Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023Είναι εφικτή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων;

Είναι εφικτή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων;

Είναι πιθανή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων; Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα όσο πλησιάζουμε προς τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου.

Της Κατερίνας Ζορμπά

Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων από πολιτικούς κύκλους όταν οι αριθμοί δεν τους ευνοούν, αλλά και η αξιοποίησή τους περίπου ως υπερόπλο όταν συμβαίνει το αντίθετο, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Ενόψει Προεδρικών Εκλογών, από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα, είδαν περισσότερες από 30 δημοσκοπήσεις το φως της δημοσιότητας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν η τάση παρέμεινε αναλλοίωτη. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των ερευνών που δημοσιοποιήθηκαν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανιζόταν πρώτος στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο, σε απόσταση μεγαλύτερη του στατιστικού λάθους από τους ανθυποψηφίους του και βέβαιος νικητής σε όλα τα σενάρια β’ γύρου. Παράλληλα, όλες οι έρευνες μέχρι σήμερα συγκλίνουν ως προς το ότι θα εξελιχθεί σε ντέρμπι η μάχη για το δεύτερο εισιτήριο για τον β’ γύρο ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανίζεται να έχει τον πρώτο λόγο στις περισσότερες έρευνες, ωστόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδειξε ικανός για την αντεπίθεση και την ανατροπή στην τελική ευθεία.

Αρκετοί θέτουν το ερώτημα κατά πόσο είναι ικανοί οι μηχανισμοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του τόπου να κάνουν την απόλυτη ανατροπή και να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις αναγνωρίζονται ως το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για την καταγραφή των τάσεων στην κοινή γνώμη, όμως σίγουρα δεν είναι η κάλπη. Όπως και άλλοι επιστήμονες, οι δημοσκόποι στηρίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα για να κάνουν τις προβλέψεις τους και να αποτυπώνουν τα θέλω της κοινής γνώμης. Και ασφαλώς έχει συμβεί να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους στο παρελθόν.

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς πόσο πιθανή είναι η ανατροπή της τάσης που αποτύπωσαν οι έρευνες τον τελευταίο χρόνο, ενδεχομένως να λειτουργεί υποβοηθητικά μια ανασκόπηση του τι συνέβη σε προηγούμενες εκλογές, αλλά και στις πιο πρόσφατες, τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Για σκοπούς σύγκρισης υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έλαβε στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου 58.573 ψήφους και αναδείχθηκε πρώτος στην κάλπη με ποσοστό 35,68% και ακολούθησαν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 30.188 ψήφους και ποσοστό 18,39%, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με 29.708 ψήφους και ποσοστό 18,10%. Στην τέταρτη θέση ήταν ο Κωσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος με 14,79%, στην πέμπτη θέση ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 9,8% και στην έκτη ο Κυρηνείας Χρυσόστομος με 3,24%.

Η επιβεβαίωση στις Αρχιεπισκοπικές

Ανατρέχοντας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Αρχιεπισκοπικές προκύπτει ότι πλήρης ήταν η επιβεβαίωση για έρευνα της Symmetron, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και δημοσιοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. Η έρευνα αναδείκνυε πρώτο στην πρόθεση ψήφου τον Αθανάσιο με 35%, στη δεύτερη θέση με το ίδιο ποσοστό (17%) τους Ταμασού και Πάφου, ενώ ακολουθούσαν οι Κωνσταντίας Βασίλειος με 12%, ο Μόρφου με 9% και ο Κυρηνείας με 4%.

Η έρευνα της RAI Consultants για τον Alpha εμφάνιζε πρώτο τον Λεμεσού Αθανάσιο με 23%, ενώ ακολουθούσαν στη δεύτερη θέση με 14% ο Πάφου Γεώργιος και Ταμασού Ησαίας με 14%, τέταρτος ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 9%, ενώ ακολούθησαν ο Μόρφου Νεόφυτος με 6% και ο Κυρηνείας με 2%/ Η έρευνα της RAI είχε διενεργηθεί μεταξύ 14-18 Νοεμβρίου, ένα μηνα πριν από τις Αρχιεπισκοπικές.

Η έρευνα της CYMAR Market Research Ltd για τον ΑΝΤ1 που δημοσιοποιήθηκε μια βδομάδα πριν από τις Αρχιεπισκοπικές έδωσε προβάδισμα στον Αθανάσιο με 21%, προβλέποντας μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους Ταμασού και Πάφου που εμφανίστηκαν να εξασφαλίζουν 12% και 10% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούσαν ο Κωνσταντίας με 6%, ο Μόρφου με 5% και ο Κυρηνείας με 1%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prime Consulting LTD για λογαριασμό του Σίγμα, ο Λεμεσού Αθανάσιος εμφανιζόταν να εξασφαλίζει 26%, 20% ο Ταμασού Ησαϊας, 15% ο Πάφου Γεώργιος, 13% ο Κωνσταντίας Βασίλειιος, 5% ο Μόρφου Νεόφυτος και 3% ο Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Και στη δημοσκόπηση του OMEGA ο Αθανάσιος αναδείχθηκε πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 22%, με τον Ησαία να εμφανίζεται ξεκάθαρα δεύτερος με 15%, ενώ ακολούθησαν ο Πάφου με 9%, ο Κωνσταντίνας με 7%, ο Μόρφου με 4% και ο Κυρηνείας με 1%. Μεταξύ αυτών που δήλωσαν στη Metron Analysis που διενήργησε την έρευνα ότι μάλλον θα ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές, 31% εξέφραζε προτίμηση στον Λεμεσού Αθανάσιο, 17% στον Ταμασού Ησαία, 12% στον Πάφου Γεώργιο και 10% στον Κωνσταντίας Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση της Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη» αναδείκνυε ως πρώτο φαβορί τον Λεμεσού με 23%, δεύτερο τον Ταμασού με 14%, τρίτο τον Πάφου με 10%, ισόβαθμους στην τέταρτη θέση τον Μόρφου Νεόφυτο και τον Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο με 7% και τον Κυρηνείας με 1%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ από τη Cypronetwork Ltd και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Αθανάσιος εξασφάλισε 30%, ο Ταμασού 14%, ο Πάφου 13%, ο Κωνσταντίας 11%, ο Μόρφου 7% και ο Κυρηνείας 3%.

Με βάση τα πιο πάνω, μπορεί να λεχθεί ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν σωστά τις τάσεις στην κοινή γνώμη. Κάποιες από τις έρευνες μπορεί να αστόχησαν στην κατάταξη για τη δεύτερη και τρίτη θέση, ωστόσο με δεδομένο ότι τους Πάφου και Ταμασού χώριζαν τελικά λιγότερες από 500 ψήφοι, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λάθος, αφού η διαφορά των δύο ήταν στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους.

Η αστοχία των Βουλευτικών του 21 και οι Προεδρικές του 2008

Σε αντίθεση με τις τελευταίες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, οι δημοσκοπήσεις αστόχησαν στις Βουλευτικές Εκλογές, όχι ως προς την κατάταξη των κομμάτων, αλλά στη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Συγκεκριμένα, οι έρευνες τότε έδιναν μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στην τελική ευθεία (της τάξης του 2%), όμως, στην κάλπη η απόσταση ήταν μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΔΗΣΥ (27,77% ο ΔΗΣΥ, έναντι 22,54% του ΑΚΕΛ). Βεβαίως, οι δημοσκόποι επιχειρηματολογούν ότι ακόμη και αυτή η «αστοχία» ήταν στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους. Κατά τα άλλα οι δημοσκοπήσεις τότε προέβλεψαν σωστά την υποχώρηση των ποσοστών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ενώ είχαν προδιαγράψει το ντέρμπι ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ για την τέταρτη θέση και επιβεβαιώθηκαν με τα δύο κόμματα να εξασφαλίζουν τελικά 6,78% και 6,72% αντίστοιχα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επικαλούνται το παράδειγμα των Προεδρικών Εκλογών του 2008, για να καταδείξουν ότι και τώρα είναι εφικτή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Θυμίζουμε ότι τότε όλες οι δημοσκοπήσεις πλην μίας, έδιναν νικητή στον πρώτο γύρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως τελικά κατετάγη τρίτος και έμεινε εκτός β’ γύρου, με τους Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη να παίρνουν τελικά το εισιτήριο. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά σε σχέση με σήμερα, που αν μη τι άλλο πρέπει να προσμετρήσει κάποιος. Σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των τριών βασικών διεκδικητών των δύο εισιτηρίων που οδηγούσαν στον β’ γύρο ήταν πολύ μικρές. Ναι μεν είχαμε ανατροπή στην κατάταξη των τριών διεκδικητών της εισόδου στον β’ γύρο, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των τριών ήταν στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους. Για την ιστορία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είχε εξασφαλίσει στην κάλπη 33,51%, ο Δημήτρης Χριστόφιας 33,29% και Τάσσος Παπαδόπουλος 31,79%.

Εν ολίγοις, εάν ανατραπούν πλήρως στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειχναν διαφορές πολλαπλάσιες του στατιστικού λάθους ανάμεσα στον πρώτο και στους δύο υποψηφίους που ακολουθούσαν, τότε ίσως όντως χρειαστεί οι δημοσκόποι να «σκίσουν τα πτυχία τους», όπως προειδοποίησε ένας εκ των υποψηφίων.

Αν μη τι άλλο, σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει σίγουρα να επανεξετάσουν τις μεθόδους καταγραφής των προτιμήσεων της κοινής γνώμης. Και ασφαλώς θα μιλάμε για θρίαμβο των κομματικών μηχανισμών των μεγάλων κομμάτων, που τα τελευταία χρόνια έδειξαν να χάνουν κάτι από την αίγλη τους, με τη σχέση κομμάτων και ψηφοφόρων να γίνεται ολοένα και πιο χαλαρή.

*Senior Communication Consultant στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 17ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης