χυδαίο στον δρόμο. Πάρε ταξί. Κράτα τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Μην προκαλέσεις. Κάτι θα του ‘πες και εσύ. Να ‘σαι γλυκιά. Να ‘σαι τυπική, μην πάρουν αέρα. Τι περίμενες με τις φωτογραφίες που ανεβάζεις; Μην τρως, έχεις φαρδύνει. Μη δίνεις δικαιώματα. Μη βρίζεις, οι αλήτισσες βρίζουν. Μην είσαι θυμωμένη. Γιατί πήγες σπίτι του, αφού δεν ήθελες να κάνεις κάτι μαζί του; Είσαι μεγάλη πια, δεν είσαι μωρό. Μαζέψου. Συγκεντρώσου. Η μάνα σου σ’ αυτή την ηλικία είχε ήδη εσένα.

Απάντηση 4η: Τις προάλλες διάβαζα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαπίστωνε ότι οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της Μεγάλης Παραίτησης (του φαινομένου που, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, θέλει στελέχη πολυεθνικών και όχι μόνο να παραιτούνται κατά κύματα, γιατί απλώς δεν αντέχουν άλλο) είναι οι γυναίκες. Η καραντίνα έδειξε τον δρόμο: δεν παλεύεται το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, η αιώνια Δεύτερη Βάρδια των γυναικών (σ.σ.: μία, ίσως και μιάμιση στη δουλειά και μετά δεύτερη στο σπίτι με τις οικογενειακές υποχρεώσεις), οι μικρομέγαλοι μισθοί των ταπεινώσεων και των έμφυλων διακρίσεων. Οι γυναίκες την κοπανάνε με κρότο και οργανώνουν νέες δουλειές και εργασιακούς σχηματισμούς – λογικά κάτι ενδιαφέρον θα προκύψει απ’ όλο αυτό.

Απάντηση 5η: Στο timeline μου περνάνε «χορηγούμενες» για την Ημέρα της Γυναίκας. Προσφορές άνω του 40% σε ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά. Μαγαζιά για ladies night out. Κάποιος άσχετος θα πει ότι έκανα αναζήτηση κάτι από τα παραπάνω και γι’ αυτό ο αλγόριθμος μου βγάζει «σχετικά». (Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε 5 λεπτά για τους όρους και τη δύναμη της χορηγούμενης, τα μυστικά των «γυναικείων κοινών» και το ηλικιακό targeting. Όχι ότι δηλαδή θα ήταν κακό να έψαχνα για κάτι από τα παραπάνω. Γιατί απολογούμαι; Ιδέα δεν έχω. Κάποιος έχει πείσει τον κόσμο ότι φεμινισμός και στυλ δεν συναντιούνται ποτέ και πουθενά. Να ρωτήσουμε την Gloria Steinem που ακόμη τρεντάρουν τα γυαλιά της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει). Απλώς, όλα τα παραπάνω καμία σχέση με την 8η του Μάρτη. Εμπόριο σκέτο, αλλά μετά από 2 χρόνια πανδημίας με τις επιχειρήσεις γονατισμένες, χαλάλι.

Απάντηση 6η: Με τόσο cancel που έχει πέσει σε οτιδήποτε ρωσικό τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν τρέμω να απαντήσω τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 8 του μηνός. Άντε να εξηγήσεις ότι πρόκειται για μια αμιγώς σοβιετική υπόθεση (στις 8 Μαρτίου του 1917, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργιών του Πέτρογκραντ κατέβηκαν σε απεργία που επεκτάθηκε σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Πρακτικά, υπήρξε η απαρχή της Ρωσικής Επανάστασης του 1917). Αλλά το μύθευμα της απεργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 ήταν πιο λαχταριστό, πιο εμπορικό, πιο Δυτικό και «έσβηνε» τη λάμψη του κομμουνιστικού κινδύνου. Τα έχουν εξηγήσει καλύτερα στην έρευνά τους οι Liliane Kandel και Françoise Picq, δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες του φεμινιστικού κινήματος στη Γαλλία.

Αστερίσκος: Όλα τα παραπάνω απαντούν (κάπως) στην ερώτηση «τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα» (από τα 15 μέχρι τα 85+), καθώς και στην άλλη την καταπληκτική, την αιωνίως λειψά απαντημένη, «τι γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας».

ΠηγήLiFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης