Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΈχουν οι επιστήμονες το αλάθητο;

Έχουν οι επιστήμονες το αλάθητο;

Γράφει ο Χάρης Χεϊζάνογλου

Η επιστημονική αλήθεια θεμελιώνεται σε τρεις πυλώνες. Την υπόθεση, το πείραμα και την απόδειξη. Βεβαίως δεν είναι όλες οι επιστήμες σκληρές και ειδικά αν μιλάμε για τις ανθρωπιστικές επιστήμες σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως μπορούμε να δεχθούμε κάποιες υποθέσεις και κάποιες θεωρίες ως “εύλογες”, βασιζόμενοι σε εμπειρικά δεδομένα, όταν αυτές είναι σε θέση να μας δώσουν εργαλεία ή ερμηνείες που μπορούν να αποδειχθούν ότι λειτουργούν αποδοτικά στην πράξη, παράγοντας αληθή αποτελέσματα.

Ακόμα κι έτσι όμως, είναι άλλο η εργαλειακή χρήση μιας θεωρίας που ξέρουμε ότι δουλεύει εμπειρικά, από την εργαλειοποίηση της επιστήμης με στόχο την παραγωγή βολικών θεωριών και απαντήσεων που δεν μπορούν να επαληθευτούν, αλλά παρόλα αυτά συντάσσονται και διακινούνται ως επιστημονικές αλήθειες.

Τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε πολλές τέτοιες υποθέσεις και θεωρίες, που χωρίς πειράματα και αποδείξεις, χωρίς καν εμπειρική επαλήθευση, μας παρουσιάστηκαν σαν αληθείς και αναντίρρητες επιστημονικές θέσεις, μόνο και μόνο επειδή αυτός που τις εξέφραζε ήταν κάποιος που έπρεπε να σεβαστούμε, επειδή μιλούσε ex cathedra.

Βεβαίως, ακόμα κι από αυτούς μάθαμε κάτι σημαντικό, ότι μπορούμε μεν να θαυμάζουμε και να εκτιμάμε την επιστήμη και αυτά που μας παρέχει, αλλά και ότι κάποιοι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς ουδέτεροι και αντικειμενικοί και συχνά, όταν καλούνται να μιλήσουν για ζητήματα που δεν άπτονται του αντικειμένου τους, ή της κλίμακας εργασίας τους, λένε ότι να’ναι.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης