Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΌλοι έχουμε ονειρευτεί να κάνουμε ένα Euro trip με το τρένο

Όλοι έχουμε ονειρευτεί να κάνουμε ένα Euro trip με το τρένο

Όλοι φανταστήκαμε τον εαυτό μας να σταματά και να κατεβαίνει από το τρένο σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και να ζήσει μια τέτοια νομάδικη εμπειρία

Ισχύει ότι πρέπει να είσαι νέος για να κάνεις Interrail; Είναι όντως τόσο φτηνό όσο λένε; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα ταξίδια… στις ράγες της Ευρώπης.

Όσο τα πράγματα γύρω μας ζορίζουν, τόσο μπαίνουμε στον πειρασμό να ονειρευτούμε –και γιατί όχι, να σχεδιάσουμε, η τύχη βοηθά τους τολμηρούς– τα ταξίδια που θα κάνουμε μέσα στο 2022. Και ένα επικό ταξίδι με τραίνο ανά την Ευρώπη είναι πάντα ψηλά στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητές μας, από τότε που το πρωτοκάναμε ως φοιτητές (ή που το πρωτοαποκτήσαμε ως απωθημένο, όσοι δεν καταφέραμε να το κάνουμε).

Καλή λύση μπορεί να είναι να πας Ελλάδα, μιας κι η Κύπρος ως νησί, υπεράκτιο τρένο δεν έχει (καλά, δεν έχει ούτε ενδοχωρίτικο).

Ναι, αλλά δεν είμαστε πια φοιτητές

Είναι μύθος ότι πρέπει να είσαι κάτω των 26 χρονών για να κάνεις Interrail. Αυτό που ισχύει, είναι πως αν είσαι όντως τόσο νεαρός/η, δικαιούσαι σημαντική έκπτωση στο εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει, όμως, και αν είσαι άνω των 60. Άσε που οι τιμές είναι γενικώς καλές (βλέπε χαμηλότερες απ’ ό,τι θα πλήρωνες αν έβγαζες κανονικά εισιτήρια τραίνων) για όλες τις ηλικίες.

Πόσο κοστίζει;

Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου τρέχει εορταστική προσφορά σε όλα τα πάσα -10%. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πότε θα ταξιδέψεις, διαλέγεις ένα από εδώ, το κρατάς και αυτό ενεργοποιείται στο πρώτο ταξίδι που θα κάνεις. Το πάσο που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις για 7 ημέρες μέσα σε έναν μήνα (όποιες μέρες διαλέξεις εσύ, με όσα τραίνα θέλεις την κάθε μέρα) κοστίζει 302€, ενώ για να ταξιδέψεις 4 μέρες σε ένα μήνα θα πληρώσεις 221€. Για 10 μέρες μέσα σε δύο μήνες, η τιμή διαμορφώνεται στα 361€. Οι τιμές αυτές ισχύουν αν είσαι πάνω από 26 χρονών, αν είσαι νεότερος/η διαμορφώνονται στα 226€, 167€ και 271€ αντίστοιχα. Με 60-80€ επιπλέον ανά εισιτήριο, έχεις και την δυνατότητα να ταξιδεύεις πρώτη θέση αν προτιμάς.

Και πού θα πάμε;

Και πού δεν θα πάμε! Το Interrail χωρίζεται σε ζώνες, οι οποίες συνδέονται και μεταξύ τους, και περιλαμβάνουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, συν το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα μέρος της Τουρκίας. Οι μόνες εξαιρέσεις, που δεν περιλαμβάνονται, είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, και η Ουκρανία. Δεν υπάρχει πια περιορισμός σχετικά με την ζώνη στην οποία ταξιδεύεις με κάθε πάσο, όπως υπήρχε παλιά. Μπορείς να ξεκινήσεις για παράδειγμα από την Θεσσαλονίκη με ένα πάσο 7 ημερών, και να βρεθείς στο Παρίσι, ή στη Σκανδιναβία.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τρεις από τις ζώνες που μπορείς να διασχίσεις (σημείωσε ότι δεν είναι όλες οι συνδέσεις, αλλά ένα ενδεικτικό δρομολόγιο που φτιάχτηκε από έναν χρήστη του Interrail)

Αυτός είναι ένας άλλος ενδεικτικός χάρτης, που δεν περιλαμβάνει τη γραμμή της Ελλάδας, μπορείς όμως να ξεκινήσεις από την Σόφια για να κατευθυνθείς δυτικά.

Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρω;

Το πάσο το λαμβάνεις στο κινητό σου, και με αυτό επιβιβάζεσαι κατευθείαν στο τραίνο, δεν χρειάζεσαι ούτε χαρτιά ούτε εκτυπώσεις ούτε τίποτα. Η κάθε ημέρα ταξιδιού μετρά από τα Μεσάνυχτα της προηγούμενης μέχρι τα Μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Το πάσο 7 ημερών, για παράδειγμα, σημαίνει επτά 24ωρα ταξιδιού, κι ένα 24ωρο είναι αρκετό για να φτάσεις, για παράδειγμα, από την Σόφια στο Παρίσι, με μια μικρή στάση στη Βιέννη.

6 νέα σιδηροδρομικά ταξίδια στην Ευρώπη που άρχισαν φέτος το 2022- Εκπληκτικές διαδρομές σε χαμηλές τιμές

Ο πιο άνετος τρόπος για να γνωρίσετε την Ευρώπη…

Ένας ασφαλής, ξεκούραστος αλλά και ενδιαφέρον τρόπος για να δει κανείς τις πόλεις της Ευρώπης είναι το ταξίδι με το τρένο.

Ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οι σιδηροδρομικές εταιρείες λειτουργούν το πρόγραμμα δρομολογίων τους για το 2022. Αλλά φροντίζουν, για την ώρα, να μην «βροντοφωνάζουν» ιδιαίτερα της νέες καινοτομίες και προσφορές τους μέχρι να περιοριστεί η πανδημία. Άλλωστε, όπως γράφει ο Guardian, το πάθημα της περσινής χρονιάς έχει γίνει μάθημα. «Τέτοια περίοδο το 2020 αναμενόταν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του νυχτερινού τρένου που θα συνέδεε το Άμστερνταμ με τη Βιέννη και το Ίνσμπρουκ. Τελικά τα συγκεκριμένα δρομολόγιο που ενώνουν την Αυστρία με την Ολλανδία δεν ξεκίνησαν πριν τον Μάιο».

Πάντως, η αυστριακή πρωτεύουσα ήταν το 2021 ο κόμβος με τις μεγαλύτερες καινοτομίες, όσον αφορά τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και αυτό θα ισχύσει λογικά και την επόμενη χρονιά. Η Βιέννη είναι η πιο καλά σιδηροδρομικά διασυνδεδεμένη πόλη στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην Ισπανία, την Ιταλία και αλλού. Επιλέξαμε ορισμένες από τις νέες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές διαδρομές που θα ξεκίνησαν μόλις ή θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους τις επόμενες μέρες. Ίσως κάποια από αυτές σας εμπνεύσει να οργανώσετε μία εκδρομή στην Ευρώπη που δεν είχατε φανταστεί πως είναι τόσο εύκολη.

Limassol Today - Image 29 22

Παρίσι- Βιέννη (νυχτερινό ταξίδι)

Διάρκεια διαδρομής: 14 με 15 ώρες.
Δρομολόγια: Τρεις φορές την εβδομάδα από Παρίσι, τρεις φορές την εβδομάδα από Βιέννη.
Εισιτήρια: Από 59.90

Η αυστριακή κρατική εταιρεία ÖBB προσθέτει το Παρίσι στο δίκτυό της με το νέο Nightzet προορισμό τη Βιέννη. Το τρένο NJ469 ξεκινά νωρίς το βράδυ από τον σταθμό Gare de l’Est. Είναι ένα ταξίδι που είναι ωραιότερο όταν η μέρα διαρκεί περισσότερο, με την κοιλάδα του Μάρνη να είναι μαγευτική την ώρα που δύει ο ήλιος. Οι ταξιδιώτες κοιμούνται ενώ το τρένο περνά από αμπελώνες, με σταφύλια από τα οποία γίνεται η σαμπάνια. Την ώρα που το τρένο περνά πάνω από τον Ρήνο, λογικά δεν υπάρχει κανένας ξύπνιος. Στις 7:30 το πρωί, το τρένο κάνει στάση στο Σάλτσμπουργκ ενώ η άφιξή του στη Βιέννη είναι λίγο μετά τις 10 το πρωί. Έτσι αυτό το δρομολόγιο βολεύει στο να μπορέσετε να επισκεφθείτε δύο από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης με σχετική ευκολία.

Limassol Today - Image 29 23
σιδηροδρομικός σταθμός Άμστερνταμ

Άμστερνταμ- Ζυρίχη (νυχτερινό ταξίδι)

Διάρκεια ταξιδιού: 11 ώρες και 37 λεπτά.
Δρομολόγια: Mια φορά την ημέρα.
Εισιτήρια από 59.90 ευρώ

Μετά την επιτυχία του νυχτερινού δρομολογίου που συνδέει την Ολλανδία με την Αυστρία πλέον και η Ελβετία συνδέεται με ένα Nightjet με αφετηρία το Άμστερνταμ. Το δρομολόγιο διασχίζει την κοιλάδα του Ρήνου, πράγμα που σημαίνει πως οι επιβάτες που είναι ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα ίσως δουν τον εντυπωσιακό βράχο Λορελάι. Το καλό αυτής της διαδρομής είναι πως και οι διασυνδέσεις της Ζυρίχης είναι άψογες και μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας για τη Μπολόνια ή τη Γένοβα. Να ταξιδέψετε δηλαδή και να δείτε τη μισή Ευρώπη χωρίς να μπείτε σε αεροπλάνο.

Limassol Today - Image 29 24

Στουτγκάρδη- Βιέννη (μέσω Τιρόλου)

Διάρκεια διαδρομής 9 ώρες και 45 λεπτά
Δρομολόγια: Mιά φορά την ημέρα
Εισιτήρια: Από 37.90 ευρώ

Η νέα διαδρομή που προσφέρει η αυστριακή ÖBB δεν είναι η γρηγορότερη για όποιον βιάζεται να φτάσει από την πόλη της Γερμανίας στη Βιέννη. Είναι όμως η ομορφότερη. Το τρένο περνά δίπλα από τη λίμνη Κωνστάντια και φτάνει στο Ίνσμπρουκ από τον φημισμένο ορεινό σιδηρόδρομο Άλμπεργκ.

Η διαδρομή κρατάει αρκετά αλλά στο τρένο υπάρχει εστιατόριο και σίγουρα θα δείτε τοπία που μόνο μέσω του σιδηρόδρομου θα μπορούσατε.

Λιουμπλιάνα- Βουδαπέστη (μέσω Γκρατς)

Διάρκεια ταξιδιού: 8 ώρες και 40 λεπτά.
Δρομολόγια: Μία φορά την ημέρα
Εισιτήρια: Από 40 ευρώ.

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της Βουδαπέστης με τη Λιουμπλιάνα αλλά αυτή η νέα γραμμή ακολουθεί μια ασυνήθιστη διαδρομή, πιο γραφική, η οποία μάλιστα διασχίζει δύο φορές το πάλαι ποτέ «σιδηρούν παραπέτασμα». Αν υπάρχει ένα τρένο που καταφέρνει να αποτυπώσει τις αλλαγές στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια είναι αυτό. Η νέα, απευθείας γραμμή, που ενώνει τη Σλοβενία με την Ουγγαρία μέσω τoυ αυστριακού κρατιδίου της Στυρίας.

Limassol Today - Image 29 25
Λιουμπλιάνα

Η καλύτερη εποχή για να κάνετε αυτό το ταξίδι είναι τον Ιούνιο, όταν ο ήλιος ανατέλλει στις 5 το πρωί στη Λιουμπλιάνα. Το τρένο ξεκινά στις 05:05 π.μ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσετε να απολαύσετε τη φύση και τα γραφικά τοπία υπό το φως της ημέρας. Και θα έχετε επισκεφτεί και δύο πρωτεύουσες σε μία εκδρομή.

Μαδρίτη- Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα(Highspeed)

Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες και 20 λεπτά
Δρομολόγια: 4 φορές την ημέρα (από 21/12)
Εισιτήρια από 20,65 ευρώ

Η Ισπανία συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο γρήγορων τρένων της. Το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε τη λειτουργία της μία μεγάλη γραμμή 640 μιλίων από τη Μαδρίτη στη Γαλικία. Αυτό τον μήνα προστέθηκαν άλλα 120 χιλιόμετρα νέας σιδηροδρομικής γραμμής κάτι που μειώνει κατά ακόμα 70 λεπτά το ταξίδι από τη Μαδρίτη στη γραφική Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα.

Μαδρίτη

Μια δεκαετία πριν, αυτή η υπέροχη διαδρομή γινόταν σε πάνω από 7 ώρες. Τώρα ούτε στον μισό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως αν προγραμματίζετε ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ισπανίας είναι αρκετά εύκολο να δείτε και άλλες πόλεις.

Γένοβα- Νάπολη (Highspeed)

Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες και 40 λεπτά
Δρομολόγια: Μία φορά την ημέρα
Εισιτήρια από 59,90 ευρώ

Limassol Today - Image 29 27
Γένοβα

H ιδιωτική εταιρεία NTV Ιtalo συνεχίζει να «προκαλεί» την κρατική Τrenitalia επεκτείνοντας το δίκτυό της σε όλη την Ιταλία. Από τις 12 Δεκεμβρίου συνδέει τη Γένοβα με τη Νάπολη. Eνώ το δρομολόγιο της Trenitalia ακολουθεί την παραλιακή διαδρομή και διαρκεί 8 ώρες, το highspeed τρένο της Italo ξεκινά προς τα βόρεια κάνοντας στάση στο Μιλάνο και συνεχίζει προς τη Νάπολη μέσω Φλωρεντίας και Ρώμης. Και όλο το ταξίδι των 950 χιλιομέτρων γίνεται σε λιγότερο από 7 ώρες.

Πηγήtravel.gr

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης