Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023ΔΗΣΥ: Μια κωλοτούμπα και μια μεγάλη ήττα

ΔΗΣΥ: Μια κωλοτούμπα και μια μεγάλη ήττα

Από την άλλη είναι άξιο απορίας γιατί κάποιοι προσπαθούν να προσπεράσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου πρέπει, αλλά επιλέγουν θα έλεγε κάποιος τη κομματική επιβίωση τους.

Την ερχόμενη Τρίτη θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τους μέχρι τώρα διεκδικητές να ανέρχονται στους τρεις. Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου θα δώσουν τη μάχη για να κερδίσουν την ψήφο της βάσης του κόμματος και έπειτα τον ερχόμενο Μάϊο, θα πραγματοποιηθεί το Παγκύπριο Συνέδριο και η εκλογική διαδικασία ενόψει της ανάδειξης των 25 μελών του Πολιτικού Γραφείου καθώς και των τριών αντιπροέδρων. Παρά τις πιο πάνω αποφάσεις το ερώτημα παραμένει.

«Ορθά προχώρησαν οι διαδικασίες με αυτή τη χρονολογική σειρά;» Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του, να λάβει τα πιο χαμηλά ποσοστά στον Α’ γύρο των Προεδρικών εκλογών, ενώ ο υποψήφιος και πρόεδρος της παράταξης δεν κατάφερε να περάσει στον Β’ γύρο, παρά την αισιοδοξία που υπήρχε την εβδομάδα πριν την 5η Φεβρουαρίου -ή την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε-. Η αισιοδοξία αυτή είχε αναπτυχθεί διότι όπως διεμήνυαν στελέχη της παράταξης, στην αλλαγή της εικόνας του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και στην ουσιαστική, όπως χαρακτήριζαν, στήριξη του απερχόμενου Προέδρου και επίτιμου προέδρου της παράταξης, Νίκου Αναστασιάδη.

Η ήττα τελικώς ήρθε την 12η Φεβρουαρίου, με τον κ. Νεοφύτου να παραμένει εκτός γύρου και μόλις λίγα 24ωρα μετά να συγκαλείται το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο με όσα ακολούθησαν να μην περιποίουν τιμή για την ιστορία της παράταξης που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Στον β’ γύρο των εκλογών η παράταξη κατάφερε με τοποθετήσεις και διαμάχες δημόσιες και μη να διχαστεί, αφού το δίλημμα ήταν σοβαρό. Από την μία ο «αποστάτης» Νίκος Χριστοδουλίδης και από την άλλη ο κ. Μαυρογιάννης ο οποίος στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.
Η ήττα λοιπόν της 12ης Φεβρουαρίου, και όσα ακολούθησαν περίμεναν αρκετοί πως θα αποτελούσαν ευκαιρία για τον ΔΗΣΥ να ξεσκαρτάρει άτομα και να αποβάλει από πάνω του την στάμπα ενός κόμματος που χωρεί όλους και όλες τις απόψεις και που έχασε εδώ και χρόνια τη ταυτότητα του.

Εντούτοις ο πρόεδρος της παράταξης, αποφάσισε να ανακοινώσει πως θα επαναδιεκδικήσει την θέση του, αποφεύγοντας -επιμελώς θα έλεγε κάποιος, να πάρει θέση για όσες συνέπειες προέκυψαν από την ήττα του ιδίου και του ΔΗΣΥ. Μια ήττα που όπως ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε δεν αποτελούσε έκπληξη, υπό την έννοια πως τα ποσοστά εκλεξιμότητας του κ. Νεοφύτου ήταν γνωστά. Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν την ήττα, κανένας δεν φαίνεται σήμερα διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες, ούτε καν να συζητήσει επί του παρόντος το εκλογικό αποτέλεσμα, με την εσωστρέφεια και συνάμα την ανησυχία της βάσης του ΔΗΣΥ να ανησυχεί δικαιολογημένα για την επόμενη ημέρα.

Σαφώς και δεν είμαστε εδώ να κρίνουμε τις διαδικασίες, αφού αυστηρά ομιλούντες κινήθηκαν ως προβλέπει το καταστατικό της παράταξης. Από την άλλη είναι άξιο απορίας γιατί κάποιοι προσπαθούν να προσπεράσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου πρέπει, αλλά επιλέγουν, θα έλεγε κάποιος, τη κομματική επιβίωση τους -ή προσπαθούν να περάσουν αυτό-.

Τι πραγματικά έφερε τον ΔΗΣΥ σε αυτή τη δύσκολη θέση; Γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο και γιατί εν τέλει ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας τεράστιας κωλοτούμπας; Μια κωλοτούμπα που έκανε πρώτος ο πρόεδρος του κόμματος -με τις δηλώσεις να έχουν φανερώσει πως είναι σε δύσκολη θέση-, ο οποίος προεκλογικά ενώ γνώριζε ότι μεγάλο ποσοστό της βάσης στήριζε τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο, εντούτοις επέλεξε να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο, φτάνοντας μάλιστα στη διαγραφή στελεχών. Επιπρόσθετα οι ευθύνες βαραίνουν σήμερα και τους δύο συν διεκδικητές της προεδρίας, ως συνεργάτες και άτομα που ήταν μπροστά κατά τη προεκλογική περίοδο. Ο κ. Νεοφύτου δεν ήταν μόνος στη κούρσα, δεν έλαβε μόνος τις αποφάσεις, και φυσιολογικά νιώθει «εκτεθειμένος και από τους δύο συν διεκδικητές του.

Εν κατακλείδι, τα πιο πάνω ερωτήματα, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι θα αναμέναμε να απαντηθούν πριν την όποια εσωκομματική αναμέτρηση, ωστόσο συνειδητά φαίνεται κάποιοι να αποφάσισαν πως «ο χρόνος είναι γιατρός» και για μια ακόμη φορά αντί ενός γερού ξεσκαρταρίσματος, επέλεξαν τη διαρκή εσωστρέφεια.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης