Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΕπιτόκια, Ενοίκια, Αύξηση Τιμών, ΦΠΑ….που πάμε;

Επιτόκια, Ενοίκια, Αύξηση Τιμών, ΦΠΑ….που πάμε;

Let's Talk

*Γράφει ο Θεόδωρος Ελευθερίου

Δέκα χρόνια πέρασαν από το αξέχαστο κούρεμα του 2013 που ο Κυπραίος, και ιδιαίτερα ο Λεμεσιανός, προτιμούσε το καρναβάλι, αδιαφορούσε για το αν πρέπει να δεκτεί ένα οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων για το καλό όλων, και ούτε καν φανταζόταν τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Δέκα χρόνια αργότερα η ίδια αδιαφορία. Πάλι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Αυτή τη φορά όχι από την δική μας κακή οικονομική διαχείριση των τραπεζών αλλά από την παγκόσμια ύφεση και την δική μας «καλοδιαχείριση» ενός και μόνο πάλι τομέα της κυπριακής οικονομίας, αυτή τη φορά της οικοδομικής βιομηχανίας.

Βλέπετε εδώ στο νησί κάθε μερικά χρόνια έχουμε νέα μόδα και όλοι… ”διούμε μέσα” με τα μούτρα. Κανένας μηχανισμός πρόβλεψης ρίσκου, έκθεσης και συλλογικού σχεδιασμού. Πάντα αυθόρμητες αλλαγές, αντιγραφές άλλων χωρών, μεμονωμένες νομοθεσίες, κατάχρηση των ευρωπαϊκών θεσμών και κινήτρων… ως “πάρατζει”.

Δεν είναι όμως κάτι που γίνεται επίτηδες. Απλά μέχρι εκεί μας παίρνει, μέχρι εκεί καταλαβαίνουμε. Γιατί στην Κύπρο εμείς ξέρουμε καλύτερα.

Τα τελευταία 3 χρόνια και μετά τη κατάργηση του -καλού μεν, μπάζει νερά δε- προγράμματος πολιτογράφησης και της διεθνούς κατακραυγής, ενισχύσαμε την προώθηση του προγράμματος της μόνιμης διαμονής (permanent residency) και των φορολογικών ελαφρύνσεων (non-domicile).

Μόνιμη διαμονή για υπηκόους τρίτων χωρών με ελάχιστη επένδυση 300.000+ΦΠΑ. Σε μια χώρα που η κρατική μηχανή δεν κατάφερε επιταχύνει το μηχανισμό έκδοσης πολεοδομικών άδειων, που η έλλειψη πρώτων υλών λόγω παγκόσμιου προβλήματος οδήγησε σε 50% αύξηση στο κόστος κατασκευής θα έπρεπε το πρόγραμμα αυτό να έχει τουλάχιστον πιο ψηλά κριτήρια. Όταν οι υπηρεσίες καθυστερούν την αύξηση της διαθεσιμότητας χρειάζεται συγκράτηση ή μετακίνηση της ζήτησης για να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη της μικρομεσαίας τάξης. Παράλληλα θα βοηθούσε να μειωθεί και η ζημία από την κατάργηση των διαβατηρίων στα ήδη ανεγειρόμενα έργα.

Ένα κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Λόγω των επιτοκίων μέσα σε ένα χρόνο για το ίδιο τύπο ακινήτου αυξήθηκε η δόση 50% για υφιστάμενο δανειολήπτη και ένας νέος αγοραστής έχει ακριβώς διπλάσια δόση λόγω και της τραγικής αύξηση των τιμών. Ήδη πολλοί δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν σε καθεστώς κόκκινου δανείου. Tα αυγά των τραπεζών είναι όλα στο καλάθι της οικοδομικής βιομηχανίας σαν τη μόνη πηγή εσόδων. Μέχρι πότε; Μήπως η κατάρρευση αυτή τη φορά θα είναι πιο άμεση; Χρειάζεται άμεση διόρθωση της αγοράς και μηχανισμός συγκράτησης ή επιδότησης επιτοκίων.

Κράζουν τη Λεμεσό παγκύπρια για τα ενοίκια.

Δηλαδή όταν το υπουργείο οικονομικών σχεδίαζε το πρόγραμμα non-domicile και digital nomad δεν προέβλεπε ότι η απότομη κάθοδος εταιρειών και υπαλλήλων θα έχει αυτά τα αποτελέσματα; Σε μια αγορά εργασίας που οι μισθοί δεν έχουν αλλάξει για τις εγχώριες κυρίως επιχειρήσεις ήταν φυσικό να εκτοξευθούν τα ενοίκια από τη ζήτηση και το μισθολόγιο των ξένων υπαλλήλων. Και πάλι εδώ δε λέμε ότι δεν έπρεπε να υπάρχει το πρόγραμμα αλλά να είναι λίγο πιο συγκαταβατικό. Να ελέγχεται ο αριθμός εργασιακής άδειας παραμονής και να μην υπονομεύει το πρόγραμμα αυτό τις υφιστάμενες κυπριακές επιχειρήσεις. Είναι ενάντια στους νόμους του υγιούς ανταγωνισμού δύο επιχειρήσεις του ιδίου τομέα να έχουν διαφορετικές φορολογίες ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του ιδιοκτήτη. Η διαφορά αυτή είναι τεράστια. Γιατί ο ξένος υπήκοος και επιχειρηματίας να απολαμβάνει πιο πολλά από το φορολογικό μας σύστημα παρά εμείς;

Έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα!

To, άγνωστο ακόμα, νομοσχέδιο για το ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας. Μιας ευρωπαϊκής οδηγίας που έτυχε κατάχρησης με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, συνεχίζεται με το πρόγραμμα μόνιμης διαμονής και εμείς το φκιολί μας. Και το ερώτημα είναι, γιατί οι νομοθέτες ψάχνουν λύσεις σε θέματα τιμών, τετραγωνικών κτλπ; Μήπως αρχικά να το περιορίζαμε μόνο σε κυπριακής καταγωγής αγοραστές; Αν ρυθμιστεί έτσι όπως διαδίδεται τελευταίως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα στρεσάρει κι άλλο την αγορά που δεν αντέχει άλλο, ειδικά στη Λεμεσό που βρίσκεται το 30% του πληθυσμού περίπου.

Σχεδιασμός, Διαπραγμάτευση, Επιχειρηματολογία και ένα κράτος που να νοιάζεται πρωτίστως για αυτούς που έχουν την κυπριακή υπηκοότητα. Οι ξένοι θα συνεχίσουν να έρχονται με οποιοδήποτε καθεστώς φορολογίας. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κριτήρια που μας κατέστησαν μεταναστευτικό  και επενδυτικό προορισμό. Είναι καθήκον του κράτους να αρχίσει να νομοθετεί με γνώμονα τη κυπριακή επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Όχι το αντίθετο!

*Sales Executive στο SmartAssets RealEstate

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης